Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ηλεία - Δημοσκόπηση: Πρώτη η ΝΔ, κατακόρυφη πτώση του ΠΑΣΟΚ, ψηλά Αριστερά και Καμμένος


Εξαιρετικά ρευστό εμφανίζεται το πολιτικό σκηνικό στον Νομό Ηλείας, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η DATA RC κατά το χρονικό διάστημα 26-28 Μαρτίου και δημοσιεύει το pelop.gr και η εφημερίδα Πελοπόννησος.

Το πρώτο εύρημα αφορά την πρόθεση ψήφου, όπως αυτή καταγράφτηκε στη μέτρηση. 
Το ΠΑΣΟΚ πρώτα απ’ όλα εμφανίζει ιδιαίτερα μειωμένη την απήχησή του αφού στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 15,3% που με αναγωγή επί των εγκύρων γίνεται 19,3%, ποσοστό που και πάλι βρίσκεται πολύ μακριά από το 54,6% που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009.


Αντιστοίχως μειωμένες, αλλά σε σαφώς μικρότερη κλίμακα, βρίσκονται οι επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας που στην πρόθεση ψήφου αποσπά το 21,6%, επίδοση που με την αναγωγή επί των εγκύρων πηγαίνει στο 27,2%, ποσοστό που φλερτάρει με το 32,8% που είχε λάβει η Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία στις βουλευτικές του 2009. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι για τον Νομό Ηλείας, η έστω και στιγμιαία εικόνα μιας Νέας Δημοκρατίας που προηγείται του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί σε κάθε περίπτωση είδηση.


Από εκεί και πέρα, όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, έτσι και στην Ηλεία, 
όλα τα μικρότερα κόμματα, νεότερα και παλαιότερα,
 εμφανίζονται ενισχυμένα. 

Το ΚΚΕ σχεδόν διπλασιάζει την επίδοσή του, 
ο ΣΥΡΙΖΑ την τριπλασιάζει,
ενώ η Δημοκρατική Αριστερά αποσπά το διόλου ευκαταφρόνητο 6,1% στην πρόθεση ψήφου και με αναγωγή επί των εγκύρων πηγαίνει στο 7,7%

Εξαιρετική μοιάζει ακόμα η επίδοση που καταγράφουν οι Οικολόγοι, 
ενώ αντίθετα έχει καθηλωθεί ο ΛΑΟΣ, σε αντίθεση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που εμφανίζουν ένα 8,3% στην πρόθεση ψήφου 
αλλά και τη Χρυσή Αυγή που κάνει την εμφάνισή της με 4,7% στην πρόθεση ψήφου.


Σε ό,τι αφορά τα λοιπά ευρήματα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται θεματικά στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα βγει πρώτο στις εκλογές) με ποσοστό της τάξεως του 67,4%. Ωστόσο, στην ερώτηση καταλληλότητας για το αξίωμα του Πρωθυπουργού πλειοψηφεί ο κανένας με 41,8%, ενώ μεταξύ Βενιζέλου και Σαμαρά διατηρεί ελαφρά υπεροχή ο πρώτος. 


Τέλος, και σε ό,τι αφορά την επόμενη μορφή διακυβέρνησης, πλειοψηφούν όσοι επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας αν και οι εκδοχές των συνεργατικών κυβερνητικών σχημάτων παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό γράφημα.

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΥΓΗ'
    ΣΤΗΝ "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"

    Ρε πως αλλαζουν οι καιροι

    απελαση ολων των λαθρομεταναστων

    ειναι εισβολη εποικων

    υπογραφη
    πρωην αριστερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή