Μπορεί ο πρωθυπουργός να πάγωσε προς το παρόν τους σχεδιασμούς φθινοπωρινής προσφυγής στις κάλπες, με τη διακήρυξη της πρόθεσής του να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο τόσο η κινητικότητα του ίδιου «από χωρίου εις χωρίον» όσο και ο νομοθετικός βηματισμός των υπουργών εξακολουθεί να αποπνέει εκλογική σπουδή, ετοιμότητα και βιασύνη να κλείσουν εκκρεμότητες.
Ακόμη και αν αφορούν ολέθριες για το περιβάλλον και την κοινωνία επιλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και για τις άδειες ανάπτυξης ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών ακόμη και σε περιοχές Natura.
Δόθηκε πριν από μερικές μέρες σε διαβούλευση-αστραπή ένα κείμενο 97 άρθρων, που προκάλεσε καταιγισμό αρνητικών σχολίων και οξύτατες αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Χθες κατατέθηκε τελικά στη Βουλή νομοσχέδιο 178 άρθρων, που όχι μόνο δεν πήρε στο ελάχιστο υπόψη τις αντιδράσεις, αλλά ανοίγει και νέες πληγές.
Ομως, στην καρδιά του παραμένει ένα ακόμη κυβερνητικό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, στο όνομα της κατ’ ευφημισμόν προστασίας του με τερατουργήματα «πράσινης ενέργειας»: η κατάργηση κάθε προστατευτικού φραγμού στην ανάπτυξη οδικών δικτύων, ΑΠΕ, εξορυκτικών, τουριστικών και άλλων δραστηριοτήτων σε αυστηρά προστατευόμενες μέχρι σήμερα περιοχές, ακόμη και σε εκείνες του δικτύου Natura 2000, αποδεικνύει πόσο βαθιά περιφρονεί η κυβέρνηση το περιβάλλον.
Το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τους υποβολείς των νομοθετημάτων που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με προεκλογική βιασύνη και αγωνία κατακαλόκαιρο, εν μέσω πυρκαγιών και νέων περιβαλλοντικών καταστροφών.
Επειδή μπορεί κανείς να θεωρήσει μεμψίμοιρη την κριτική στις διατάξεις αυτού και όλων των άλλων αντιπεριβαλλοντικών νομοσχεδίων, έρχεται η τεράστια καταστροφή που συντελείται εδώ και δύο μέρες στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, στη μεγαλύτερη και μια από τις πολυτιμότερες περιοχές Natura της χώρας και της Ευρώπης, να υπενθυμίσει ότι πίσω από κάθε πυρκαγιά υπάρχουν και πολιτικοί-νομοθετικοί εμπρηστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου