Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η τραγωδία της Κεντροαριστεράς-Του Τάσου Παππά






Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης μιλώντας προ ημερών στον «Βήμα FM» έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται ως ένα κόμμα που είναι σε αρμονία με τη στάση που έχει υιοθετήσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στο θέμα της οικονομικής κρίσης και το επαινούσε γι’ αυτήν την επιλογή του. 
Δεν ξέρω αν η ηγεσία του κόμματος ευχαριστήθηκε με τις παρατηρήσεις Βορίδη και πόσα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενθουσιάστηκαν με την τοποθέτησή του, αυτό όμως που προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι οι πολίτες που το στήριξαν με φανατισμό τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν απομακρυνθεί, τρέχοντας και βρίζοντας. «Πέθανε το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε» μας ενημερώνει ο Κ. Σκανδαλίδης.
 Πράγματι. 
Στις μετρήσεις τα ποσοστά του είναι αξιοθρήνητα. 
Για παράδειγμα, στην πολυάνθρωπη περιφέρεια της Αττικής (περίπου το μισό εκλογικό σώμα), όπου κάποτε συγκέντρωνε θηριώδη ποσοστά της τάξεως του 40%, σήμερα έχει προσγειωθεί στο λυμφατικό 4% (δημοσκόπηση της Kάπα Research για το χθεσινό «Βήμα»).
 Προφανώς, αυτό που για τον κ. Βορίδη είναι αξιοθαύμαστο, για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι ταπεινωτικό. Αλλωστε, μια κλασική αρχή της πολιτικής λέει ότι, όταν σε αποθεώνει ο αντίπαλος (εδώ σηκώνει πολλή κουβέντα αν ο Μ. Βορίδης είναι αντίπαλος), ψάξε να βρεις το λάθος σου. 
Ας δούμε όμως τι επισημαίνει ένας άλλος, φίλος αυτή τη φορά, για την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας συνολικά στην Ευρώπη, που αφορά βεβαίως και την ελληνική εκδοχή της.
 Ο Μάσιμο ντ’ Αλέμα -πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, 
πρώην κομμουνιστής, 
πρώην αριστερός και τα τελευταία χρόνια κεντροαριστερός- στο βιβλίο που μόλις εξέδωσε με τον τίτλο «Οχι μόνο ευρώ» (δεν σας φαίνεται ότι είναι κοντινό με το «όχι πάση θυσία στο ευρώ» που υποστηρίζει η ριζοσπαστική Αριστερά;) αναγνωρίζει ότι «η οδός που ακολουθεί η Ευρώπη υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει στον οριστικό αφανισμό, με πρώτο θύμα τα κόμματα της πρώην και νυν Κεντροαριστεράς». 
Μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση επισήμανε ότι η Κεντροαριστερά, αν δεν θέλει να εξαφανιστεί ή να αποδυναμωθεί ανεπανόρθωτα, «πρέπει να αλλάξει στρατηγική, γλώσσα, πιστεύω. 
Πρέπει να πάψει δηλαδή να συγχέει την παρουσία της και τις κύριες πράξεις της με εκείνες της Κεντροδεξιάς, με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που οδήγησε στη σημερινή κρίση».
 Ενας από τους πολιτικούς ηγέτες που φέρουν ευθύνη για τους ολέθριους συμβιβασμούς της Κεντροαριστεράς με τον νεοφιλελευθερισμό καλεί τα κόμματά της να ξανασκεφτούν τον ρόλο τους, να επεξεργαστούν νέα ταυτότητα και να απελευθερωθούν από τον φονικό εναγκαλισμό με τη συντηρητική παράταξη. 
Ανάλογες ανησυχίες δεν βλέπουμε να βασανίζουν τον χώρο. 
Βλέπουμε όμως ραχιτικές «Ελιές», θολά «Ποτάμια», αρκετά επιδοτούμενα μαγαζάκια, εξομολογητικούς ναρκισσισμούς του τύπου «αν δεν σταθεί η Κεντροαριστερά, δεν στέκεται η χώρα» και μπόλικο μένος για ό,τι κινείται αριστερότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου