Τα στοιχεία για τα κέρδη θα γίνουν γνωστά μέσα στον μήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα, ο οποίος επισήμανε ότι “υπάρχει η βούληση να προσδιοριστεί το κέρδος, αλλά η ΡΑΕ δεν είναι φορολογική Αρχή και είναι άλλο πράγμα η πολιτική βούληση”. Τα ανωτέρω προκύπτουν από συνάντηση των εκπροσώπων του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Φάμελλου, Π. Πέρκα, Ρ. Δούρου με τη διοίκηση και στελέχη της Αρχής. Ο ίδιος σημείωσε ότι στοιχεία για τα περιθώρια κέρδους των μονάδων παραγωγής τηρούνται από τη ΡΑΕ πολύ πριν την έκρηξη τιμών, ενώ έχουν τροποποιηθεί τα περιθώρια κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών μέσα στην κρίση.
Σχετικά με το ισπανικό μοντέλο, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, ενημερώνοντας για παρόμοιο σχήμα που έχει προτείνει στον Οργανισμό των ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), που, όμως, χρειάζεται χρόνο.
Βροχή καταγγελιών από τον Αύγουστο
Παράλληλα, από πλευράς ΡΑΕ τονίστηκε ότι υπάρχει σωρεία καταγγελιών - ερωτημάτων από τους καταναλωτές σχετικά με τους λογαριασμούς, τελευταία έως και 1.000 την εβδομάδα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι ακροάσεις των παρόχων σχετικά με το εάν τηρείται η διαφάνεια στους λογαριασμούς και η προσυμβατική υποχρέωση της ενημέρωσης των καταναλωτών για αλλαγές στην τιμολόγηση. Αναφέρθηκε δε ότι το κύμα καταγγελιών ουσιαστικά ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 με ρήτρα αναπροσαρμογής, κάτι που ωστόσο δεν είχε ζητηθεί από τη ΡΑΕ, ενώ είχε εκφράσει και εγγράφως τη διαφωνία της.
Εξάλλου, από τη συζήτηση προέκυψε ότι η Αρχή δεν ήταν ενήμερη και δεν είχε εκφράσει γνώμη για την πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ, σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, την αντλησιοταμίευση, τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, όπως και για το αναμενόμενο νομοσχέδιο που αφορά το δεύτερο στάδιο της απλοποίησης αδειοδότησης ΑΠΕ.
Η κυβέρνηση βγάζει από την πρίζα την παραγωγή
Την ίδια ώρα, γνωστοποιούνται καταγγελίες από όλη τη χώρα για διακοπές της παροχής ρεύματος σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και ΤΟΕΒ, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς επιλογές ρύθμισης οφειλών, που συσσωρεύονται από τη συνεχιζόμενη εδώ και μήνες ακραία ακρίβεια, ενώ ξεκινά η νέα περίοδος καλλιέργειας.
Χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να οδηγούνται αγρότες της χώρας σε αδυναμία συνέχισης της παραγωγής λόγω διακοπών αγροτικών παροχών ρεύματος, εν μέσω παραγωγικής διαδικασίας και μάλιστα την κρίσιμη αυτή χρονιά για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος έλαβαν πρωτοβουλία κατάθεσης σχετικής ερώτησης, την οποία συνυπογράφουν ακόμη 37 βουλευτές.
Καταγγέλλουν ότι η νέα περίοδος καλλιέργειας και εκτροφών έχει ήδη ξεκινήσει με τους χειρότερους όρους, καθώς και οι επιδοτήσεις είναι πολύ μικρότερες από το 80% των αυξήσεων, κατά τη δέσμευση της κυβέρνηση, και οριακά φτάνουν στο 50% της ρήτρας.
Στο μεταξύ, στην πρώτη θέση με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος βρίσκεται και σήμερα η ελληνική αγορά, όπως και χθες και προχθές, με 259,70 ευρώ / μεγαβατώρα, ακολουθούμενη από την Ιταλία (245,35 ευρώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου