Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλος εποχής-Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΗ




Πώς αλλάζουν οι καιροί. 
Με ένα μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδομείου (e-mail), που υπογράφει κάποιο στέλεχος της τρόικας (δεν μάθαμε ακόμη ποιο), μας ζητούν να βάλουμε λουκέτο στις παραπαίουσες αμυντικές βιομηχανίες ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις. Η πρόταση της κυβέρνησης για εξυγίανση των τριών εταιρειών εν λειτουργία, απορρίφθηκε πάραυτα.
Την ίδια ώρα, ο εταίρος της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, το κάποτε ισχυρό ΠΑΣΟΚ, στριμωχνόταν σε μια μικρή αίθουσα, στην οδό Πειραιώς, για να τιμήσει με ένα συμπόσιο την επέτειο των 39 χρόνων από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, που ήταν και η ιδρυτική διακήρυξη του νεοεμφανιζόμενου κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η εικόνα και η πορεία του ΠΑΣΟΚ καθρεφτίζουν την εικόνα και την πορεία της χώρας. 
Απ' τα ψηλά στα χαμηλά, ταπεινοί και καταφρονεμένοι, παλιά και λίγα νέα στελέχη, με το ζόρι γέμισε μια αίθουσα και επ' έξω οι αστυνομικοί φρουροί, τόσοι όσοι και οι σύνεδροι.
Εντάξει δεν είναι όλα μίζερα και θλιβερά. 
Αν στο συμπόσιο είναι λίγες δεκάδες άτομα, είναι μερικές χιλιάδες αυτοί που παρακολουθούν το συμπόσιο από το Διαδίκτυο (σοβαρά ή από περιέργεια, δεν το ξέρουμε).
Ετσι ξεπετάγονται στο Διαδίκτυο διάφορα τουίτ που υπογράφονται από το ΠΑΣΟΚ, του τύπου: «Με τη δύναμη και την ευθύνη της δημοκρατικής παράταξης για την οριστική έξοδο από την κρίση». 
Είναι ακόμα ο Θ. Πάγκαλος, που κάνει ό,τι μπορεί για να μας ταρακουνήσει και να μας πει -έστω και με ανορθόδοξο τρόπο- ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει και έχει λόγο. 
Ετσι χθες είπε σε εκπομπή ότι ήταν αποτυχημένοι πρωθυπουργοί και ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου και ότι είναι αστείο να μιλάει κανείς «για επάνοδό τους στην ενεργό πολιτική». Για τη δική του συμμετοχή και ευθύνη στις κυβερνήσεις αυτές, δεν ακούσαμε κάτι σχετικό.
Ο Γιώργης Κουτρουμάνης, με γενναία δόση αυτοκριτικής, είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα «υπονομεύτηκε από το 1951 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '80», δηλαδή και στην περίοδο του «Τσοβόλα δώσ' τα όλα». 
Αντίθετα, ο Μ. Καρχιμάκης, από το ροζ συννεφάκι της αισιοδοξίας, βλέπει καλύτερες μέρες: «Πάμε μπροστά. Ο Στάινμπρουκ κέρδισε έστω και οριακά τις εντυπώσεις στο γερμανικό ντιμπέιτ».
Υπάρχουν ακόμη και στελέχη που έχουν αποχωρήσει και τώρα πλέουν σε άλλους κομματικούς χώρους. Ο Αλέξης Μητρόπουλος, βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα», ζήτησε την αξιοπρεπή αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Μ. Μπόλαρης έγραψε «η επανάληψη της ιστορίας ως ειρωνεία και τραγωδία ή ως πρόκληση αλλαγής πολιτικής», ενώ απόλυτος ήταν ο Αν. Λοβέρδος: «Δεν υπάρχει φως».
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία και η μνήμη δεν αυτοδιαλύονται, ούτε μπορεί να τις σκεπάσει το σκοτάδι. Ούτε όμως το παλιό να ξαναγίνει καινούργιο. 
Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν πια τα παλιά στελέχη είναι να μεταλαμπαδεύσουν εμπειρία και γνώσεις στους νεότερους, που θα αναλάβουν το νέο κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου