Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ

















Σκουριές: όταν οι αντιδρώντες μετατρέπονται σε εγκληματική οργάνωση


Βασισμένο σε ανακριβή στοιχεία, προερχόμενα μόνο από τηλεφωνικές συνομιλίες αντιδρώντων στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, είναι, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση κατοίκους, το κατηγορητήριο που έχει συντάξει η ασφάλεια της Θεσσαλονίκης. Μέχρι την Παρασκευή, 34 φερόμενοι ως ύποπτοι για επεισόδια που τελέστηκαν από τις 12 του περασμένου Μαΐου μέχρι τον Αύγουστο στην περιοχή «Λάκκος Καρατζά», στη Μεγάλη Παναγία και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού είχαν καταθέσει απολογητικά υπομνήματα στην ασφάλεια με τα οποία αρνούνται όλες τις κατηγορίες. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του koutipandoras.gr, σήμερα Σάββατο εστάλησαν στην Ιερισσό νέες κλήσεις για ακόμη περισσότερους κατοίκους, οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

 Τα απολογητικά υπομνήματα θα μελετηθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει σε πόσους από τους υπόπτους θα ασκηθεί ποινική δίωξη. 

Στη συνέχεια όσοι κατηγορηθούν θα κληθούν να απολογηθούν εκ νέου ενώπιον ανακριτή, ο οποίος θα αποφανθεί για την παραπομπή τους σε δίκη.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ιερισσού και νομικούς κύκλους, οι διωκτικές αρχές επιχειρούν να συνδέσουν την αντίδραση των κατοίκων στη σκανδαλώδη επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην ανατολική Χαλκιδική, με εγκληματική δραστηριότητα. 

Συγκεκριμένα, η κατηγορία την οποία τους προσάπτουν οι αρχές είναι αυτή της σύστασης «εγκληματικής οργάνωσης», μέλη της οποίας έχουν διαπράξει αδικήματα όπως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, έκρηξη, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία κ.α. 

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ως σκοπός της «οργάνωσης» αναφέρεται η διατάραξη των επενδύσεων, του τουρισμού και του περιβάλλοντος στην περιοχή των Σκουριών. 

Εν ολίγοις, οι αρχές φαίνεται να θεωρούν, μεταξύ όλων των άλλων, ότι οι αντιδρώντες στη σκανδαλώδη από κάθε άποψη επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, σκοπεύουν και στην καταστροφή του περιβάλλοντος, για το οποίο όμως τόσο καιρό αγωνίζονται.
Εκείνο πάντως που χρήζει διερεύνησης, είναι οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι κάνουν λόγο για κατηγορητήριο το οποίο βασίζεται αποκλειστικά σε τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες μάλιστα ερμηνεύονται από τις αρχές κατά το δοκούν

. «Για παράδειγμα», εξηγεί στο koutipandoras.gr ο Τόλης Παπαγεωργίου, επικεφαλής του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και βασικός ύποπτος, «με χαρακτηρίζουν αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης επειδή κάτοικοι της περιοχής με αποκαλούν στο τηλέφωνο Τόλη και όχι Απόστολο, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με τις αρχές, ότι με γνωρίζουν».
Στο μεταξύ, σήμερα Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη συναυλία υποστήριξης στους κατοίκους, με πρωτοβουλία των επιτροπών αγώνα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Κανά, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Χαϊνηδες, Παύλος Παυλίδης και B-Movies.
Το HOT DOC έχει αναδείξει όλες τις πτυχές της υπόθεσης στο τεύχος 23. Για να το διαβάσετε κλικάρετε στη φωτογραφία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου