Εσύ πόσα έφαγες;
Σήμερα μου θύμησαν την περίφημη παγκάλειο ρήση «μαζί τα φάγαμε» (σ.σ. δεν είναι της ώρας η ταυτότητα του συγκεκριμένου πολιτικού παχύδερμου και του τι ακριβώς αντιπροσωπεύει στην ελληνική εφαρμοσμένη πολιτική). Ήθελα να πιστεύω ότι καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης μπροστά στα μάτια μας, η ολοκληρωτική αυτή μπαλαφάρα θα χανόταν κάτω από το βάρος της ανυποληψίας - τόσο της ίδιας της άποψης όσο κι εκείνου που την εξέφρασε. Φευ...
Η Intelligence 2 Greece, μία ΜΚΟ με «κύρια δραστηριότητά την διοργάνωση debates (ανταγωνιστικών αγχιμαχιών) του τύπου της Οξφόρδης» (σ.σ. ναι, έχουμε και τέτοια φρούτα ΜΚΟ), οργάνωσε για σήμερα το απόγευμα -με χορηγούς επικοινωνίας τον Σκάι και την AthensVoice - ένα ακόμη "ντιμπέιτ".
Αυτή τη φορά με θέμα το "μαζί τα φάγαμε" και κατά πόσο ισχύει. Καθυστερημένα ομολογουμένως, καθώς θα έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο πριν από ενάμισι χρόνο, όταν το καθαρά ψυχολογικό και πλήρως κατευθυνόμενο αυτό χυδαιολόγημα εκστομίστηκε από τον πλέον ποταπό εκπρόσωπο του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Ο ίδιος ο τίτλος της συζήτησης έπαιρνε θέση για το θέμα και μάλιστα με τον πλέον προκλητικό -από νοηματικής πλευράς- τρόπο: «Μαζί τα φάγαμε: Σε μια δημοκρατία, η ευθύνη είναι πάντα συλλογική».
Αλλά δεν έχει πολύ σημασία αφού το debate έγινε πράγματι με όρους ισότητας, και χάρη στον ισορροπημένο συντονισμό του Νίκου Ανδρίτσου, δημοσιογράφο του Σκάι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπέρ της άποψης "μαζί τα φάγαμε" τάχθηκαν οι κ.κ. Βερέμης,Λυμπεράκη και Φέδερστοουν,
ενώ κατά οι κ.κ. Βαρουφάκης, Ζενάκος,Οικονομόπουλος (*).
Όμως δεν με ενδιαφέρει το περιεχόμενο του debate, γατί δεν με ενδιαφέρει καν το ερώτημα.
Θέμα απλής λογικής
Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζονται πανεύκολα οι "μαζιταφαγαμιστές" από το πρώτο κι όλας λεπτό της συζήτησης. Ούτε με πολιτική ανάλυση, ούτε με φιλολογικές αντιλογίες (βλ. debates). Αλλά, με ξερή λογική. Απλώς τους κάνεις την ερώτηση:
Θέμα απλής λογικής
Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζονται πανεύκολα οι "μαζιταφαγαμιστές" από το πρώτο κι όλας λεπτό της συζήτησης. Ούτε με πολιτική ανάλυση, ούτε με φιλολογικές αντιλογίες (βλ. debates). Αλλά, με ξερή λογική. Απλώς τους κάνεις την ερώτηση:
"Εσύ πόσα έφαγες και πότε πήγες να τα δηλώσεις για να σωθεί η χώρα;"
Έτσι λοιπόν, καθώς δεν είχα κανένα λόγο να διαθέσω τα 10 για να παρακολουθήσω από κοντά μία εντελώς άκαιρη συζήτηση για ένα θέμα που δεν έχει καν νόημα (και ποτέ δεν είχε, αφού χρησιμοποιήθηκε την κατάλληλη στιγμή από τον κατάλληλο άνθρωπο και για τον κατάλληλο λόγο), καταθέτω εδώ "my 2 cents" προς τους κ.κ. Βερέμη, Φέδερστοουν και Λυμπεράκη:
"Κυρία Λυμπεράκη, κύριε Βερέμη, κύριε Φέδερστοουν πόσα φάγατε;"
"Κυρία Λυμπεράκη, κύριε Βερέμη, κύριε Φέδερστοουν πήγατε στη ΔΟΥ της γειτονιάς σας να τα δηλώσετε για να σωθεί η χώρα;"
Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Οποιοσδήποτε εκφράζεται από αυτού του τύπου τις φασιστικές γενικεύσεις, οφείλει να εξηγήσει επαρκώς τη δική του προσωπική συμμετοχή στο φαγοπότι.
Έπειτα, να επιστρέψει τα υπεξαιρεθέντα από την ελληνική οικονομία. Απλά πράγματα. Πέρα και πάνω από τις ιδεολογίες. Γιατί, όπως λέει κι η παροιμία, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Zaphod
Υ.Γ. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Φέδερστοουν, εξ Εσπερίας, δεν είναι δυνατόν να συγκαταλέγεται στους "μαζιταφαγαμιστές", αλλά δυστυχώς -γι' αυτόν- μόνος του ανέλαβε την υπεράσπιση ενός ξεκάθαρα φασιστικού ιδεολογήματος: τη συλλογική ευθύνη.
Ωστόσο, οι άλλοι δύο οφείλουν τώρα μία απάντηση. Ειδικά διότι ο μεν κ. Βερέμης ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα της κρίσης είναι η "ποινή για όλους μας" και η δε κ. Λυμπεράκη ότι "ως άνθρωποι φέρουμε ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο" (σημείωση: έχοντας μάλιστα το θράσος να φέρει ως παράδειγμα μία βιασθείσα, καταλογίζοντάς της ευθύνη για το βιασμό!)
(*)
- Kevin Featherstone, Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο LSE, Διευθυντής του Hellenic Observatory in the European Institute
- Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών
- Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Γιάνης Βαρουφάκης, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Αυγουστίνος Ζενάκος, Συγγραφέας , δημοσιογράφος και αρθρογράφος
- Χάρης Οικονομόπουλος, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Zaphod Galaxyarchis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου