Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο του Documento ότι τελούσε υπό παρακολούθηση, απάντησε: «Εµείς κάνουµε τη δουλειά µας. Ουδέν σχόλιο. Ευχαριστώ για την ενηµέρωση»! Και συνέχισε να συχνάζει σε κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ









Τις προάλλες, η Καθημερινή έκανε πλάκα στους Μητοτάκη-Χατζηδάκη. 

Εγραψε ότι μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώτος παρακολουθούσε τον δεύτερο, οι δυό τους άρχισαν να εμφανίζονται μαζί, «σαν τον Τραμπ και τη Μελάνια που εμφανίζονταν επιμόνως μαζί, για να διαλύσουν τις φήμες ότι ο γάμος τους περνούσε κρίση».

Νομίζω ότι ακόμη καλύτερη παρομοίωση είναι με τον Στάλιν και τους στενούς συνεργάτες του. Και το ίδιο ισχύει για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο, που αφού αποκαλύφτηκε ότι παρακολουθείται, έχει πάρει σβάρνα τις εκδηλώσεις της ΝΔ
 
Ο Ιωσήφ Στάλιν συνελάμβανε και έστελνε στα γκουλάγκ τις γυναίκες στενών συνεργατών του. Κορυφαίες περιπτώσεις είναι αυτές του Μιχαήλ Καλίνιν και του Βιάτσεσλαβ Μολότοφ. 

Ο Καλίνιν κατείχε επί Στάλιν την τιμητική θέση του προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης. 

Ο Μολότοφ ήταν υπουργός των Εξωτερικών, μεταξύ των άλλων είχε παίξει κρίσιμο ρόλο στο γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης του 1939, που ονομάστηκε άλλωστε «Σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ».

Ο Στάλιν που παρανοϊκά υποψιαζόταν τους συνεργάτες του και τις οικογένειες τους, είχε συλλάβει την Εκατερίνα Καλίνινα και την κράτησε για 10 χρόνια σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, με την κατηγορία του εχθρού του λαού. Την Πωλίνα Μολότοβα, την είχε φυλακίσει για 5 χρόνια επίσης σε γκουλάγκ, με την κατηγορία των επαφών με ξένους κατάσκοπους.
 
Ενώ η Καλίνινα σάπιζε στις φυλακές, ο άνδρας της παρέμενε πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Μολότοφ υπερψήφισε το 1949 στο Πολιτικό Γραφείο τη σύλληψη της συζύγου του, όπως και άλλων «συνωμοτών». Οι δύο άνδρες είχαν ιεραρχήσει την παραμονή τους στην εξουσία. Φοβόντουσαν βέβαια ότι και οι ίδιοι ότι μπορεί να είχαν την ίδια τύχη, αν αντιδρούσαν.

Αυτός ο τελευταίος φόβος δεν ισχύει στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: δεν απειλείτο η ζωή ή η ελευθερία του κ. Χατζηδάκη ή και του κ. Φλώρου, αν αποδοκίμαζαν δημοσίως την παρακολούθηση τους, ζητούσαν ευθύνες από τον πρωθυπουργό και διατηρούσαν την αξιοπρέπεια τους..

Αλλά ο μεν υπουργός δήλωσε  ότι «σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία». Χωρίς να διαψεύσει την ίδια την «ιστορία».
 
Ο δε αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο του Documento ότι τελούσε υπό παρακολούθηση, απάντησε: «Εµείς κάνουµε τη δουλειά µας. Ουδέν σχόλιο. Ευχαριστώ για την ενηµέρωση»! 

Και συνέχισε να συχνάζει σε κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται από την ίδια εφημερίδα αυτό το Σαββατοκύριακο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ  ήταν γνωστός στην ΕΥΠ με την κωδική ονομασία «στόχος 519c» και ήταν υπό παρακολούθηση για τα εξοπλιστικά, καθώς και για αγορές ακινήτων!!

Η διαφορά της ελληνικής με τη σοβιετική περίπτωση είναι ότι ο Στάλιν δεν έκρυβε ότι ήταν  ο ίδιος υπεύθυνος για τις συλλήψεις. Η παράνοια του « Μεγάλου Πατερούλη» ήταν αποδεκτή, μέρος του παιχνιδιού εξουσίας. 

Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπεύθυνος για την ΕΥΠ, αλλά κανένα από τα θύματα δεν ζητάει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που προφανώς τού αναλογεί. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακολουθούσε ακόμη και την αδελφή του. 

Αλλά και σε αυτή τη σύγχρονη περίπτωση, η παραμονή στην εξουσία είναι το υπέρτατο αγαθό,
 
Ιστορική λεπτομέρεια. 

Η Πωλίνα Μολότοβα βγήκε από το γκουλάγκ μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953 και το πρώτο πράγμα που ρώτησε είναι «πώς είναι ο Στάλιν». Οταν τής είπαν ότι είχε πεθάνει, λιποθύμησε. Κανείς δεν ξέρει αν ήταν από χαρά ή από λύπη, καθώς λίγο μετά ο άνδρας της, με την αποσταλινοποίηση, απομακρύνθηκε από την εξουσία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου