Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Χειρότερο επίπεδο διαβίωσης από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν πλέον οι Έλληνες εργαζόμενοι μετά την τριετή καθήλωση των μισθών, όπως επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

 












https://www.avgi.gr/oikonomia/407300_stin-triti-katigoria-tis-eyropis-i-ellada

Χειρότερο επίπεδο διαβίωσης από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν πλέον οι  Έλληνες εργαζόμενοι μετά την τριετή καθήλωση των μισθών, όπως επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Τα στοιχεία που αφορούν τους κατώτατους μισθούς σε 21 ευρωπαϊκές χώρες καταδεικνύουν ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα (υπολογίζεται σε 774 ευρώ καθώς επιμερίζεται σε υπολογισμό 14 μισθών τον χρόνο) ήταν υψηλότερος μόνο από αυτόν που ισχύει σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, 

ενώ η απόσταση από τις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης είναι πλέον τεράστια, τουλάχιστον διπλάσια σε ορισμένες περιπτώσεις.


Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, τότε, σύμφωνα με τη Eurostat, παρατηρείται το φαινόμενο αυτή να είναι χαμηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Κροατίας και της Πολωνίας.

Πληθωρισμός και ακρίβεια

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ακόμα και στο σενάριο η πολυπόθητη αύξηση στον κατώτατο μισθό το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όπως έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, να είναι πολλαπλάσια του "συμβολικού" 2% που δόθηκε στην αρχή του χρόνου (πληροφορίες από την κυβέρνηση ανεβάζουν τη νέα αύξηση στο 6%), δύσκολα θα καλύψει το αυξημένο κόστος ζωής που τροφοδοτείται από την εκτίναξη του πληθωρισμού 5,5% - 6% και τις ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής.

Τα στοιχεία της Eurostat τεκμηριώνουν δύο παραδοχές: 

Αφενός την τεράστια απομείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και τη δραματική υποβάθμιση των αμοιβών που έχουν κατρακυλήσει σε βαλκανικά επίπεδα.

Στις 13 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό μικρότερο από 1.000 ευρώ η Ελλάδα βρίσκεται μετά από χρόνια πίσω από την Πορτογαλία (823 ευρώ) και τη Μάλτα (792) και πάνω μόλις από τρεις χώρες: τη Βουλγαρία, που έχει τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό με μόλις 332 ευρώ, τη Λετονία, όπου οι αποδοχές φτάνουν τα 500 ευρώ, και τη Ρουμανία με κατώτατες αποδοχές της τάξης των 515 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την Eurostat έξι χώρες της Ε.Ε. είχαν κατώτατο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ τον μήνα: Γαλλία (1.603), Γερμανία (1.621), Βέλγιο (1.658), Ολλανδία (1.725), Ιρλανδία (1.775) και Λουξεμβούργο (2.257), ενώ δύο χώρες -η Σλοβενία (1.074) και η Ισπανία- είχαν πάνω από 1.000 ευρώ.

Ο κατώτατος μισθός του Λουξεμβούργου είναι επταπλάσιος από αυτόν της Βουλγαρίας, αλλά, αν υπολογιστεί η αγοραστική δύναμη, το χάσμα περιορίζεται, αλλά παραμένει πολύ μεγάλο, καθώς για τον εργαζόμενο στο Λουξεμβούργο είναι τριπλάσια από αυτή για τον Βούλγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου