Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Χωρίς σχέδιο για τους κινδύνους έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα – Εξηγήσεις ζητάει η Κομισιόν




https://energymag.gr/news/energeia/ilektrismos/choris-schedio-gia-tous-kindynous-elleipsis-ilektrikis-energeias-i-elladas-exigiseis-zitaei-i-komision/

Να στείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα αλλά και στην Βουλγαρία επειδή δεν υπέβαλαν τα σχέδια ετοιμότητας για τους κινδύνους ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε η Ευρωπαική Επιτροπή.

Στην ανακοινωσή της κάνει ειδική αναφορά στην μη τήρηση του κανονισμού 2019/941 για την ετοιμότητα έναντι του κινδύνου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός, που ισχύει από τις 25 Ιουνίου 2019, αποσκοπεί στην πρόληψη, προετοιμασία και διαχείριση κρίσεων ηλεκτρικής ενέργειας με πνεύμα αλληλεγγύης και διαφάνειας μεταξύ των κρατών μελών, με παράλληλη τήρηση των απαιτήσεων μιας ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το σκοπό αυτό, ο κανονισμός επιβάλλει ορισμένες υποχρεώσεις στα κράτη μέλη να κοινοποιούν ορισμένες πληροφορίες στην Επιτροπή.

Από την άποψη αυτή, τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ελλάδα δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή τα σχέδιά τους για την ετοιμότητα κινδύνου.

Η Ελλάδα επίσης δεν κοινοποίησε την αξιολόγησή της για κινδύνους που σχετίζονται με την ιδιοκτησία της υποδομής.

Και τα δύο κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν. Διαφορετικά, ελλείψει ικανοποιητικής απάντησης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Ο Κανονισμός

Ο συγκεκριμένος κανονισμός καθορίζει απαιτήσεις ώστε τα κράτη μέλη να αναπτύσσουν εκτιμήσεις κινδύνου σε εθνικό επίπεδο ή στο κατάλληλο υποεθνικό επίπεδο κάθε τρία χρόνια και να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τον σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνων από καταστροφές σε εθνικό επίπεδο ή στο κατάλληλο υποεθνικό επίπεδο.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης του κινδύνου, ετοιμότητας αντιμετώπισης και σχεδιασμού που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις ευρύτερες εθνικές εκτιμήσεις πολλαπλών κινδύνων

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, τα σχέδια ετοιμότητας αντιμετώπισης κινδύνων θα πρέπει να περιγράφουν αποτελεσματικά και αναλογικά μέτρα που δεν εισάγουν διακρίσεις, για την αντιμετώπιση όλων των προσδιορισμένων σεναρίων κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των μέτρων που προτείνονται στην πλευρά της ζήτησης και στην πλευρά της προσφοράς.

Τα σχέδια θα πρέπει να εξασφαλίζουν διαφάνεια, ειδικά όσον αφορά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να ληφθούν μη αγοραία μέτρα για τον μετριασμό κρίσεων ηλεκτρικής ενέργειας. 

Όλα τα προβλεπόμενα μη αγοραία μέτρα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Τα σχέδια ετοιμότητας αντιμετώπισης κινδύνων θα πρέπει να δημοσιοποιούνται, διασφαλίζοντας παράλληλα την εμπιστευτικότητα των ευαίσθητων πληροφοριών.

Τα σχέδια θα πρέπει να έχουν τεχνικό και επιχειρησιακό χαρακτήρα, προκειμένου να συμβάλουν στην πρόληψη εκδήλωσης ή κλιμάκωσης τυχόν κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου