Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Στον ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου "Ευρώ ή Δραχμή" Γ'-ο Καταπληκτικός Κώστας Λαπαβίτσας


"Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι α περάσουμε,δυο,τρείς μήνες δυσκολιών,προτιμούμε να πεθάνουμε στα πόδια μας"

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εξέφρασαν έγκριτοι Έλληνες οικονομολόγοι στο δίλημμα επιστροφής στη δραχμή ή την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, στην διαδικτυακή εκπομπή «στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου. 


Ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θοδωρής Πελαγίδης χαρακτήρισε
«επικίνδυνο» το ερώτημα και είπε ότι ο πανικός μπορεί να φέρει εξελίξεις. «Η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί μία χιονοστιβάδα εξελίξεων» υπογράμμισε ο Θοδωρής Πελαγίδης. Ωστόσο εκτίμησε ότι οι τράπεζες και η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσουν με τίποτα. «Επειδή οι τράπεζες είναι τα παιδιά της τράπεζας της Ευρώπης για εμένα ο κίνδυνος είναι ελάχιστος» σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και υπογράμμισε ότι με μία επιστροφή στη δραχμή η εκτόξευση των τιμών θα δημιουργούσε μία «πυρηνική κατάσταση».


Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Θεόδωρος Κατσάνεβας υποστήριξε ότι είναι λάθος να υποστηρίζουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Πυρηνικά απαράδεκτη η κατάσταση αυτή, να υποστηρίζονται, δηλαδή, αυτές οι απόψεις από έναν σπουδαίο συνάδελφο όταν η πραγματικότητα μας έχει οδηγήσει στον καιάδα. Πότε βιώσαμε στην ιστορία της χώρας αυτή την τρομοκρατική τραγωδία;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής Οικονομικών. Παράλληλα  τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, καθώς μόνο η Γερμανία ωφελείται αυτή τη στιγμή από ένα «σκληρό» νόμισμα την ώρα που η Ελλάδα έχει να ανταγωνιστεί χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, που έχουν μαλακό νόμισμα και άρα φθηνότερα προϊόντα. «Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι ο δρόμος της ελπίδας» είπε ο Θεόδωρος Κασάνεβας.



Ο αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου και γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης υπογράμμισε ότι το εάν η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή θα το απαντήσει η οικονομική και όχι η νομική επιστήμη, ενώ εξήγησε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε η χώρα μας το ευρώ ήταν που την έφερε στη σημερινή κατάσταση. «Η παύση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση η ίδια να ζητήσει να αποχωρήσει από το ευρωνόμισμα. Εμείς δεν θα μπορούμε με τα ελάχιστα ευρώ που θα έχουν απομείνει να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» σημείωσε ο Ηλίας Πλασκοβίτης και πρόσθεσε: «Τώρα κάνουμε χημειοθεραπεία. Δεν είμαστε υγιείς».


Ο οικονομικός αναλυτής, Δημήτρης Καζάκης ανέφερε ότι παίζεται παιχνίδι με το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και σημείωσε ότι «ξεκινάμε από το πολιτικό ζήτημα που είναι ποιος παίρνει τις αποφάσεις σε αυτόν τον τόπο. Ποιος είναι το αφεντικό; Η κυρία Μέρκελ ή ο ελληνικός λαός; Καταρχήν υπέθετα μέχρι πριν αυτά τα δύο χρόνια ότι είμαστε σε έναν πολιτισμένο κόσμο που τα τελευταία 2500 χρόνια έχει προβλέψει τι κάνει ένα κράτος όταν αντιμετωπίζει προβλήματα χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε και εκχώρησε τα πάντα. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή στη βιβλιογραφία». Ο Δημήτρης Καζάκης τάχθηκε υπέρ του εξορθολογισμού του κράτους που «δεν σημαίνει όμως βάζω χέρι σε μισθούς και συντάξεις». «Χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις. Δεν μπορούμε μετά από μία απίστευτη αναδιάρθρωση χρέους με κούρεμα να έρχεται να πληρώνεις περισσότερα με νέο δάνειο από αυτά που σου κουρέψανε στο χρέος» είπε ο οικονομικός αναλυτής.


Ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ανοίγει η συζήτηση για την παραμονή ή όχι στο ευρώ. «Το νόμισμα είναι ο καθρέφτης που έχει ένα είδωλο, την πραγματική οικονομία» είπε ο καθηγητής Οικονομικών και τάχθηκε κατά της αλλαγής του νομίσματος. «Δεν πρόκειται να βγει πουθενά το μνημόνιο. Δεν υπάρχει οικονομία που να μπορέσει να κάνει αυτές τις προϋποθέσεις. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ότι το μνημόνιο δεν μπορούμε να το έχουμε α λα κάρτ. Δηλαδή να πάρουμε τα καλά του και να αφήσουμε τα κακά του. Σε αυτό το πλαίσιο το τελευταίο που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι η αλλαγή του νομίσματος» σημείωσε ο Διονύσης Χιόνης.

Ο οικονομολόγος, Άγγελος Φιλιππίδης εξήγησε ότι ο νέος πρωθυπουργός που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση με τρία βασικά στοιχεία: την αποκατάσταση της ηθικής βάσης της επαναδιαπραγματεύσης, ο άνθρωπος που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός ως πρωθυπουργό να πάει στις Βρυξέλλες με τον λαό ενωμένο σαν μία γροθιά και να υπάρχει Plan B.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου