Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

H κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει να ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής, να παίζει με τους «κοριούς», να ελέγχει τον Τύπο. Παρ’ όλα αυτά το 69% του ελληνικού λαού δηλώνει, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύσαμε το περασμένο Σάββατο, πως δεν θέλει τον κ. Μητσοτάκη.


 










 







Μας έλεγαν ότι πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, να καταργηθεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ, να υπάρξει ανταγωνισμός. Ετσι, έλεγαν, θα πέσουν οι τιμές και αυτό είναι για το καλό μας. Μας το έλεγαν και μας το επέβαλαν με τα μνημόνια.

Τον ανταγωνισμό τον ζούμε καθημερινά. Οποια ώρα της μέρας τούς καπνίσει θα χτυπήσει το τηλέφωνο και κάποια εταιρεία παροχής ενέργειας θα μας καλέσει και θα μας προτείνει να γίνουμε πελάτες της με κάποια -υποτίθεται- δελεαστική προσφορά.

Τον ανταγωνισμό, λοιπόν, τον ζούμε. Αλλά οι τιμές των ιδιωτών που εμπορεύονται την ενέργεια είναι τελικά πάνω από αυτές της ΔΕΗ. Μαζί με τους ιδιώτες μπήκε στη ζωή μας και η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, το χρηματιστήριο τιμών ή όπως στην ευχή το λένε.

Το αποτέλεσμα το ζούμε. Λίγο η πράσινη ενέργεια και η βίαιη απολιγνιτοποίηση, λίγο ο πόλεμος και η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο οδήγησαν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη.

Τα δύο προγράμματα με σταθερές τιμές της ΔΕΗ, που αποτελούσαν την τελευταία γραμμή άμυνας των καταναλωτών, αυξήθηκαν από την περασμένη εβδομάδα κατά 175% για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν συμβόλαια.

Ζούμε τον θρίαμβο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Γιατί οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν εφαρμόζονται μόνο στο ρεύμα. Τις ζούμε στην Παιδεία, στην Υγεία, στις μεταφορές, στα δημόσια έργα, στις συντάξεις, στις αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις.

Και επειδή ο θρίαμβος αυτός έχει παρενέργειες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει να ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής, να παίζει με τους «κοριούς», να ελέγχει τον Τύπο.

Παρ’ όλα αυτά το 69% του ελληνικού λαού δηλώνει, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύσαμε το περασμένο Σάββατο, πως δεν θέλει τον κ. Μητσοτάκη.

Αλλά έχουμε μάθει να διαβάζουμε διαφορετικά τις δημοσκοπήσεις.

 Μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο πρώτος και ποιος ο δεύτερος. Ισως γιατί δεν έχουμε την κουλτούρα της απλής αναλογικής και των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Αυτό το 69% που δεν θέλει άλλο Μητσοτάκη έχει χρόνο να σκεφτεί πριν οριστικοποιήσει την ψήφο του στην κάλπη τι ακριβώς θα επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου