Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Αφροδίτη Γραμμέλη:Στρίβειν διά της TV


Το lifestyle ήταν το εύκολο θύμα της κατάστασης. Σαθρό το έδαφός του, φούσκα το περιεχόμενό του. Δεν είναι όμως και το μοναδικό. Αυτό που πραγματικά καταβροχθίζεται από την οθόνη πλέον είναι οι πολιτικοί. 

Είτε εμφανίζονται σε εκπομπές είτε σε δελτία ειδήσεων, ο λόγος των περισσοτέρων μοιάζει αδύναμος και τα επιχειρήματά τους κούφια. Κάποιοι εξ αυτών αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βγάζοντας τσιτάτα, κάποιοι άλλοι επιχειρούν με θεωρίες να «στρίψουν διά του αρραβώνος». 

Ελάχιστοι τολμούν να επωμιστούν το βάρος των ευθυνών τους, να παραδεχθούν τα λάθη τους. Σχεδόν κανένας δεν τόλμησε να κοιτάξει την κάμερα και τους συνομιλητές του και να παραδεχθεί πως εδώ που φτάσαμε δεν φτάσαμε από κάποια αόρατη δύναμη ούτε από συμπτώσεις.
Χειρότεροι όλων όσοι αποπειρώνται να εμφανιστούν ως εθνοσωτήρες. Υποτιμώντας το τηλεοπτικό κοινό και κουνώντας το δάχτυλο προσπαθούν, όχι επιτυχημένα, να πείσουν ότι πίσω από τις πράξεις τους και τα λεγόμενά τους κρύβεται ένας υπέρμετρος ηρωισμός. Στην πραγματικότητα όμως υπέρμετρος είναι ο εγωισμός τους.

Υπάρχει και μία ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν αυτοί που επενδύουν σε ευφυολογήματα και στην ικανότητά τους να χειρίζονται με άνεση την ελληνική γλώσσα. 

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει η βουλευτίνα του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία συχνά-πυκνά, ξεπερνώντας το μέτρο, μετατοπίζει το βάρος της συζήτησης στην προσπάθειά της να φτιάξει ατάκα ή να προκαλέσει δίχως να εκτεθεί. 

Ευφυής και ιδιαίτερα καλλιεργημένη η βουλευτίνα, αλλά τέτοιες εποχές τα λογοπαίγνια με τα «αγγούρια», τις «μαλακές συζητήσεις» και τις «παπάρες στο γάλα» ακούγονται, δυστυχώς, ως ανέκδοτα!

ΥΓ.: «Πώς θα κάνεις μόνη σου τα κυματιστά μαλλιά της Δούκισσας Νομικού» έγραφε ο τίτλος της εκπομπής «Μίλα». Σε τέτοιους καιρούς κάτι τέτοια αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα. Οχι φυσικά για την κόμη των τηλεθεατριών. Αλλά για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί εδώ και καιρό και αφορούν τις παρουσιάστριες τέτοιων εκπομπών: ότι δηλαδή «επιμένουν να ζουν και να εργάζονται σε άλλον γαλαξία».


ΜΠΑΧΑΛΟ
ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Ο μέσος όρος επαναλήψεων στην ΕΤ1 είναι 15 εκπομπές ημερησίως, στη ΝΕΤ πέντε, στο Mega και στον ΑΝΤ1 έξι και στον Alpha έχει χαθεί το μέτρημα. Ακόμη και τις ταινίες που προβάλλουν εσχάτως τα κανάλια τις επαναλαμβάνουν το Σαββατοκύριακο. 

Είναι τέτοια η σύγχυση από την ένδεια προγράμματος που τη μία ημέρα το ένα κανάλι προβάλλει μία ταινία την οποία θα δείξει το άλλο την επομένη. Φτώχεια, έλλειψη χρημάτων, εξαφάνιση ιδεών. Πόση επανάληψη να αντέξει πια ο τηλεθεατής, πόση μασημένη τροφή; 

Και αν στην ιδιωτική αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες, στη δημόσια τηλεόραση, για την οποία πληρώνουμε ανταποδοτικό τέλος, καλό θα ήταν οι επικεφαλής να μας λάβουν υπόψη τους. Οχι τίποτε άλλο, αλλά μας παρουσιάζουν και πλεονασματική την άπραγη ΕΡΤ...

1 σχόλιο:

  1. Βαρέθηκα. Να ακούω διάφορους λιμοκοντόρους να μιλάνε ή να γράφουν για την δημόσια τηλεόραση και τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες. Ξεχνούν ή καλύτερα προσπαθούν να κάνουν εμάς να ξεχάσουμε ότι η λεγόμενη "ελεύθερη" ιδιωτική τηλεόραση πληρώνεται στην ολότητά της από την δική μας φορολογία. Διότι οι περίφημες συχνότητες ποτέ δεν πληρώθηκαν από τους μεγαλοσχήμονες καναλάρχες-εργολάβους.
    ΥΓ. Μόνο εγώ βρήκα ότι το παράδειγμα της Λιάνας Κανέλλη ήταν μάλλον ατυχές;
    Αντώνης (vantonios)

    ΑπάντησηΔιαγραφή