Με το θρίαμβο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αποτελέσματα στη Δανία, την Ουγγαρία κ.α., η Ευρώπη φαίνεται, κατ' αρχάς, πως εισέρχεται σε έναν ιστορικό κύκλο που στο κέντρο του δεσπόζει η δριμεία αμφισβήτηση με πρόθεση κανονικής ισοπέδωσης του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τη στιγμή μάλιστα που στον κόσμο εντείνονται διαρκώς οι περιφερειακές αντιπαραθέσεις.
Περιεκτικά το γερμανικό «Spiegel», αποτιμώντας τα αποτελέσματα της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης και αφού αναφέρεται σε «ιστορικές εκλογές», συμπεραίνει ότι «στο τέλος το εθνικό υπερίσχυσε του ευρωπαϊκού».
Σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, με βεβαίως διακριτό στίγμα από τη διαφορετική θεώρηση της ελληνικής Αριστεράς για τον ευρωπαϊκό χώρο και τις κοινωνίες, ενισχύει το βασικό συμπέρασμα το οποίο ως μήνυμα στέλνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ισχυρά κέντρα του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Είναι η ώρα η Γερμανία πρώτα και οι σύμμαχοί της να συνετιστούν, θέτοντας γενναία και εξ αρχής σε επαναδιαπραγμάτευση τα στρατηγικά ευρωπαϊκά οράματα.
Αλλάζοντας τη γενική συζήτηση περί «περισσότερης ή λιγότερης Ευρώπης», στη βάση της αναζήτησης μιας διαφορετικής Ευρώπης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά βιώσιμης. Θέμα, άλλωστε, που αναπόφευκτα θα μπει προσεχώς εντός των οργάνων της Ε.Ε. και υποθέτουμε κατά περιπτώσεις θα γίνει άκομψα από το ετερόκλιτο πλήθος ευρωσκεπτικιστών, αρκετοί εκ των οποίων διατηρούν έως και ρατσιστικό προσδιορισμό.
Η Ελλάδα στις εκλογές εξέπεμψε προς τη Δύση ηχηρό δημοκρατικό μήνυμα, αναδεικνύοντας την Αριστερά πρώτη πολιτική δύναμη και διατηρώντας τεράστια απόσταση από όσα είδαμε να σημειώνονται σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ουγγαρία. Αυτό το μήνυμα συμπυκνώνει η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εστω ως το όραμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη διαφορετική Ευρώπη, την Ε.Ε. με δημοκρατικό γνώρισμα, την κοινωνική Ευρώπη. Μόνον που δεν θα είναι διόλου εύκολο αυτό το μήνυμα να μεταλαμπαδευτεί σε αυτή τη συγκυρία, όπου οι τελευταίες εξελίξεις, με την ανάπτυξη του εκ δεξιών ευρωσκεπτικισμού, οδηγούν πολλούς να βρίσκουν ανατριχιαστικές ομοιότητες με τις τελευταίες ημέρες του Μεσοπολέμου.
Στο Ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο μέσον μιας ιδιαίτερα σκληρής σύγκρουσης που θα παρακολουθήσουμε σύντομα να αναπτύσσεται ανάμεσα στους σκληρούς συστημικούς Ευρωπαίους του Λαϊκού και Σοσιαλιστικού τμήματος, με τις ευλογίες του Βερολίνου, και τους κάθε λογής ευρωσκεπτικιστές, προερχόμενους από διάφορα κράτη-μέλη, που θα αντιμετωπίσουν την Ε.Ε. όχι φυσικά ως πεδίο συνεννόησης, αλλά σαν εστία συμφορών που θα πρέπει άμεσα να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.
Είναι νωρίς να κάνουμε προβλέψεις.
Το βέβαιο είναι ότι οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κληθούν απλώς να προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας στις Βρυξέλλες, αλλά παράλληλα να διατηρήσουν διακριτή στάση ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες εικόνες της σημερινής Ευρώπης: την Ευρώπη του γερμανικού νεοφιλελευθερισμού και την επίσης νεοφιλελεύθερης αντίληψης Ευρώπη των ακραίων εθνικισμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου