Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ (βουλευτής Επικρατείας ΔΗΜΑΡ) «Μαγκιά είναι και να συμβιβάζεσαι»



Ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς μιλάει για την ενδεχόμενη μετεκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις επαφές με το ΠΑΣΟΚ, τις «πρακτικές» Σαμαρά και τη στήριξη Καμίνη, τον Μάιο, 
για το Δήμο της Αθήνας

«Μεγάλη ελπίδα» χαρακτηρίζει ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, τις επαφές που γίνονται από το κόμμα του με αποχωρήσαντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλα πολιτικά πρόσωπα, για τη συγκρότηση ενός διευρυμένου πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο κ. Λυκούδης αναφέρεται στο ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να συμπράξει μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι υπάρχουν βασικά θέματα που χωρίζουν τα δύο κόμματα. Καταλογίζει δε στην αξιωματική αντιπολίτευση δημαγωγική και παλαιοΠΑΣΟΚική τακτική.
* Κύριε Λυκούδη, είστε από εκείνα τα πρόσωπα που θα προτιμούσαν να μην είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ. Είχατε πει τότε ότι πολλοί πολίτες θα αισθανθούν την έλλειψή της. Επιμένετε σε αυτή τη διαπίστωση;
- Υπενθυμίζω, για να είμαστε ακριβείς, ότι διαφώνησα για την αφορμή, το χρόνο και τον τρόπο αποχώρησής μας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αλλά η ερώτησή σας μού δίνει την ευκαιρία να υποστηρίξω πως και μόνον η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση λειτουργούσε ως ανάχωμα λογικής προς τις απαιτήσεις της τρόικας. 
Επιπροσθέτως η ΔΗΜΑΡ υπήρξε η δύναμη πίεσης προς τους εταίρους, στην κατεύθυνση της κοινωνικής προστασίας των αδύναμων, της προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση υποδείκνυε τη μετριοπάθεια σε όλα τα κόμματα. 
Διαμόρφωνε έτσι μια δυναμική συνεννόησης και συνεργασίας, που λείπουν από το πολιτικό μας σύστημα, αλλά και που χωρίς αυτές κανένας θεσμικός εκσυγχρονισμός δεν θα αποδώσει καρπούς.
Σε νέα φάση η ΔΗΜΑΡ
* Σε αυτή τη συγκυρία, με την κοινωνία να δέχεται ισχυρές πιέσεις και με εξασθενημένες αντοχές, πώς πιστεύετε, πρακτικά, ότι θα μπορούσε η ΔΗΜΑΡ να προσφέρει; Τι θα κάνατε λ.χ. στο θέμα των πλειστηριασμών ή της κινητικότητας;
- Θα ήμασταν αντίθετοι όπου χρειαζόταν και αποφασιστικοί. Διατρέξτε τον ένα χρόνο συμμετοχής στην κυβέρνηση και θα βρείτε τη ΔΗΜΑΡ όπως την περιγράφω. Αλλά, επιμένω, είμαστε σε νέα φάση, με τη ΔΗΜΑΡ σε νέο ρόλο.
* Οι Γερμανοί αναφέρονται σε ένα νέο δάνειο προς τη χώρα μας την ώρα που πολλοί οικονομολόγοι, όχι μόνον από το χώρο της πολιτικής, εκτιμούν ότι επίκειται νέο Μνημόνιο. Είναι και δική σας εκτίμηση;
- Από το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές θα διαμορφωθεί μια νέα σχέση αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής, άρα και της ελληνικής κρίσης. Κοιτάξτε, όμως, πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις προτάσεις Γερμανών οικονομολόγων έχουν οι πολιτικές οι δικές μας.
* Το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει διαγραφή μεγάλου μέρους του ως μόνη λύση για τη βιωσιμότητά του. Συμφωνείτε;
- Να σας υπενθυμίσω ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν -και παραμένει- η μονομερής διαγραφή του χρέους, ο τσαμπουκάς. Τώρα έγινε απλώς πρόταση. Συγγνώμη, αλλά χρειάζεται μεγάλη δόση ευπιστίας, για να πιστέψω και τα μισά απ' όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Στους δανειστές λέει «θα διαγράψω το χρέος», στους μετανάστες «θα σας νομιμοποιήσω όλους», στους εργαζομένους «αύξηση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων», στους υποψήφιους επενδυτές «θα ακυρώσω τις επενδύσεις» και στους πολίτες «χαμηλή φορολογία, δωρεάν μεταφορές για όλους κ.ά.». Πόσο επιεικής πρέπει να είμαι για να πάρω στα σοβαρά αυτή τη δημαγωγική τακτική;
* Από την απάντησή σας, αναρωτιέμαι: είναι τελικά τόσο πολλά αυτά που σας χωρίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ;
- Η σοβαρότητα των επεξεργασιών, η αξιοπιστία λόγων και έργων, ο επίμονος ευρωπαϊκός προσανατολισμός, πολιτικά και πολιτισμικά, η απέχθεια στο λαϊκισμό και η πίστη στη συνεννόηση και στις πολιτικές συνεργασίες. Δεν ξέρω αν είναι λίγα ή πολλά. 
Πάντως είναι βασικά.
* Η ερώτηση, βεβαίως, προκύπτει και από το γεγονός ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην σύντροφοί σας, όπως ο Γιάννης Μπαλάφας, βλέπουν θετικά μια συμμαχία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε προγραμματική βάση. Τι θα λέγατε σε αυτά τα στελέχη;
- Κάποιοι σύντροφοί μας παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ από φόβο για το άγνωστο, το υψηλό πολιτικό ρίσκο που είχε η δημιουργία της ΔΗΜΑΡ. 
Είναι ανθρώπινο. 
Αυτοί σήμερα ασφυκτιούν από τη δημαγωγία και την παλαιοΠΑΣΟΚική τακτική του λαϊκισμού. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τους υποδείξω τι να κάνουν. 
Η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε ότι μπορεί να συνεργάζεται και το πλήρωσε αυτό. Τα πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ΔΗΜΑΡ έχουν μια πολιτική διαδρομή που αποδεικνύει ότι επιδιώκουν τη συναίνεση και λειτουργούν με καλή πίστη. 
Κοντολογίς, ότι μπορούν να διαμορφώνουν προωθητικούς συμβιβασμούς. Πολλοί νομίζουν ότι η πολιτική μαγκιά εξαντλείται στις κραυγές και τον τσαμπουκά. Εγώ πιστεύω ότι πολιτική μαγκιά είναι να μπορείς να συνεργάζεσαι με αξιοπρέπεια και να συμβιβάζεσαι προς όφελος του λαού μας.
* Καθώς το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό, και οι εξελίξεις επίσης, θεωρείτε απίθανο το ενδεχόμενο να συμπράξει η ΔΗΜΑΡ στο σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ;
- Ουσιαστικά με ρωτάτε αν το αποκλείω. Τώρα στη ΔΗΜΑΡ είμαστε σαφώς πιο επιφυλακτικοί, αλλά καμιά συνεργασία για το καλό της χώρας μου δεν αποκλείω. Ακόμη περισσότερο τώρα, στο κρεσέντο της κρίσης. Κοιτάξτε, όμως, για το πολιτικό μέγεθος μιας κυβέρνησης συνεργασίας δεν μετρά μόνο το εκλογικό άθροισμα όσων τη στηρίζουν. Κυρίως είναι η αξιοπιστία και η δυναμική του σχήματος αυτή που εμπνέει το λαό μας. Κι εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Οι πρακτικές Σαμαρά
* Θα ήθελα τη γνώμη σας για την έως τώρα πρωθυπουργική θητεία του Αντώνη Σαμαρά...
- Δεν θα ήθελα να κρίνω τον πρωθυπουργό. Να σημειώσω μόνον ότι έχει πρακτικές ο κ. Σαμαράς που άλλοτε λειτουργούν ως ελιξήρια και άλλοτε ως δηλητήρια της πολιτικής του.
* Την άνοιξη του 2014 έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και στην Αθήνα αναμένεται να δοθεί η μεγάλη μάχη.
- Η μάχη της Αθήνας είναι μια κορυφαία αυτοδιοικητική, πολιτισμική και πολιτική αναμέτρηση. Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα, η ασφυκτική πίεση στην κοινωνία και η νέα φτώχεια, σε συνδυασμό με το όργιο του λαϊκισμού και την καθημερινή, από πολλές πλευρές, εξύβριση του Κοινοβουλίου, της πολιτικής και των πολιτικών, έκαναν το φάντασμα πραγματικότητα. Η μαύρη Χρυσή Αυγή είναι επί θύραις στην Αθήνα. 
Χρέος των δημοκρατικών δυνάμεων αλλά και αδήριτη αυτοδιοικητική ανάγκη είναι να υποστηριχθεί στην Αθήνα ο Γιώργος Καμίνης, πλαισιούμενος από το μεγαλύτερο δυνατό εύρος πολιτικών δυνάμεων.
* Γίνονται διεργασίες με στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση ενός τρίτου πόλου στην πολιτική ζωή. Θα συνεχίσει η ΔΗΜΑΡ να βλέπει θετικά αυτές τις διεργασίες;
- Τοποθετούμαστε θετικά. Από πέρυσι κιόλας με σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής μιλήσαμε για την ανάγκη ανασυγκρότησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σήμερα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, καταγραμμένα και στις δημοσκοπήσεις, αναζητούν αυτή τη νέα μεγάλη ελπίδα. Η ΔΗΜΑΡ θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα των καιρών, θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα συμμετάσχει ενεργά στις σχετικές διεργασίες. 
Ηδη έχουμε ξεκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου