Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Tο σφυροκόπημα που δέχεται πλέον η κυβέρνηση, η δημοσκοπική φθορά, οι μετωπικές πια παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης με μπαράζ τροπολογιών για την έκρηξη της ακρίβειας, καθώς και η κατάθεση της συλλογικής αγωγής του ΙΝΚΑ κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής οδήγησαν σε αναγκαστική επίσπευση των εξαγγελιών.



E



Yπό την ασφυκτική πίεση της κοινωνικής οργής, του σχεδόν συμπαγούς πλέον αντιπολιτευτικού μετώπου και των νομικών προσφυγών καταναλωτικών οργανώσεων κατά της επίμαχης ρήτρας αναπροσαρμογής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισπεύδει το «εθνικό σχέδιο» και ανακοινώνει άμεσα, την Πέμπτη, τα μέτρα για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τους εξωπραγματικούς λογαριασμούς του ρεύματος.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις θα γίνονταν την επόμενη εβδομάδα, μετά το συνέδριο της ΝΔ και πριν από την αναχώρηση Μητσοτάκη για την Ουάσιγκτον και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. 

Ο σχεδιασμός αυτός είχε και συγκεκριμένη επικοινωνιακή στόχευση, καθώς πρόθεση του Μαξίμου ήταν να παρουσιαστεί το «εθνικό σχέδιο Μητσοτάκη» και ως αντίβαρο στην εκλογή Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ την άλλη Κυριακή.

Ωστόσο, το σφυροκόπημα που δέχεται πλέον η κυβέρνηση, η δημοσκοπική φθορά, οι μετωπικές πια παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης με μπαράζ τροπολογιών και κοινοβουλευτικών ερωτήσεων για την έκρηξη της ακρίβειας, καθώς και η κατάθεση της συλλογικής αγωγής του ΙΝΚΑ κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής οδήγησαν σε αναγκαστική επίσπευση των εξαγγελιών. 

Ο επιπλέον παράγων που οδήγησε στην επιτάχυνση των ανακοινώσεων είναι ότι κρίθηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση και να πάει στο συνέδριο της ΝΔ την Παρασκευή έχοντας στα χέρια του θετική ατζέντα.

Το γενικό πλαίσιο των νέων μέτρων, με βάση τα μηνύματα που εκπέμπουν καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη, θα είναι η επαναφορά των λογαριασμών του ρεύματος «κοντά στα προ κρίσης επίπεδα» με παρέμβαση στην αγορά χονδρικής.

Το τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό το «κοντά», όπως και ποια ακριβώς μορφή θα έχει η παρέμβαση στην χονδρική παραμένει θολό, καθώς τις τελευταίες ώρες με τις διαρροές του Μαξίμου επιχειρείται να συγκρατηθούν οι υπέρμετρες προσδοκίες και να τεθούν τα νέα μέτρα σε βάση «δημοσιονομικού ρεαλισμού».

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα πακέτο που το κόστος του μπορεί να φθάνει και τα 5 δις ευρώ αναλόγως και της διάρκειας της εφαρμογής του – εάν δηλαδή θα τερματιστεί στο τέλος του 2022 ή θα επεκταθεί και στο 2023. 

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές βάζουν «πάγο» στα σενάρια που κυκλοφόρησαν για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος με ποσά άνω των 60 ευρώ, καθώς και για πλήρη απορρόφηση των αυξήσεων της χονδρικής αγοράς ενέργειας.

Το ισχυρότερο σενάριο είναι εκείνο που θέλει την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος, με παράλληλη κρατική κάλυψη των απωλειών των παρόχων. 

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της χρηματοδότησης των μέτρων, καθώς πηγές του Μαξίμου φρενάρουν και τα σενάρια επιστροφής στους καταναλωτές μεγάλων ποσών μέσα από την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι από την τελευταία σύσκεψη που έγινε με τους εκπροσώπους της ΡΑΕ προέκυψε ότι τα υπερκέρδη δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ριζικές παρεμβάσεις στην αγορά λιανικής. 

Και μένει να φανεί εάν μαζί με την ανακοίνωση των μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναβεβαιώσει και την προσωπική του δέσμευση για φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%. 

Εδώ έχει σημασία ότι, μόλις σήμερα, δεσμεύτηκε εκ νέου για την φορολόγηση αυτών των υπερκερδών ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας μάλιστα ότι μέσω αυτής της φορολόγησης  θα χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου