Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Η ακροβασία της Προέδρου της Δημοκρατίας στα θεσμικά όρια δεν ξένισε μόνον πολλούς από τους παριστάμενους στην δεξίωση, και μάλιστα σε διακομματικό επίπεδο, αλλά αιφνιδίασε την αντιπολίτευση σε βαθμό αμηχανίας.

Άναψε φωτιές το αστείο θέαμα της προέδρου της Δημοκρατίας να κάθεται σε τραπεζάκι καφετέριας φορώντας μάσκα και η κίνηση της ανεβάσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ανακοίνωση με την οποία χαιρόταν που ανοίγουν πάλι οι καφετέριες.

Τραύμα στη Δημοκρατία η εκδήλωση στη Μαρφίν: Κομματική υπόθεση με λαθροχειρίες – Πολιτειακή παρωδία η παρουσία της Κ. Σακελλαροπούλου -με υπαινιγμούς κατά του Αλ. Τσίπρα – Η Φώφη γύρισε τη πλάτη την ιστορία του ΠΑΣΟΚ







Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας – έστω και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες – είναι δύσκολος και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάνει ό,τι μπορεί για να το επιβεβαιώσει.
 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καταφέρνει να δημιουργήσει πολιτικό και θεσμικό ζήτημα μέσα από την δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να δώσει βάση στις αιτιάσεις ότι ο ανώτατος πολιτειακός θεσμός λειτουργεί ως ακολούθημα της κυβέρνησης και του Μαξίμου και να τροφοδοτήσει αντί να κατευνάσει την πόλωση σε μια περίοδο υψηλών, εγχώριων και εθνικών, εντάσεων.


Το περσινό ολίσθημα ήταν η ακύρωση της βράβευσης του διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλου κατόπιν υποδείξεως του (τότε) βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Το φετινό ήταν η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να εστιάσει την ομιλία της στην αποκήρυξη του «λαϊκισμού» και στην υπόθεση Λιγνάδη παίρνοντας, εμμέσως αλλά σαφώς, θέση υπέρ της αποφυλάκισης του καταδικασμένου για δύο βιασμούς σκηνοθέτη.

«Η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους» ήταν η επίμαχη αναφορά της ομιλίας Σακελλαροπούλου – μια αναφορά που, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, φέρεται να έγινε σε συνεννόηση εάν όχι και καθ’ υπόδειξη του Μεγάρου Μαξίμου. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την ίδια συνεννόηση προέκυψε και η ανάδειξη του «λαϊκισμού» σε υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την Δημοκρατία, η πλήρης δηλαδή υιοθέτηση του αφηγήματος της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Η ακροβασία της Προέδρου της Δημοκρατίας στα θεσμικά όρια δεν ξένισε μόνον πολλούς από τους παριστάμενους στην δεξίωση, και μάλιστα σε διακομματικό επίπεδο, αλλά αιφνιδίασε την αντιπολίτευση σε βαθμό αμηχανίας.

 Στην Κουμουνδούρου  υπάρχει έντονη ενόχληση, υπάρχει όμως ταυτόχρονα και «θεσμική συγκράτηση» όπως λέγεται χαρακτηριστικά – εξ ου και οι αντιδράσεις έχουν περιοριστεί, προσώρας τουλάχιστον, σε μεμονωμένες παρεμβάσεις, όπως αυτή του Νίκου Φίλη.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου «δεν μίλησε ως ο θεσμός που επιχειρεί να ενοποιήσει και να εκπροσωπήσει το σύνολο του λαού, αλλά μάλλον ως η συνταξιούχος δικαστικός, που επέλεξε εμμέσως να ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης Λιγνάδη» και πρόσθεσε ότι «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδίδει και πάλι στο ρόλο της ιδεολογική χροιά που διχάζει το λαό και δεν υπηρετεί τη Δημοκρατία».

Την κριτική Φίλη συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν και στελέχη του κόμματος που θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση της Κουμουνδούρου με το σκεπτικό ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να βρίσκεται σε θεσμικό απυρόβλητο «από την στιγμή που «η ίδια αποφάσισε να κάνει πολιτικές παρεμβάσεις συντονισμένες με την κυβερνητική γραμμή».

Επιπλέον, κάποιοι θέτουν ακόμη και θέματα «θεσμικών εγγυήσεων» σε μια δύσκολη, όπως όλα δείχνουν, εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι εάν γίνει αυτή – θέτουν, δηλαδή, ζήτημα επάρκειας της Προέδρου να διαχειριστεί το κρίσιμο διάστημα των διερευνητικών εντολών μετά τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής.

Το ολίσθημα του Προεδρικού Μεγάρου είχε και παράπλευρες συνέπειες, επίσης με πολιτικές απολήξεις, στην ΕΡΤ, όπου η δημοσιογράφος που επί δεκαετίες κάλυπτε το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας Χρύσα Ρουμελιώτη ανακοίνωσε την παραίτησή της από την συγκεκριμένη θέση καταγγέλλοντας παρεμβάσεις και απόπειρες λογοκρισίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ραδιομέγαρο, η παραίτηση ήρθε μετά από εσωτερική κρίση που ξεκίνησε όταν η διοίκηση του Κωσταντίνου Ζούλα διαπίστευσε και δεύτερο δημοσιογράφο για την κάλυψη των θεμάτων και των δραστηριοτήτων της Προεδρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου