Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Δεν είναι καθόλου κολακευτικό για τον κ. Μητσοτάκη διεθνή μέσα ενημέρωσης να περιγράφουν με μελανά χρώματα την πρωθυπουργία του (παραβιάσεις δικαιωμάτων, παρακολουθήσεις, έλεγχος του Τύπου) και να τον κατατάσσουν στην ίδια λίστα με τον Όρμπαν, τον Λαβρόφ και άλλους πολιτικούς, με τους οποίους κανένας ευρωπαίος ηγέτης δεν θα ήθελε να συγκρίνεται.

 








Η 'φυγή' δεν σώζει, τα γεγονότα βοούν, τίποτα δεν τελείωσε… (news247.gr)

Το έχει, φαίνεται, η μοίρα της οικογένειας Μητσοτάκη. 

Όταν ασκεί την εξουσία, μολύνεται από τον ιό της αλαζονείας και των βεβαιοτήτων κι έτσι, αν της σκάσουν δύσκολες καταστάσεις (σκάνδαλα κ.α), πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει από τους αντιπάλους της και κάνει προβλέψεις που στην πορεία διαψεύδονται.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν το ΠΑΣΟΚ του αδύναμου και άρρωστου τότε Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη οι βεβαιότητες περίσσευαν. 

Οι τρεις απανωτές εκλογικές νίκες της (δύο το 1989 και μια το 1990) είχαν αφήσει ανεξέλεγκτο τον ιό της ευφορίας, ο οποίος έφερνε και αλαζονεία: «Τελείωσε ο Ανδρέας», ήταν η σίγουρη πρόβλεψή τους.

Δεν ήταν η μόνη. Έχει μείνει παροιμιώδης η άλλη «πρόβλεψη» του τότε πρωθυπουργού ότι «σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το Σκοπιανό».

Και στα δύο έπεσε τραγικά έξω. 

Μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνησή του κατέρρευσε και ο «τελειωμένος» Ανδρέας επανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία(1993). Το δε «Σκοπιανό», μετά από 30 χρόνια, ταλαιπωρεί και το νεότερο Μητσοτάκη, αφού ο «μακεδονομάχος» Αντώνης Σαμαράς δηλώνει μάχιμος, εν είδει προειδοποίησης, για να αποτρέψει, σαν ορίτζιναλ «τουρκομάχος», τις «Πρέσπες του Αιγαίου».

Βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα σε ανάλογη θέση με τον πατέρα του πριν από 30 χρόνια; Ποτέ οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες. Και δεν ξέρουμε αν η επανάληψη της ιστορίας μπορεί να είναι φάρσα ή τραγωδία. Όμως, παρατηρούμε τα εξής.

Ο νυν πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με καταστάσεις που τον ζορίζουν και γι’ αυτό επιδιώκει να τις απωθεί.

 Όμως, αυτές αντιστέκονται. Και σε πείσμα των αρχικών «προβλέψεων», που αποτυπώθηκαν σε δημοσκοπήσεις και φιλικά πρωτοσέλιδα, δεν «κούρασαν», όπως έλεγε ο Άδωνις και (λένε ακόμη) τα «αδωνάκια» στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Όσες φορές κι αν πει ο κ. Μητσοτάκης «δεν γνώριζα τις παρακολουθήσεις» δεν γίνεται πιστευτός ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό δεν είναι μόνο οι πολιτικοί του αντίπαλοι. 

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ τις θεωρούν «αδιανόητο» και «εκτροπή»

Ο τρόπος που ο νυν πρωθυπουργός (δεν) απαντά στο ερώτημα αν η ΕΥΠ παρακολούθησε τον υπουργό Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Φλώρο πυκνώνει τις υποψίες. 

Το «δεν γνώριζα και δεν έπρεπε να γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ» δεν ξέρουμε πόσο καθησυχάζει τους αναφερόμενους ως θύματα.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα αυτό …δεν κουράζει ούτε τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Τα οποία αποκαλύπτουν ότι το διαβόητο Predator όχι μόνο υπήρχε στην Ελλάδα, αλλά έπαιρνε και κρατική άδεια για εξαγωγή. Το λένε οι New York Times και το επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών. Οπότε οι επανειλημμένες πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι δεν ξέρουν τίποτα για το Predator αυτομάτως αποκτούν μηδενική αξιοπιστία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι καθόλου κολακευτικό για τον κ. Μητσοτάκη διεθνή μέσα ενημέρωσης να περιγράφουν με μελανά χρώματα την πρωθυπουργία του (παραβιάσεις δικαιωμάτων, παρακολουθήσεις, έλεγχος του Τύπου) και να τον κατατάσσουν στην ίδια λίστα με τον Όρμπαν, τον Λαβρόφ και άλλους πολιτικούς, με τους οποίους κανένας ευρωπαίος ηγέτης δεν θα ήθελε να συγκρίνεται.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να φεύγει από τη Βουλή κηρύσσοντας ο ίδιος τη… λήξη της συνεδρίασης (δείγμα για το πόσο υπολογίζει τον πρόεδρο Τασούλα…). 

Μπορεί να βάζει τον εκπρόσωπό του να λέει ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης, που δεν χαρίζονται στον ίδιο και την κυβέρνησή του, είναι «εκτός πραγματικότητας». 

Μπορεί να θεωρεί ότι όλα αυτά «έχουν κουράσει» και δεν τον απειλούν.

Όμως, τα δείγματα από ανάλογες καταστάσεις του παρελθόντος ίσως να προϊδεάζουν για άλλες εξελίξεις. Όσοι αισθάνονταν άτρωτοι και πίστεψαν ότι τίποτα δεν τους αγγίζει, όσοι πορεύθηκαν με βάση βεβαιότητες, τις είδαν να διαψεύδονται και οι ίδιοι να γκρεμίζονται.

Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ καλό είναι (για τους ίδιους…) να έχουν υπόψη τους τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Πολ Μπόουλς:

 «Η σιγουριά είναι ένας ψεύτικος θεός. 

Αν αρχίσεις να κάνεις θυσίες σ’ αυτόν, χάθηκες»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου