Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Το αντεπιχείρημα που ακούστηκε ήταν πως εν μέσω των εκρηκτικών ανατιμήσεων και γενικευμένου κλίματος δυσφορίας, η κυβέρνηση πρέπει «να δώσει κάτι».Και η διέξοδος που συναποφασίστηκε ήταν η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού





Σ




https://tvxs.gr/news/ellada/ayksisi-katotatoy-misthoy-anti-meiosis-fpa-i-apofasi-mitsotaki-kai-i-ekriksi-staikoyra

Οπιο προβληματισμένος, και ο πιο εκνευρισμένος επίσης, υπουργός της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Είναι αντιμέτωπος με έναν πληθωρισμό που τρέχει πάνω από το 5%, με μια ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει το κόστος του φυσικού αερίου κατά 135% και του ρεύματος κατά 50% μέσα σε έναν χρόνο, και με μια παράλληλη έξαρση της πανδημίας που επιβάλει – στοιχειώδη έστω – νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται.

Επιπλέον, στο μεγάλο κάδρο ο υπουργός Οικονομικών είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες που θα έχει στην ελληνική οικονομία η αλλαγή του παγκόσμιου κύκλου της νομισματικής πολιτικής. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, με πρώτη την αμερικανική Fed, εγκαταλείπουν την ποσοτική χαλάρωση και στρέφονται στην λεγόμενη «ποσοτική σύσφιξη» μπροστά στην έκρηξη του πληθωρισμού.

 Προαναγγέλλουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και αφήνουν πίσω τους την εποχή του φθηνού χρήματος. Πρακτικά, για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πως αφήνει κι εκείνη πίσω της την περίοδο του εγγυημένου (από την ΕΚΤ) και φθηνού δανεισμού και ήδη βλέπει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Το ζήτημα είναι παγκόσμιο καθώς πρώτες ήταν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ρεκόρ διετίας. Για υπερχρεωμένες χώρες όμως όπως η Ελλάδα το πρόβλημα είναι προφανώς πολλαπλάσιο – πόσο μάλλον αφού με το τέλος το 2022 θα τελειώσει και η ευρωπαϊκή, πανδημική ρήτρα ευελιξίας στους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα.

Όλα αυτά μπορεί να μην σημαίνουν και πολλά πράγματα για τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη. Σημαίνουν όμως πως τα δημοσιονομικά περιθώρια, με βάση τουλάχιστον τις ασκήσεις επί χάρτου του υπουργείου Οικονομικών, για μέτρα κοινωνικής στήριξης και, πολύ περισσότερο, για φιλολαϊκές παροχές είναι άκρως περιορισμένα. 

Εξ ου και ο Χρήστος Σταϊκούρας εξερράγη όταν έμαθε ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε μειώσεις ΦΠΑ εν είδει αντισταθμιστικών μέτρων στο κύμα της ακρίβειας και στην νέα έκρηξη του πληθωρισμού.

Η έκρηξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκε ατόφια και σε τηλεδιάσκεψη υπό το ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία συμμετείχε το οικονομικό επιτελείο – Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Θεόδωρος Σκυλακάκης – καθώς επίσης και ο Ακης Σκέρτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή (που έγινε μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί μείωσης ΦΠΑ) ο υπουργός Οικονομικών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέδωσε προχειρότητα και ελαφρότητα στον υπουργό Ανάπτυξης επειδή έσπευσε να προαναγγείλει δημοσιονομικές παρεμβάσεις χωρίς να έχει συνεννοηθεί με κανέναν.

 Και παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μια μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής θα είχε δημοσιονομικό κόστος που αγγίζει το 1,5 δις ευρώ. Πρόκειται για κόστος εξαιρετικά υψηλό όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομιών παραθέτοντας και όλους τους δυσμενείς, διεθνείς και εγχώριους παράγοντες, που επιβάλλουν δημοσιονομική συγκράτηση εως ότου τουλάχιστον φανεί πως θα εξελιχθεί η πανδημία και η πανευρωπαϊκή ενεργειακή κριση.

Το αντεπιχείρημα που ακούστηκε ήταν πως εν μέσω των εκρηκτικών ανατιμήσεων και γενικευμένου κλίματος δυσφορίας, η κυβέρνηση πρέπει «να δώσει κάτι». Και η διέξοδος που συναποφασίστηκε ήταν να ανακοινωθεί τώρα, και με ισχύ από τον Μάιο κιόλας, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού – κατά 6% τελικά - που ούτως ή άλλως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπερ και εγέννετο, στην συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1.

Ενδιαμέσως, είχε υπάρξει το δημόσιο άδειασμα Γεωργιάδη τόσο από τον Χρήστο Σταϊκούρα όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. 

Όπως υπήρξαν και ουκ ολίγες εκτιμήσεις από βουλευτές της ΝΔ ότι η σπουδή της κυβέρνησης να εξαγγείλει φιλολαϊκά μέτρα ίσως δεν έχει να κάνει μόνον με την προσπάθεια αναστροφής του γκρίζου πολιτικού κλίματος – ίσως έχει να κάνει και με την αναζωπύρωση των σεναρίων για εκλογές τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου