«Μαζί τα φάγαμε μου λες, εσύ χαβιάρι, εγώ φακές»
Λαϊκά, σκυλάδικα, ρεμπέτικα, ηλεκτρικά, έντεχνα, χιπ χοπ, τα τραγούδια της κρίσης ανεβαίνουν στους διαδρόμους του Διαδικτύου φτιάχνοντας με πολύ χιούμορ την τοιχογραφία της Ελλάδας του ΔΝΤ
Είναι αμέτρητες οι μουσικές ιστορίες της κρίσης που βρίσκουν τόπο έκφρασης κυρίως στο Διαδίκτυο και μετρούν την απήχησή τους σε «χτυπήματα» - κυρίως στο YouTube. Στον κατάλογο φιγουράρουν από καλαματιανά («Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»),
μαντινάδες («Η μαντινάδα του Μνημονίου»)
έως και σάουντρακ, όπως το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά από την ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου «Οι ιππείς της Πύλου».
Ακόμη και ξενόγλωσσα κομμάτια («Papandreou Papandreou F**k you Papandreou»), η αφετηρία των οποίων είναι το εξωτερικό.
«Απόψε λέω να μη βγω/ και τηλεόραση να δω/ γιατί έξω κάνει κρίση» τραγουδάει υπό τον τίτλο «Dou Nou Tou» ο έλληνας τραγουδοποιός που διάλεξε το ψευδώνυμο Olli Klen,
την ώρα που παραδίπλα ο Στέλιος Γιαννόπουλος βγαίνει με το «Ελλάς Ελλήνων ΔΝΤ»,
ο Δημήτρης Κοντογιάννης μεταπλάθει στίχους για «Τα δημοτικά της κρίσης»
(η «Λυγαριά» έχει ως άξονα την Ανγκελα Μέρκελ)
και χρήστες του ΥouTube «ξεθάβουν» τραγούδια με τη λέξη «κρίση», όπως ένα της Αρλέτας ή την «Κρίση» του τραγουδιστή πίστας Νίκου Μακρόπουλου (του «Κατεδαφίστε το»).
Στην ίδια κατηγορία και ο Νότης Σφακιανάκης συμμετέχει στον τραγουδιστικό «ξεσηκωμό», τραγουδώντας στίχους για την πλατεία: «Κι αν βάζουν σύρτες στις ψυχές μας,/ στο στόμα μας ταινία,/ Υπάρχουν πεζοδρόμια, υπάρχει κι η Πλατεία!»
Ομως ακόμη ένα επιθεωρησιακό τραγούδι, «Το Βαλς του 12» του Σταμάτη Κραουνάκη, γραμμένο για την Κατιάνα Μπαλανίκα, κερδίζει μερικές χιλιάδες «χτυπήματα» στο YouTube σε συναυλιακή εκδοχή από τον Γιάννη Κότσιρα («που ψήφισα σοσιαλισμό και βγήκε Τρίτο Ράιχ»...).
Φράση-κλειδί σε πολλά από τα τραγούδια της κρίσης και νούμερο ένα για την έμπνευση στίχων και βίντεο που ανεβαίνουν στο Ιντερνετ αναδεικνύεται το περιβόητο «Μαζί τα φάγαμε» του Θόδωρου Πάγκαλου.
Μπαγλαμάδες και κομπανίες δίνουν τον τόνο στα λαϊκά σατιρικά άσματα. «Μου λέν' μαζί τα φάγαμε δεν βλέπω το τραπέζι/ στον ύπνο τους με τάιζαν ή κάτι άλλο παίζει», το ακούγαμε πριν από μερικούς μήνες και στα ραδιόφωνά μας (από διαφήμιση γνωστής αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών).
Ο καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση Αρης Μπιτσιώρης που γράφει στίχους και σάτιρες έχει ανεβάσει στο YοuTube τη δική του εκδοχή. «Τρανή κουβέντα να μην πεις λέν' τα σοφά γερόντια/ καλύτερα τρανή μπουκιά/ να μασουλάς στα δόντια./ Μα ο Θόδωρος ο Πάγκαλος εδώ μας τα χαλάει/ σε υπέρογκες ποσότητες και τρώει και μιλάει./ Κι είπε μαζί τα φάγαμε/ τα φράγκα στην Ελλάδα/ μα ίδιο τρώει ένας αμνός κι ίδιο μια αγελάδα;».
Σουξέ στο τοπίο της διαδικτυακής επικαιρότητας (γύρω στα 70.000 χτυπήματα) είναι το «ΔΝΤ, βρε ΔΝΤ» που υπογράφει ο Χριστ. Στ. Παναγ., σε στυλ της πρώτης εποχής του ρεμπέτικου.
Ο Πανάγος και ο Χρίστος συζητούν και ο ένας ρωτάει «γιατί είσαι στενοχωρημένος ρε παιδί μου», το μπαγλαμαδάκι σχολιάζει και μας εισάγει στο τραγούδι: «Πάει η παχιά γελάδα/ που ήταν κάποτε η Ελλάδα. Τώρα είναι σκελετωμένη και στο Δου Νου Του Χωμένη. ΔΝΤ, βρε ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ/ μας εκάνανε βουντού και σε φέραν ΔΝΤ».
Την ώρα που η «Διαμαρτυρία Ελληνα προς τον Χοσέ Μανώλη Μπαρόζο» αφήνει το δίδυμο Παγιουμτζή - Χρυσαφάκι να πει το παλιό τραγουδάκι: «Βρε Μανώλη πά' να σκάσω/ σαν κορόιδο να τα χάσω/ να μου πάρουν τα λεφτά απ' τα μάτια μου μπροστά.../ Τυχερό ήτανε σε μένα να πληρώσω τα σπασμένα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου