Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η Ισπανία κάνει αυτό που πρότεινε ο “αρχικομμουνιστής” Τσίπρας και χθες τον έφερε στα ίσια του ο Σαμαράς, υπενθυμίζοντάς του ότι αυτά δεν γίνονται ούτε στην Κίνα!

Σήμερα η Ισπανία θα
ανακοινώσει την κρατικοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Bankia, στο πλαίσιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.

Ο «επικίνδυνος» πρωθυπουργός της Ισπανίας προκαλεί την Ευρώπη κρατικοποιώντας μια τράπεζα της χώρας, 

ενώ ήδη ο εκτελεστικός πρόεδρος της τράπεζας 

και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Rodrigo Rato, 

ανακοίνωσε την παραίτησή του!

Είναι αυτό που πρότεινε ο “αρχικομμουνιστής” Τσίπρας χθες και τον έφερε στα ίσια του ο Σαμαράς, υπενθυμίζοντάς του ότι αυτά δεν γίνονται ούτε στην Κίνα! (Η είδηση εδώ)

Η Bankia δημιουργήθηκε από την συγχώνευση επτά αποταμιευτικών ισπανικών τραπεζών, γνωστών και ως cajas.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το τίμημα, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 7-10 δις. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει μετά το κλείσιμο των αγορών.

1 σχόλιο:

  1. Και η Proton Bank στην Ελλάδα πέρασε στα χέρια του κράτους. Επιπλέον λόγο του PSI (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα του Ελληνικού κρατικού χρέους), φαίνεται πως θα περάσουν κι άλλες τράπεζες, αλλά δεν αναμένετε να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό κρατικό έλεγχο, τουλάχιστον έτσι ακούγεται. Για παράδειγμα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσει σχεδόν το 100% των μετοχών του στο κράτος.

    Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως στη δική μας και πιθανολογώ και της συγκεκριμένης Τράπεζας στην Ισπανία, αυτό δεν γίνεται για να εφαρμόσει την πολιτική του κάποιο κόμμα, αλλά για να μην κλείσει η τράπεζα που έχει πρόβλημα ρευστότητας ή ότι άλλο και κατ' επέκταση να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από το κλείσιμό της στην οικονομία και τους πελάτες της (δανειολήπτες-καταθέτες).

    Σκέφτεστε να είχατε ένα στεγαστικό δάνειο και να έκλεινε η τράπεζα σας? Κάποια άλλη τράπεζα θα αναλάμβανε και θα μπορούσε να σας ζητήσει άμεση εξόφληση του δανείου. Αν δεν θα είχατε τα χρήματα για την αποπληρωμή, θα σας έπαιρνε το σπίτι. Τόσο απλά. Σκεφτείτε τώρα τι αποτελέσματα θα είχε κάτι τέτοιο σε μεγαλύτερη κλίμακα.

    Ο κύριος Τσίπρας δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε όταν είπε να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Το σίγουρο είναι ότι σε μια ελεύθερη αγορά όπως είναι η Ευρωπαϊκή, η Αμερικάνικη κτλ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε αυτές είναι τράπεζες είτε οτιδήποτε άλλο, δεν κρατικοποιούνται αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή