Η Εύα Καϊλή και η δικαίωση Κοτζιά (ieidiseis.gr)
Θα σας διηγηθώ μία από αυτές που άλλοι συνάδελφοι την έχουν ήδη αναλύσει πετυχημένα. Επανέρχομαι, όμως, γιατί πριν 15 χρόνια είχα κάνει εκτεταμένη έρευνα για την υπόθεση και «οι λεπτομέρειες κρύβουν τον διάβολο» όπως λένε και οι φίλοι μου οι Εγγλέζοι.
Η Καϊλή είχε γραφτεί στο μεταπτυχιακό για τις διεθνείς σχέσεις του τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Ο απαράβατος κανόνας αυτού του μεταπτυχιακού είναι ότι για να συμμετάσχει κανείς στις εξετάσεις ενός μαθήματος στο εξάμηνο που διδάσκεται, δεν πρέπει να έχει κάνει παραπάνω από τρεις απουσίες στα 12 με 13 τρίωρα που προβλέπονται και να έχει παραδώσει επιτυχώς δύο εργασίες και να τις έχει παρουσιάσει εντός της αίθουσας. Διαφορετικά πάει στην επόμενη εξεταστική.
Για δικούς της λόγους η κ. Καϊλή δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει περισσότερο από τρία μαθήματα και δεν παρέδωσε και πολύ λιγότερο παρουσίασε κάποια εργασία. Χωρίς διαμαρτυρίες, γνωρίζοντας και η ίδια τον κανονισμό δεν προσήλθε στις εξετάσεις του Ιουνίου.
Όφειλε να προσέλθει στις εξετάσεις του Σεπτέμβρη. Δεν το έκανε ούτε και τότε. Με επιστολή της μάλιστα προς τον διδάσκοντα το μάθημα, ζήτησε συγγνώμη που δεν προσήλθε καθότι είχε απασχοληθεί με τον προεκλογικό της αγώνα και εκλεγεί βουλευτής. Η επιστολή αυτή έτυχε να την εντοπίσω κατά την έρευνά μου, όπως και τα αντίγραφα του απουσιολόγιου.
Κάποιοι, βέβαια, μου είχαν πει ότι έγινε προσπάθεια πλαστογράφησής τους ώστε να εμφανίζεται ότι δεν ήταν απούσα, παρόλο που με προσωπική επιστολή της επιβεβαίωνε τα γεγονότα. Και μέχρι εκεί όλα καλά και άγια μαζί της.
Ουδέν πρόβλημα.
Όμως, αμέσως μετά τις εκλογές, κάποιοι προσπάθησαν να εκβιάσουν τον διδάσκοντα Ν. Κοτζιά που βρισκόταν ενώπιον της εκλογής του ως πρωτοβάθμιος καθηγητής στο τμήμα.
Ο τότε πρύτανης, παντελώς διαφορετικών απόψεων από τον Ν. Κοτζιά του ζήτησε να εξετάσει την Καϊλή εκτός εξεταστικής περιόδου. Αίτημα που ο καθηγητής Κοτζιάς απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Αμέσως μετά, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σε σειρά εφημερίδων, που έτσι και αλλιώς δεν συμπαθούσαν τον καθηγητή, που τον εμφάνιζαν να «έχει κόψει» την Καϊλή επειδή ήταν «βενιζελική».
Η πίεση από υπόγεια γινόταν δημόσια.
Με τη διαφορά ότι δεν μπορεί κανείς να αποδώσει στον Ν. Κοτζιά «κακή πρόθεση» κατά την εξέταση της Καϊλή, αφού αυτή ποτέ δεν είχε προσέλθει στις εξετάσεις όπως προβλέπονται από τους νόμους και τους κανονισμούς.
Κάποιος απών από μια εξέταση δεν μπορεί να κοπεί με «κακή πρόθεση». Άσε που γενιές φοιτητριών και φοιτητών έχουν να λένε για το πόσο δίκαιος υπήρξε πάντα ο καθηγητής τους.
Αφού η δημόσια πίεση έφτασε στο αποκορύφωμά της, ο τότε Πρύτανης ζήτησε από τον Νίκο Κοτζιά να εξετάσει την Καϊλή εκτός εξεταστικής περιόδου, αμέσως μετά από κάποιο μεταπτυχιακό μάθημα του Νοεμβρίου που έληγε στις 22.00 το βράδυ.
Ο καθηγητής το αρνήθηκε και πάλι, διότι «εξετάσεις δεν γίνονται εκτός εξεταστικής περιόδου», αλλά και διότι δεν ήταν σίγουρος ότι η φοιτήτρια θα ερχόταν προετοιμασμένη και σε περίπτωση που την έκοβε στις 11 το βράδυ πώς θα απαντούσε σε τυχόν υπονοούμενα ότι «έγινε κάτι άλλο»;
Η απάντηση του τότε πρύτανη ήταν απλή:
«μα θα την περάσετε».
Η απάντηση ήταν να έρθει η φοιτήτρια να εξεταστεί στην κανονική εξεταστική, ενώπιον και των άλλων φοιτητριών και φοιτητών καθότι το μάθημα («Εξωτερική Πολιτική της Κίνας») εξεταζόταν προφορικά και ανά ομάδες.
Μετά και την νέα άρνηση του καθηγητή να καταστρατηγήσει τις διαδικασίες εξετάσεων ο Πρύτανης προώθησε την απόφαση να εξεταστεί τον Δεκέμβρη η φοιτήτρια, εκτός εξεταστικής περιόδου (που ήταν ένα μήνα μετά) από άλλον εξεταστή και χωρίς την παρουσία του Ν. Κοτζιά (που κατά τον νόμο είναι υποχρεωτική).
Η διαδικασία αυτή προωθήθηκε από τον Πρύτανη με τη λήξη των μαθημάτων πριν τα Χριστούγεννα και αφού ο Νίκος Κοτζιάς είχε φύγει για τρεις μέρες στο εξωτερικό.
Υπάρχουν πιθανά και άλλες ανάλογες ιστορίες.
Το σίγουρο είναι δύο συμπεράσματα:
πρώτον, η κ. Καϊλή είχε εθιστεί με τις διασυνδέσεις από πολύ νωρίς και δεύτερον στην Ελλάδα όποιος αντιστέκεται στην παρανομία βρίσκεται ενώπιον της ύβρης κάποιων συγκροτημάτων που λατρεύουν τον/την παρανομούσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου