Με την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «παρών στο μέλλον της Ελλάδας» και με την πεντασέλιδη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής είπε ότι έχει «σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας για την Ελλάδα».
Στην αντιπολίτευση κάποιοι σχολίασαν καυστικά ότι ήταν μήνυμα-απειλή, εντός ΝΔ αρκετοί ήταν εκείνοι που διέκριναν μια αγωνία προσωπικής πολιτικής επιβεβαίωσης και επαναπροσδιορισμού στρατηγικής από τον πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στο συνέδριο όσο και με την συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, έβαλε αυτό το Σαββατοκύριακο στο τραπέζι το προεκλογικό του αφήγημα.
Αυτό το αφήγημα – που συνοδεύτηκε πάντως και από νέα δέσμευση ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας – αφήνει πίσω του τα λάθη και τις αποτυχίες της κυβέρνησης άνευ αυτοκριτικής, λέει ότι τα προβλήματα και οι κρίσεις είναι αποκλειστικά και μόνον εισαγόμενες, και εστιάζει στο ότι η διαχείρισή τους προϋποθέτει την σύγκρουση δύο κόσμων:
Την σύγκρουση ανάμεσα στην πραγματική πρόοδο και τον ρεαλισμό (που έχουν ως εκφραστή την ΝΔ) και του λαϊκισμού και της δημαγωγίας (που εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ).
Πάνω σ’ αυτή την σύγκρουση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί και πάλι να ακυρώσει τα ιστορικά και ταξικά διλήμματα και να μετατοπίσει την εκλογική αναμέτρηση σε ένα ιδεολογικά αποχρωματισμένο κέντρο.
«Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο» λέει στο ΒΗΜΑ δίνοντας και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, και υποστηρίζει ότι «οι παραδοσιακές ταμπέλες δεξιά και αριστερά» ελάχιστη σημασία έχουν πια.
Κάνοντας, δε, ένα ακόμη βήμα προσέγγισης του κέντρου υποστηρίζει ότι η ΝΔ «δεν είναι πια το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε», ενώ οι πιο προσεκτικοί επισημαίνουν εδώ και το διακριτικό άνοιγμα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο – οι σχέσεις του οποίου με το Μαξίμου δεν βρίσκονταν στο καλύτερο σημείο τους εσχάτως -, καθώς στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός μνημονεύει την τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί κέντρου σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ επιχειρώντας να μετατοπίσει την πολιτική αντιπαράθεση από το πεδίο της ιδεολογίας σε εκείνο της αποτελεσματικότητας:
«Οι διαφορές των αντιλήψεων δεν καταργήθηκαν, το δίλημμα αριστερά δεξιά είναι πια καθήλωση ή εξέλιξη, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Τα ρήματα είναι γκρεμίζω ή χτίζω, υπόσχομαι ή πράττω», είπε.
Σε επίπεδο τακτικής, επιχείρησε να επαναφέρει – μάλλον αμήχανα όμως – τον στόχο της αυτοδυναμίας επικαλούμενος την ανάγκη σταθερότητας για την χώρα, είπε όμως ξανά ότι την τελική επιλογή θα την κάνει ο λαός, και προσπάθησε να αναδείξει την ΝΔ ως την μόνη ισχυρή πολιτική δύναμη που παρέχει ρεαλιστική πρόταση εξουσίας.
Εδώ, στόχευσε στα πολιτικά κενά που εξακολουθούν να εμπεριέχουν οι προτάσεις Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση και Ανδρουλάκη για σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση, δηλώνοντας στο ΒΗΜΑ: «Εάν όχι η ΝΔ ποιος και με ποια πλειοψηφία;
Αν όχι ο Μητσοτάκης ποιος; Σε αυτό η αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσει».
Στην ίδια συνέντευξη δεν έκρυψε ότι το πολιτικό του πρότυπο και μοντέλο παραμένει ο Εμμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι «εν τέλει στην κάλπη οι πολίτες επιλέγουν πρωθυπουργό. Αν είχαμε μια προεδρική εκλογή τύπου Γαλλίας και καταλήγαμε στον δεύτερο γύρο, με το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, νομίζω ότι ξέρουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα».
Η αναφορά αυτή, πέραν των αλαζονικών αποχρώσεών της, εντάσσεται στην σταθερή τακτική ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων, ακόμη και της ακροδεξιάς.
Κατά τα λοιπά, και σε επίπεδο σημειολογίας, από το συνέδριο της ΝΔ μένει η εμφανώς αποστασιοποιημένη παρουσία του Κώστα Καραμανλή και η ψυχρή του χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ένθερμη προσέγγιση του πρωθυπουργού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και αναμένεται – με ιδιαίτερο ενδιαφέρον – η αυριανή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου