Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΙΚΕΑ:ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΟΥΣ!





 Χθες βράδυ 23/11 στο ΙΚΕΑ Κηφισού ο υπεύθυνος του τμήματος προσωπικού
 μοίρασε τις νέες τροποποιητικές ατομικές συμβάσε
ις σε απεργούς υπαλλήλους 

του καταστήματος εκβιάζοντάς τους, όπως μου καταγγέλθηκε, ότι αν δεν υπογράψουν άμεσα θα απολυθούν καθώς έρχεται στην εταιρεία πιο φθηνά να τους απολύσει 

παρά να πληρώσει πρόστιμο 7.000 ευρώ για τον καθένα τους στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου θα πρέπει να καταθέσει τις αλλαγές!




Αν αυτό αποτελεί συμφωνία με βάση την ελεύθερη βούληση των μερών 
θα το πουν υπεύθυνα οι αρμόδιες αρχές 
αλλά εμένα μου φαίνεται σαν στυγνός και κατάπτυστος ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.



Ιδιαίτερη προσπάθεια έχει γίνει για να πεισθούν οι ταμίες του καταστήματος να επιστρέψουν στις θέσεις τους καθώς σε αυτό τον τομέα το κατάστημα έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια εμφανίζοντας κάθε μέρα, όπως μου λένε, πλεονάσματα και ελλείμματα πολύ μεγάλων ποσών.




Έχουν επιστρατευτεί υπάλληλοι προσκείμενοι στους υπεύθυνους τις εταιρείας και επηρεάζουν σκόπιμα τους συναδέλφους τους απεργούς λέγοντάς τους διάφορα όπως: 

"Τι κάνει το αεροδρόμιο; Που είναι; Εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα;"




Στο αεροδρόμιο τους λένε ότι στον Κηφισό υπογράφουν σιγά σιγά όλοι,
 ότι πρέπει να στηρίξουμε την εταιρεία που μας στηρίζει και ότι αμέσως μόλις ξεπεραστούν τα δύσκολα θα πάρουμε αυξήσεις και με το παραπάνω.



Το ευαίσθητο κομμάτι στο αεροδρόμιο που είναι οι χειριστές, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να συμπαρασταθούν, πείστηκαν την τελευταία στιγμή να παραμείνουν σε αναμονή καθώς όπως τους εξήγησαν η δική τους ατομική σύμβαση είναι προνομιακή και προβλέπει τη:


ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥΣ


μέχρι τη λήξη ισχύος της υπάρχουσας αλλά ΚΑΙ ΜΕΤΑ αν υπογραφεί νέα.


Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται για όλους τους άλλους οι οποίοι είναι τα μεγάλα θύματα αφού καλούνται να υπογράψουν εκβιαστικά την απεμπλοκή της εταιρείας από κάθε υποχρέωση σύμφωνα με τις συλλογικές μας συμβάσεις ακόμη και αν υπογραφούν νέες.


Στην τελευταία παράγραφο μάλιστα των ατομικών συμβάσεων που παρουσιάζονται στους υπαλλήλους της ΙΚΕΑ αναφέρεται παραπομπή σε διάταξη νόμου που λέει ότι ο υπάλληλος που υπογράφει έλαβε πλήρη γνώση και υπογράφει με την ελεύθερη βούλησή του.


Αποτελεί πρόκληση για όλους τους εργαζομένους στη χώρα μας 
αλλά και για κάθε σκεπτόμενο και ελεύθερο άνθρωπο αυτή η τακτική της ΙΚΕΑ 
αλλά και του Ομίλου Φουρλή που την εκπροσωπεί στην Ελλάδα.



Να τονιστεί ότι η εταιρεία δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για συγκράτηση των απολύσεων ούτε καν για περιορισμένο χρόνο, 
ούτε ακόμη και σε αυτούς που υπογράφουν.



Από συνάντηση που είχαμε μέλη του σωματείου μας με τον κύριο μέτοχο του Ομίλου Φουρλή, κο Βασίλη Φουρλή, προσωπικά διέκρινα ότι χρονικό σημείο αναστολής των απολύσεων είναι το Πάσχα του 2013 
μετά του οποίου θεωρώ εγώ ότι θα υπάρξουν και απολύσεις.



Και μεταξύ αυτών που υπέγραψαν αλλά και βέβαια μεταξύ και αυτών που δεν υπέγραψαν.


Γνώμη μου επίσης είναι ότι η εταιρεία μας ετοίμαζε πάρα πολύ καιρό τη συγκεκριμένη κίνηση μείωσης μισθών και δεν είναι συγκυριακή ούτε επιβάλλεται από τα γνήσια οικονομικά στοιχεία της ΙΚΕΑ - HOUSEMARKET AE.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου