Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Το αφήγημα της «εισαγόμενης ακρίβειας» που ξεπερνά τις κυβερνητικές δυνατότητες δεν πείθει τους πολίτες και δεν κάμπτει το κύμα της κοινωνικής δυσφορίας









https://tvxs.gr/news/ellada/nea-senaria-gia-ekloges-ton-maio

Κάθε φορά, εσχάτως, που ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ακολουθεί κύμα διαρροών από κύκλους του Μαξίμου με σενάρια για... πρόωρες κάλπες.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha δεν αποτέλεσε εξαίρεση και λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί (ξανά) πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν μπαράζ ρεπορτάζ και πληροφοριών για κάλπες ακόμη και τον Μάιο λόγω των μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων που ανοίγει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Εάν δεν πρόκειται για επιχείρηση αποπροσανατολισμού, ίσως πρόκειται για διαρροές που υποκρύπτουν πολιτική αγωνία. Διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλες οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, ανεξαρτήτως πρωτιάς και διαφοράς, δείχνουν δύο καίρια σημεία αδυναμίας για την κυβέρνηση:

 Δείχνουν ότι το αφήγημα της «εισαγόμενης ακρίβειας» που ξεπερνά τις κυβερνητικές δυνατότητες δεν πείθει τους πολίτες και δεν κάμπτει το κύμα της κοινωνικής δυσφορίας, καθώς επίσης και ότι η προσωπική απόφαση Μητσοτάκη για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη και σκληρή γραμμή της αναμέτρησης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία συναντά τείχος αντίδρασης ακόμη και σε ψηφοφόρους της ΝΔ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο τα ευρήματα αυτά δεν διαβάζονται ενιαία.

 Οι πλέον αισιόδοξοι και ορμητικοί θεωρούν ότι πρόκειται για συγκυριακή αντίδραση, υπό το βάρος της ανασφάλειας που προκαλεί η παράλληλη πολεμική και ενεργειακή κρίση. 

Και επιμένουν ότι όσο πιο καθαρό γίνεται το μέγεθος του παγκόσμιου προβλήματος, τόσο θα γίνεται αντιληπτό και το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των εκρηκτικών ανατιμήσεων υπερβαίνει τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Όπως επίσης θεωρούν ότι θα δικαιώνεται και η επιλογή της κυβέρνησης για καθαρό νατοϊκό προσανατολισμό, ενίσχυση των εξοπλισμών και υπογραφή των αμυντικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και την Γαλλία. 

Στο πλαίσιο αυτό, δε, βλέπουν ως καταλληλότερο χρόνο για προσφυγή στις κάλπες την περίοδο αμέσως μετά την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, με επιχείρημα ότι και η Ευρώπη και η Ελλάδα εισέρχονται σε μια νέα εποχή μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων και απαιτείται ανανέωση της λαϊκής εντολής προς διασφάλισης της σταθερότητας στην χώρα.

Οι πιο προβληματισμένοι θεωρούν ότι η έκρηξη της ακρίβειας μπορεί να αναδειχθεί σε αρνητικό καταλύτη για την κυβέρνηση, ειδικά όσο περνά ο καιρός – εξ ου και εκείνοι εισηγούνται επίσης επίσπευση των εκλογών, είτε έως τον Ιούνιο είτε το αργότερο τον Σεπτέμβριο, με την επιλογή του φθινοπώρου ωστόσο να εμπεριέχει και αυξημένα ρίσκα.

Σ’ αυτή την συζήτηση – που, κατά τις πληροφορίες, γίνεται καθημερινά πια στο Μαξίμου – μπαίνει ξανά από κάποιες πλευρές στο τραπέζι και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κόψει πρόσφατα την σχετική φιλολογία δηλώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όσοι υποστηρίζουν όμως την αλλαγή λένε ότι τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει ριζικά. 

Και τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται απλώς, αλλά επιβάλλεται, να εξαντλήσει όλα τα μέσα για να επιτευχθεί η πολιτική σταθερότητας δια της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Η βασική εισήγηση που βρίσκεται στο τραπέζι θέλει έναν εκλογικό νόμο που θα δίνει αυτοδυναμία με ποσοστό περί το 35% (έναντι του περίπου 38% που απαιτεί ο νόμος Θεοδωρικάκου), εάν ωστόσο προκριθεί το σενάριο των εκλογών τον Μάιο πολύ δύσκολα μπορεί να επιχειρηθεί η άμεση αλλαγή. 

Όπως αναγνωρίζουν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, μια αλλαγή του εκλογικού νόμου παραμονές των εκλογών θα έχει τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά, θα εμπεριέχει ομολογία αδυναμίας,  και μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από το προσδοκώμενα.

Το βέβαιο πάντως είναι πως το δίλημμα των εκλογών, όποτε κι εάν γίνουν, θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες», όπως το όρισε και στην συνέντευξή του στον Alpha και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Επίσης βέβαιο είναι ότι, ανεξαρτήτως των πρωθυπουργικών διαβεβαιώσεων, οι βουλευτές της ΝΔ έχουν μπει για τα καλά σε προεκλογικό κλίμα και δραστηριότητα – ένα κλίμα, το οποίο τροφοδότησε περαιτέρω και η επιλογή του πρωθυπουργού να ανακοινώσει τώρα την υποψηφιότητα Χρυσοχοίδη στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. 

Ηταν μια κίνηση που στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ερμηνεύθηκε ως «σήμα» έναρξης της προεκλογικής κούρσας και παγίωσε την πεποίθηση ότι οι κάλπες είναι θέμα λίγων μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου