Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ο γιος της Γιάννας Αγγελοπούλου χτίζει σπίτια για τους φτωχούς κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ.

Mεγάλωσα άντρες, όχι φλούφληδες

Ο γόνος με τις σπουδές στο Χάρβαρντ, που την περασμένη άνοιξη «αγανάκτησε» μαζί με χιλιάδες Ελληνες στην Πλατεία Συντάγματος, αρθρογραφώντας για την «κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους», εκπλήσσει ξανά με τη συμμετοχή του ως εθελοντής σε προγράμματα ανέγερσης κατοικιών για φτωχούς

Σύμφωνα με κύκλους της οικογένειας, το ζεύγος Αγγελοπούλου δηλώνει περήφανο για τη δραστηριότητα του Παναγιώτη. Μάλιστα, η Γιάννα αρέσκεται να λέει ότι «μεγάλωσε άντρες κι όχι φλούφληδες»
Σύμφωνα με κύκλους της οικογένειας, το ζεύγος Αγγελοπούλου δηλώνει περήφανο για τη δραστηριότητα του Παναγιώτη. Μάλιστα, η Γιάννα αρέσκεται να λέει ότι «μεγάλωσε άντρες κι όχι φλούφληδες»
Λίγους μήνες πριν φορέσει την τήβεννο της αποφοίτησης, πήρε το? δισάκι του κι έφυγε για να χτίσει
σπίτια στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα. Η οικογένεια Αγγελόπουλου έβρισκε πάντα τρόπους να εκπλήσσει τον δημόσιο βίο, αλλά η περίπτωση του 24χρονου Παναγιώτη, γιου του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, δείχνει ότι μπορούν ακόμη περισσότερο και πολύ καλύτερα. Ο Παναγιώτης, αφήνοντας πίσω του το campus και τα αμφιθέατρα του Χάρβαρντ, πήρε το φτυάρι και υψώνει σπίτια για τους φτωχούς κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ.
Τα Χριστούγεννα τον βρήκαν στις καλύβες των χιλιάδων αστέγων της χώρας, ανάμεσα στους πολλούς και άγνωστους ακτιβιστές που ανοικοδομούν πόλεις κι ελπίζουν σε έναν καλύτερο κόσμο.
Το πανεπιστήμιο του βαθύπλουτου γιου του Θεόδωρου Αγγελόπουλου συμμετέχει σε κίνημα Αμερικανών ακτιβιστών, που βοηθά άστεγους να φτιάξουν τη δική τους εστία, μακριά από τις ατέλειωτες παράγκες που απλώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.
Η Γιάννα και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος ανάμεσα στα παιδιά τους Καρολίνα (πρώτη από αριστερά), Δημήτρη (στη μέση) και Παναγιώτη.
Η Γιάννα και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος ανάμεσα στα παιδιά τους Καρολίνα (πρώτη από αριστερά), Δημήτρη (στη μέση) και Παναγιώτη.
Μακριά από το ζεστό δωμάτιό του και τη γεμάτη πλούτο ζωή, όπως οι παλαιοί αριστεροί που συμμετείχαν στις μπριγάδες των φυτειών του καφέ που «ανθούσαν» στην ίδια χώρα κάποτε, περπατά εδώ και δύο μήνες στα λασπωμένα σοκάκια της βασανισμένης αυτής πόλης, ζώντας στις ίδιες άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοί της. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ακολουθεί μια ανατρεπτική πορεία, μακριά από αυτή που χάραξαν για εκείνον οι γονείς του.
Την περασμένη άνοιξη κατεγράφη ως ένας από τους χιλιάδες αγανακτισμένους Ελληνες που κατέβαιναν καθημερινά στην πλατεία του Συντάγματος, ενάντια στο μνημόνιο, στον ισοπεδωτικό πλούτο και στην κοινωνική αδικία.
Προτού συμμετάσχει στο κίνημα των ακτιβιστών που χτίζουν σπίτια για τους φτωχούς της Λατινικής Αμερικής, ο 24χρονος Παναγιώτης Αγγελόπουλος βρέθηκε την περασμένη άνοιξη ανάμεσα στους χιλιάδες αγανακτι
Προτού συμμετάσχει στο κίνημα των ακτιβιστών που χτίζουν σπίτια για τους φτωχούς της Λατινικής Αμερικής, ο 24χρονος Παναγιώτης Αγγελόπουλος βρέθηκε την περασμένη άνοιξη ανάμεσα στους χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες στην Πλατεία Συντάγματος.
Η αρθρογραφία του, την περίοδο εκείνη, έβγαλε στην επιφάνεια το διαφορετικό πρόσωπο του νεαρού γόνου, που παρότι δεν του λείπει τίποτε, εκείνος πιστεύει στην αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, υπέρ των λιγότερο ευνοημένων. Οι απόψεις του, για κοινωνική επανάσταση και χτύπημα στην πλουτοκρατία, προκάλεσαν τον Σεπτέμβρη του 2011 μεγάλη αίσθηση και σοκ στους κύκλους του.
Οπαδός του Αντόνιο Γκράμσι (διανοητή του ιταλικού κομμουνιστικού κινήματος του περασμένου αιώνα), ακολουθεί τα λόγια του: «O παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί...». 
Σε αυτή τη γέννηση του νέου κόσμου στο μακρινό Σαλβαδόρ θέλησε να συμμετάσχει κι ο πρωτότοκος γιος του Αγγελόπουλου, βάζοντας... ένα χεράκι στην ανοικοδόμησή του.
Mεγάλωσα άντρες, όχι φλούφληδες
Διχάζονται
Οι γνώμες των φίλων και συμφοιτητών του διχάζονται στις αναφορές τους για τον Παναγιώτη. Οι περισσότεροι, βλέποντάς τον να απαρνιέται τα πλούτη και τη χλιδή, αφήνοντας στην άκρη τα σχόλια της αριστοκρατικής ελίτ που περιβάλλει την οικογένειά του, μιλούν για έναν αληθινό επαναστάτη-ακτιβιστή.
Αλλοι πάλι λένε ότι με λυμένα τα προβλήματα της καθημερινότητας, κι από τα «παλάτια» της Βοστόνης και της Νέας Υόρκης, μπορεί κανείς πιο εύκολα να κάνει ανατροπές...
Mεγάλωσα άντρες, όχι φλούφληδες
Η κριτική, βεβαίως, φαίνεται να αγνοεί το γεγονός ότι το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της εγκληματικότητας στον πλανήτη, από τους κινδύνους της οποίας δεν αποκλείονται οι ακτιβιστές. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζονται εχθρικά από την τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των εν ψυχρώ δολοφονιών τους.
Με άλλα λόγια, ο νεαρός Παναγιώτης, εκτός του ότι ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας στη συγκεκριμένη περιοχή, διακινδυνεύει και τη ζωή του.
Συνεχίζει την οικογενειακή «παράδοση»
Κληρονόμησε το... γονίδιο του αντάρτη παππού του
Οσοι βρίσκονται κοντά στην οικογένεια Αγγελοπούλου, γνωρίζουν ότι αυτή η «αντάρτικη» νοοτροπία και η στάση ζωής του Παναγιώτη ενυπάρχει στα κύτταρά της. Το αριστερό παρελθόν του Αγγελου Αγγελόπουλου, αδελφού του παππού του Παναγιώτη, φαίνεται ότι μεταπήδησε γενεά.
«Ο Παναγιώτης μοιάζει στον ακαδημαϊκό Αγγελο Αγγελόπουλο, πήρε από αυτόν», λένε φίλοι της οικογένειας. Ο Αγγελος Αγγελόπουλος, που απεβίωσε το 1995, στη διάρκεια της Κατοχής, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και συμμετείχε στην ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση του Βουνού) ως γραμματέας Οικονομικών.
Το 1944 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Από τους πρώτους που απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα προς την οικογένεια Αγγελοπούλου, τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο διαπρεπής ακαδημαϊκός, ήταν η κ. Αλέκα Παπαρήγα και ο Χαρίλαος Φλωράκης.
Παρότι οι φήμες, την περίοδο που ο Παναγιώτης ξεδίπλωνε την «αγανάκτησή του» στο Σύνταγμα, έλεγαν ότι οι γονείς του δεν ήταν σύμφωνοι με τις ενέργειές του, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.
Τον στηρίζουν
Κύκλοι της οικογένειας, με τους οποίους συνομίλησε το «Εθνος της Κυριακής», δηλώνουν κατηγορηματικά, και με ένα στόμα, ότι και ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, αλλά κυρίως η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου είναι υπερήφανοι για τον γιο τους. Οσοι γνωρίζουν την κ. Αγγελοπούλου, χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι αρέσκεται να λέει... πως «μεγάλωσε άντρες κι όχι φλούφληδες»!
Η μητέρα του στηρίζει απόλυτα τις επιλογές του Παναγιώτη, καθώς θεωρεί ότι αυτές συνάδουν με την ανατροφή που έχει δώσει η ίδια και στα τρία παιδιά της. Στόχευε στο να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους γερά, να είναι τολμηροί και με άποψη για τη ζωή και το πώς πρέπει να τη ζήσουν.
Οι δύο γιοι της, ο Παναγιώτης, που τελειώνει φέτος τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, αλλά και ο Δημήτρης, που επίσης ολοκληρώνει τις νομικές του σπουδές σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ήταν από μικροί στους προσκόπους, ενώ στην προσπάθειά της να τους σκληραγωγήσει η κ. Αγγελοπούλου τους έμαθε ότι δεν μπορούν να έχουν πάντα ό,τι θέλουν.
Οι τελετές αποφοίτησης των δύο γόνων θα γίνουν το καλοκαίρι. Μάλιστα ο Παναγιώτης είναι φίλος και της κόρης του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτας Παπανδρέου, με την οποία γνωρίστηκαν στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου φοιτούσαν στην ίδια τάξη. Στο μεταξύ, η κόρη της κ. Αγγελοπούλου από τον πρώτο της γάμο, Καρολίνα, χτίζει κι αυτή το μέλλον της, δουλεύοντας σε τράπεζα του Λονδίνου.
Πρωτοπόρο το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
«Τρέχει» 80 προγράμματα για εθελοντική εργασία φοιτητών εντός κι εκτός ΗΠΑ
Εάν θες να ανήκεις στην «οικογένεια» του Χάρβαρντ... πρέπει να μάθεις να προσφέρεις εθελοντική εργασία. Αυτό τουλάχιστον πρεσβεύει η νοοτροπία που καλλιεργεί το αμερικανικό πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην πρώτη γραμμή του εθελοντισμού.
Με μια σειρά προγραμμάτων που εκτείνονται από περιβαλλοντικά ζητήματα μέχρι τη στήριξη προσφύγων και από την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε παιδιά μέχρι την ανέγερση κατοικιών σε αναπτυσσόμενες χώρες, το Χάρβαρντ καταφέρνει να πρωτοστατεί

.Με πάνω από 80 προγράμματα που απευθύνονται σε φοιτητές για εθελοντική εργασία, τόσο εντός ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, το φημισμένο πανεπιστήμιο δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες αιτήσεις σπουδαστών που επιλέγουν να κάνουν «εναλλακτικές» διακοπές και να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους σε κάποιο σημείο του πλανήτη.
Μεγάλη απήχηση
Ενα από τα προγράμματα που γνωρίζει τη μεγαλύτερη επιτυχία είναι αυτό της ανέγερσης κατοικιών, που συνήθως «τρέχει» υπό την αιγίδα της διεθνούς ΜΚΟ Habitat for Humanity. Οπως φαίνεται δε από τα στοιχεία του πανεπιστημίου, η απήχηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική, ενώ η έλλειψη κατοικιών αποτελεί το πλέον σημαντικό πρόβλημα στο Ελ Σαλβαδόρ, γεγονός που οδήγησε το Χάρβαρντ να ξεκινήσει τις αποστολές εθελοντών στη χώρα από το 1992.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υποδομών του Ελ Σαλβαδόρ, δεκάδες ομάδες εθελοντών καταφθάνουν στη χώρα κάθε χρόνο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή την περασμένη χρονιά εκτίναξαν τον αριθμό των αστέγων στα ύψη. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ είναι... εφιαλτικά.
Σύμφωνα με αυτά, η έλλειψη κατοικίας -ή η διαμονή σε «μη κατοικήσιμα» σπίτια- αφορά 630.000 ανθρώπους, πρόκειται με άλλα λόγια για το... 51% του συνολικού πληθυσμού! Εξ αυτών, το 60% είναι πολίτες των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 200 δολάρια τον μήνα...
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου