Στις 14 Ιουνίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργούς είχε πει για ενδεχόμενη νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου:
«Να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;»
Τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για δεύτερη φορά μέσα στη θητεία της.
Το είπε ξεκάθαρα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:
«Ο εκλογικός νόμος να είναι τέτοιος, έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων, που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων, που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε».
Στην παλιά ρητορική της κυβέρνησης ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να βγάζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις προστέθηκε τώρα και μια νέα διάσταση.
Ο εκλογικός νόμος πρέπει να βγάζει και δυνατές κυβερνήσεις. Δηλαδή όχι κυβερνήσεις με 151, 152, 153 βουλευτές.
Τον περασμένο Μάρτιο, μιλώντας στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ο κ. Μητσοτάκης είχε πει:
«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία [...] ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση».
Τώρα δεν ισχύει τίποτα από αυτή την τοποθέτηση.
Ας ανακεφαλαιώσουμε: Η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο αν αυτό την συμφέρει. Εντούτοις, αλλάζει τον εκλογικό νόμο όσες φορές χρειαστεί για να την συμφέρει. Η κυβέρνηση είναι υπέρ της αυτοδυναμίας επειδή την συμφέρει.
Είναι όμως και υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων εφόσον αυτό την συμφέρει ή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ μιας οποιασδήποτε αυτοδυναμίας, αλλά εκείνης της αυτοδυναμίας που της δίνει μια πολυπληθή ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα.
Γενικά είναι μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι την συμφέρει, ανεξαρτήτως του τι συμφέρει τη χώρα και τον λαό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου