Παράδειγμα, οι τελευταίες αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη για τον Νίκο Μανιαδάκη, τον Γιάννη Στουρνάρα και τη Novartis. Κανένα κανάλι δεν είπε τίποτε. Σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό.
Αντιθέτως, όταν προ εβδομάδων το iefimerida έβγαλε μία παλιότερη μαγνητοφώνηση με τον Βγενόπουλο να ηχογραφεί κυρία η οποία υποτίθεται ότι ήταν... απεσταλμένη της πρώην δικαστικού Βασιλικής Θάνου, το θέμα έπαιξε σε όλα τα δελτία ειδήσεων και το σχολίασαν και οι σχολιαστές τους.
Την τακτική της αποσιώπησης την ακολουθεί και η κυβέρνηση. Βγάζει ας πούμε μία αποκάλυψη η «Εφ.Συν.».
Κάποιο Σάββατο σαν σήμερα. Ας υποθέσουμε κάτι ακραίο που αποκλείεται να συνέβαινε ποτέ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: το πλαστό διδακτορικό ενός υφυπουργού. Σιωπή από την κυβέρνηση όλη την ημέρα, σιωπή και από τα δελτία ειδήσεων το βράδυ (δείτε το Νο 1 που λέμε παραπάνω).
Αν είναι μια μεγάλη αποκάλυψη θα εκδώσει ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιες ώρες μετά. Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει αμέσως, θα αφήσει να περάσει μία μέρα. Θα απαντήσει την Κυριακή το απόγευμα.
Τα δελτία ειδήσεων το βράδυ της Κυριακής θα παίξουν την απάντηση της κυβέρνησης.
Δεν είναι δυνατόν μια είδηση που αποτελεί πρωτοσέλιδο θέμα σε μια εφημερίδα να είναι μονόστηλο στη 19η σελίδα σε μια άλλη.
Κάποιοι αρχισυντάκτες και διευθυντές σύνταξης δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Είτε οι πρώτοι που έβαλαν μια είδηση πρώτο θέμα ενώ δεν άξιζε, είτε οι δεύτεροι που έχασαν την είδηση και την έκαναν μονόστηλο. Και οι δύο πάντως να έχουν δίκιο μοιάζει δημοσιογραφικά παράλογο.
Είναι η αποσιώπηση που λέμε στο Νο 1.
Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, άντε εμείς και η Βόρεια Κορέα, που όλα τα κανάλια είναι υπέρ της κυβέρνησης.
Ιδιωτικά και δημόσια. Ολα τα εθνικής εμβέλειας κανάλια. Αλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Mega, STAR, Alpha, Open.
Κανένα αντικυβερνητικό.
Και δίπλα σε αυτά βρίσκεται και η ΕΡΤ, μην την ξεχνάμε. Αν μαθαίνατε ότι σε ένα κράτος κάπου στα βάθη της Αφρικής (λάθος, κάπου στα βάθη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) όλα τα κανάλια είναι φιλοκυβερνητικά, τι θα λέγατε άραγε για το κράτος αυτό;
Ζούμε σε μια χώρα στην οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για την πανδημία κι έδωσε το 99% των χρημάτων σε ΜΜΕ που την υποστηρίζουν και το 1% στα ΜΜΕ που δεν την υποστηρίζουν.
Κι επειδή βρεθήκαμε σε φάση πανδημίας η ίδια κυβέρνηση, της ίδιας χώρας, αποφάσισε να χαρίσει τις δόσεις που πλήρωναν τα κανάλια για τις τηλεοπτικές άδειες προσφέροντάς τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά σε άλλες υποχρεώσεις τους.
Α, ναι, επίσης η κυβέρνηση απάλλαξε τους ιδιοκτήτες των καναλιών από την υποχρέωση να καταθέτουν δήλωση «πόθεν έσχες».
Πώς σας φαίνεται;
Ενας απλός δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού είναι υποχρεωμένος να κάνει δήλωση «πόθεν έσχες», αλλά ο εργοδότης του όχι.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από την ώρα που βγήκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το καλοκαίρι του 2019, έπαψε να ενημερώνει τους δημοσιογράφους.
Σατανική χρονική σύμπτωση, θα έλεγα.
Τρία χρόνια τώρα το ΕΣΡ δεν έχει δεχτεί ούτε μία φορά τους δημοσιογράφους ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2019 τους δεχόταν κάθε εβδομάδα, εδώ και δεκαετίες.
Αλήθεια, οι δημοσιογράφοι που αποτελούν μέλη του Δ.Σ. του ΕΣΡ δεν ενοχλούνται από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, δεν ντρέπονται;
Τη θυμάστε τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, το 2017; Που μας συγκλόνισε όλους και στην Ελλάδα;
Ε, είχαμε κι εδώ δολοφονίες, εκείνη του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021.
Η διαφορά μας με τη Μάλτα είναι ότι εκεί βρέθηκαν οι τρεις δολοφόνοι και καταδικάστηκαν ενώ εδώ τους αναζητούμε ακόμα.
Προσθέστε επίσης τις δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων που κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία, όπως συνέβη με την περίπτωση της Novartis.
Εχετε παρατηρήσει πως κόπηκαν σχεδόν όλες οι βραδινές πολιτικές εκπομπές από την τηλεόραση; Εχετε παρατηρήσει πως και οι πρωινές ειδησεογραφικές περιορίζονται όλο και πιο πολύ;
Εχετε παρατηρήσει πως οι εκπομπές τύπου Μελέτη, Τσιμτσιλή κ.λπ. απλώνονται όλο και περισσότερο στο πρόγραμμα; Γιατί άραγε στα κανάλια μιλούν όλο και λιγότερο για πολιτική; Ποιον να εξυπηρετεί άραγε;
Οι νέοι δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν ακούν ραδιόφωνο και δεν διαβάζουν εφημερίδες. Τα κεντρικά δελτία ειδήσεων πέφτουν διαρκώς σε ποσοστά στις ηλικίες 18 με 54 ετών, σημειώνοντας πλέον τα μικρότερα ποσοστά που είχαν ποτέ (ever δηλαδή, αλλά δεν το γράφω, πού να σας εξηγώ τώρα...).
Τα social media κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο.
Αποτέλεσμα, τίποτε να μη μένει πια κρυφό ακυρώνοντας το Νο 1 και το Νο 2 παραπάνω. Τα συστημικά ΜΜΕ δεν μπορούν να διασώσουν την κυβέρνηση που καταρρέει, απλώς καθυστερούν με το service τους την πτώση της.
Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω γιατί η Ελλάδα κατρακυλάει συνεχώς στη λίστα με τις χώρες που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου.
Μα γιατί;
Αφού είναι τόσο δημοκρατική η κυβέρνηση Μητσοτάκη και λειτουργεί τόσο θαυμάσια η λίστα Πέτσα;
Πηγή: Efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου