Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Είναι ενδεικτικό ότι σε τουλάχιστον δύο από τις τελευταίες μετρήσεις που αναλύθηκαν στο Μαξίμου τα ποσοστά της ΝΔ στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στις πιο παραγωγικές ηλικίες κατακρημνίζονται.


 




Ο αρχικός σχεδιασμός, ο οποίος από μέρες είχε κοινοποιηθεί και στα μέλη της κυβέρνησης, προέβλεπε ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα ανακοινωνόταν την προπαραμονή της Πρωτομαγιάς, στις 29 Απριλίου, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα είχε άμεση ισχύ. 

Τελικώς όμως, οι δημοσκοπήσεις και η αγωνία των γαλάζιων βουλευτών που ζητούσαν από το Μαξίμου «να δώσει κάτι» εδώ και τώρα, και σίγουρα πριν αναχωρήσουν για τις περιφέρειές τους το Πάσχα, οδήγησαν σε επίσπευση.

Την Τρίτη το απόγευμα έκλεισε η «έκτακτη» - όπως παρουσιάστηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ – συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και το απόγευμα ο πρωθυπουργός με μίνι διάγγελμα εξήγγειλε ο ίδιος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ τον μήνα.

Επικοινωνιακά, η τακτική δεν ήταν πρωτότυπη. 

Εχει γίνει πάγια πρακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώνει ο ίδιος τα «καλά νέα», καθώς οι σύμβουλοί του θεωρούν ότι κατ΄αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το προσωπικό του πολιτικό προφίλ.

 Είθισται, δε, πλην του στενού του επιτελείου ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί να μην γνωρίζουν μέχρι τελευταία στιγμή το περιεχόμενο των εκάστοτε ανακοινώσεων για να μην υπάρξουν διαρροές που θα μπορούσαν να «κάψουν» τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Πολιτικά, η επίσπευση των ανακοινώσεων ήταν προϊόν της, απειλητικής πια, πίεσης και φθοράς που δείχνουν για την κυβέρνηση όλα τα τελευταία κύματα δημοσκοπήσεων μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας, τους ιλιγγιώδεις λογαριασμούς του ρεύματος και την κρίση διαβίωσης. 

Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων επιδεινώνονται ραγδαία για την ΝΔ, το κυβερνητικό αφήγημα περί «εισαγόμενης κρίσης» δεν περνάει, και το κόστος είναι υψηλό και για το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: 

Τα μεσαία στρώματα, που περιλαμβάνουν και σημαντικό ποσοστό κεντρώων ψηφοφόρων, δέχονται το κύριο βάρος της εισοδηματικής συμπίεσης, ενώ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας φαίνεται να ταυτίζει πλέον την κυβέρνηση με τα συμφέροντα των ελίτ και όχι των εργαζομένων. 

ενδεικτικό ότι σε τουλάχιστον δύο από τις τελευταίες μετρήσεις που αναλύθηκαν στο Μαξίμου τα ποσοστά της ΝΔ στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στις πιο παραγωγικές ηλικίες κατακρημνίζονται.

Αυτό το πλαίσιο εξηγεί και το γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε στο χθεσινό του διάγγελμα να τοποθετηθεί ακόμη και απέναντι στην εργοδοσία, όπως και να δώσει έμφαση στην κοινωνική συνοχή. 

«Οι επιχειρήσεις», είπε, «έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων». Και πρόσθεσε – πάντα σε πρώτο ενικό πρόσωπο: 

«Η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας. 

Και κύριο μέλημά μου είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή».

Είναι αλήθεια πως ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης έχει αρχίσει να διαπερνά πια την κυβέρνηση, όπως φαίνεται και στους (μη δημόσιους) προβληματισμούς που εκφράζουν υπουργοί και βουλευτές. 

Επιπλέον, η επίσπευση της ανακοίνωσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού κρίθηκε αναγκαία επειδή καθυστερεί – και παραμένει άγνωστο πόσο ακόμη θα καθυστερήσει – η υιοθέτηση απ’ ευθείας μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. 

Η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη, παραμένει διστακτική στην φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και η εξεύρεση άλλων τρόπων για την χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης περνά αναγκαστικά από τις χρονοβόρες διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των θεσμών.

Πολιτικά περιθώρια για αναμονή έως το τέλος Μαίου, οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της ΕΕ, δεν υπήρχαν – εξ ου και το κυβερνητικό αφήγημα πλέον θα είναι πως η αύξηση του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτει την άνοδο του πληθωρισμού. 

Το αφήγημα αυτό βασίζεται στην άθροιση της νέας αύξησης κατά 7,5% και της προηγούμενης κατά 2% (σύνολο 9,5%), με τον πληθωρισμό να κινείται πια πάνω από το 8,5%.

Με αυτό το «όπλο», οι προσδοκίες της κυβέρνησης για ανάσχεση της δημοσκοπικής φθοράς βασίζονται σε μια, επίπλαστη έστω, επιστροφή στην κανονικότητα και στο... ελληνικό καλοκαίρι. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το διάγγελμα Μητσοτάκη έγινε ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις Πλεύρη για την πλήρη κατάργηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, ενώ στο Μαξίμου έχουν ενθαρρυνθεί από τα μηνύματα που δείχνουν ότι, παρά τον πόλεμο, οι τουριστικές κρατήσεις για την θερινή σεζόν παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου