Η εκπομπή έχει τίτλο «Ο ρόλος των media και των δημοσιογράφων στην κρίση». Μια χαρά θέμα! Θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, υπό την έννοια της σημασίας του για τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας. Ο Νίκος Χατζηνικολάου καλεί στον Ενικό ανθρώπους του Τύπου για να μιλήσουν για την κρίση και τη δημοσιογραφία.
Ή για τη δημοσιογραφία στα χρόνια της κρίσης. Θα τα αναλύσουν όλα, θα βρουν βολικά άλλοθι, θα ρίξουν ανάθεμα, θα συμφωνήσουν ότι δεν στεκόμαστε ως κλάδος στο ύψος των περιστάσεων και η ζωή θα συνεχιστεί…
Αναρωτιόμουν πριν την εκπομπή ποιοί θα είναι όμως καλεσμένοι στο πάνελ και θα ακούσουν τις ερωτήσεις του κοινού;
Θα είναι ο Πρετεντέρης και ο Μπάμπης;
Ο Πάσχος και ο Ψυχάρης;
Ποια ακριβώς θα είναι η σύνθεση του τραπεζιού; Διότι εδώ τίθενται κάποια σοβαρά ζητήματα που αφορούν στις προθέσεις και στους σκοπούς μιας τέτοιας εκπομπής.
Αν πράγματι στο τραπέζι θα κάθονται κάποιοι από τους προαναφερόμενους εξαίρετους συναδέλφους, ποιος ο λόγος της παρουσίας τους; Θα τους νουθετήσει ο Χατζηνικολάου για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους στον τρόπο που ασκούν τη δημοσιογραφία;
Θα διαφωνήσει έντονα με τον Πρετεντέρη που έχει δηλώσει πως αυτολογοκρίθηκε για τη βιωσιμότητα του πρώτου μνημονίου (όταν δήλωνε ευθαρσώς ότι, παρότι καταλάβαινε το αδιέξοδο του πράγματος, έλεγε ότι όλα θα πάνε καλά για να μην… ανησυχήσουν οι πολίτες);
Θα κουνήσει το δάκτυλο στον Ψυχάρη για τα στοχευμένα πρωτοσέλιδα, τις μεροληπτικές ειδήσεις και την οικονομική του διαπλοκή με την εξουσία;
Θα επιτεθεί στον Πάσχο και τον Μπάμπη, δείχνοντάς τους το τελευταίο πρωτοσέλιδο της Real News που χαρακτηρίζει εκβιαστές τους τροϊκανούς;
Διότι αν δεν πρόκειται να δούμε ένα μάθημα δημοσιογραφίας από τον Ν. Χατζηνικολάου προς τους εκλεκτούς συναδέλφους του (αντίφαση εν τοις όροις, θα μου πείτε), τότε μπορεί να είναι μόνο ένα πράγμα: πλυντήριο.
Καλούμε στο πάνελ πέντε, έξι δυνατά ονόματα των mainstream media και της μνημονιακής προπαγάνδας, βάζουμε στο πλυντήριο τα χρωματιστά στους 40 βαθμούς για να μην ξεβάψουν και στο τέλος όλες οι δημοσιογραφικές μας «παραλήψεις» έχουν ξεπλυθεί…
Τελικά ποιοι πήγαν στο πλυντήριο;
Ο Πρετεντέρης δεν μπορούσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και έστειλε στη θέση του τον Παντελή Καψή να μας μιλήσει για την κρίση του Τύπου (ναι, εδώ γελάτε).
Ο Μπάμπης ο πολλά βαρύς έστειλε στη θέση του την Κ. Ακριβοπούλου, η οποία διαφωνεί μαζί του αλλά στο ίδιο απολύτως κυρίαρχο μνημονιακό μέσο, τον ΣΚΑΪ.
Ο Πάσχος που ήταν πολιτικά φιλελεύθερος αλλά το γύρισε, διότι τι φιλελεύθερος τι ακροδεξιός, ποντίκια να πιάνει, έστειλε στη θέση του τον Α. Δαβαράκη που από τον νεοδεξιό φάρο του protagon αναβαθμίστηκε φτιάχνοντας το συριζαίκο αντι-protagon, πιθανολογούμε στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης και συμμαχιών.
Ο ένας και μοναδικός και τεράστιος Ψυχάρης εκπροσωπήθηκε από τους λιγότερο ισχυρούς εκδότες Δελατόλλα και Κύρτσο αλλά και τους πανεπιστημιακούς – πάντα είχε μια αδυναμία στις έδρες. Όσοι δεν πήγαν αλλά και όσοι τους εκπροσώπησαν μοιάζουν. Έχουν τσακωθεί όλοι με την είδηση, το ρεπορτάζ και τη δημοσιογραφία.
Αν ήθελαν να μιλήσουν για τη δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ στα χρόνια της κρίσης, θα ήταν εύκολο να βρουν εκείνους τους δημοσιογράφους και τα Μέσα που, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, έβαλαν άλλος μικρότερο, άλλος μεγαλύτερο, λιθαράκι για να ενημερωθεί σφαιρικά ο πολίτης.
Και, εντάξει, δεν περιμέναμε να κληθεί ο Α. Ζενάκος, ο Λ. Βατικιώτης, η Μ. Αλεβιζοπούλου ή ο Ά. Χατζηστεφάνου, από ένα περιοδικό σαν το δικό μας που δημοσιεύει, λόγου χάρη, ρεπορτάζ για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Αλλά ο Κώστας Βαξεβάνης; Το Press Project;
Κάποιος από όλους τους blogger ή τις αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες που κάνουν αξιοπρεπή προσπάθεια ενημέρωσης;
Αν έχεις ως θέμα τη δημοσιογραφία στα χρόνια της κρίσης, φροντίζεις να σου καταθέσουν την άποψή τους τουλάχιστον αυτοί που στα χρόνια της κρίσης έκαναν δημοσιογραφία και όχι δημόσιες σχέσεις.
Και αφού τέθηκε, για παράδειγμα, ως ζήτημα στην εκπομπή το ότι η τελευταία έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου κατατάσσει την Ελλάδα στην 99η θέση, κάτω από χώρες όπως η Μογγολία, η Κένυα, η Αλβανία, το Κόσσοβο και η Μοζαμβίκη, ποιοί θα απαντήσουν;
Για το ότι στα χρόνια της κρίσης η χώρα έχει κατρακυλήσει 29 θέσεις στη διεθνή κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου θα μας πει τη γνώμη του ο κ. Δελατόλλας ή ο κ. Κύρτσος; Κι αν ναι, ποιος από τους μνημονιακούς τηλεαστέρες θα μπορεί να ψελλίσει κάτι για το θέμα και τι; Από αυτούς που έχουν πάρει οριστικό διαζύγιο από το ρεπορτάζ και ασχολούνται με την εκ του ασφαλούς αρθρογραφία και την αναπαραγωγή δελτίων τύπου;
Αποτελεί σίγουρα δίλημμα το να μπορείς από τη μία να μιλήσεις ουσιαστικά για την κρίση στον Τύπο και ταυτόχρονα, με την παρουσία σου, να αποτελείς άλλοθι στο ξέπλυμα δημοσιογράφων που ήξεραν αλλά δεν έλεγαν «για το καλό μας».
Με το να κάνεις, πάντως, εκπομπή για το ρόλο των media και των δημοσιογράφων στα χρόνια της κρίσης, καλώντας εκείνους που επέλεξαν ακριβώς σε αυτά τα χρόνια να συνταχθούν με την εξουσία, απλώς επιβεβαιώνεις την κρίση της ίδιας της δημοσιογραφίας, που κοντεύει να είναι πιο βαθιά -και κινδυνεύει να αποβεί πιο επικίνδυνη για τη δημοκρατία- ακόμη και από την οικονομική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου