Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Πως κάναμε τόσα ψώνια, δεν είναι πολύ γνωστό. Ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε το καλοκαίρι του '20 τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης για τις γαλλικές φρεγάτες και ανακοίνωσε ότι προτιμά αμερικανικές.





 https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ti-den-emathan-oi-ithageneis-koroida-gia-ton-proypologismo

Αν κάποιος δημοσκόπος ρωτούσε τους πολίτες «τι ξέρετε για τον προϋπολογισμό του 2022», η μεγάλη πλειοψηφία θα δήλωνε ότι δεν έχει ιδέα. 

Και δικαιολογημένα: στην πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή κυριάρχησαν η διαγραφή Κουρουμπλή και στη συνέχεια οι σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης για την πανδημία και τις ΜΕΘ.
 
Στην περίπτωση μιας κανονικής χώρας, οι πολίτες θα μάθαιναν ότι μαζί με τις δαπάνες για την θέρμανση και τις τιμές των προϊόντων, έχουν απογειωθεί και οι δαπάνες για την Αμυνα: από 3,35 δισ. ευρώ το 2020 
και 5,4 δισ. ευρώ το 2021, 
η λυπητερή ανεβαίνει το 2022 στα 6,4 δις ευρώ.

Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί!
 
Προς μεγάλη χαρά του Μακρόν, της πολεμικής του βιομηχανίας και των εμπόρων όπλων, τα δις αυτά θα πάνε στις τρεις φρεγάτες (3 δισ. ευρώ), 
στα έξι επιπλέον Rafale (1 δισ. ευρώ) 
και στις τορπίλες για τα «αόρατα» υποβρύχια (112 εκατ. ευρώ).
 
Πως κάναμε τόσα ψώνια, δεν είναι πολύ γνωστό.  
Ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε το καλοκαίρι του '20 τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης για τις γαλλικές φρεγάτες  και ανακοίνωσε ότι προτιμά αμερικανικές. 

Δεν έδωσε καμία εξήγηση. 

Οι Γάλλοι έγιναν έξαλλοι και  για να τους εξευμενίσει, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον  Σεπτέμβριο του ’20  στη ΔΕΘ, ότι θα αγοράσει και γαλλικά αεροπλάνα Rafale, που δεν ήταν στο πρόγραμμα. 
Έτσι προστέθηκαν στο καλάθι των εξοπλισμών και τα Rafale.

Με τη καλοκαιρινή συμφωνία AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ-Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, o Μπάιντεν παίρνει τη δουλειά με τα υποβρύχια από το στόμα του Μακρόν,  που είναι έξω φρενών. 

Για να εξευμενίσει τον Γάλλο ομόλογο του, χορτασμένος από τη συμφωνία μαμούθ για τα πυρηνικά υποβρύχια made in USA, ο Αμερικανός πρόεδρος του πασάρει έναν καλό και πρόθυμο πελάτη: την Ελλάδα. 

Έτσι πέσαμε και στην παγίδα των τριών φρεγατών, ενώ θα μπορούσαν να είναι λιγότερες.

Το δόλωμα ήταν ότι θα μας προστατεύσει η Γαλλία, αν δεχθούμε επίθεση. 
Προς το παρόν η Ελλάδα έστειλε εκστρατευτικό σώμα στην υποσαχάρια Αφρική για να βοηθήσει τους Γάλλους.
 
Ας σημειωθεί ότι όλες αυτές οι αποφάσεις για τους εξοπλισμούς περνάνε κανονικά από πέντε διαδοχικές επιτροπές, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στη Βουλή, στο ΚΥΣΕΑ. 

Ο κύριος Μητσοτάκης αποφάσισε μόνος του και για τα αεροπλανα και για τις φρεγάτες.  
Πέταξε κατευθείαν από την πατρίδα του διαβόητου στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος στην πατρίδα του Μολιέρου και  υπέγραψε μια συμφωνία φτιαγμένη στο πόδι. 

Έτσι κάνει business το επιτελικό κράτος.
 
Αντίθετα με τις πρακτικές προηγούμενων μεγάλων αγορών, η συμφωνία δεν προβλέπει συμπαραγωγή τμημάτων στην Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε θέσει ως όρο να υπάρχει συμπαραγωγή με τη Γαλλία τμημάτων των 2 φρεγατών, για να ενισχυθεί η ελληνική πολεμική βιομηχανία και τα Ναυπηγεία. 

Η συμπαραγωγή είναι διεθνής πρακτική, την ακολουθεί πιστά και η Τουρκία. 

Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση από μια κυβέρνηση που κοκορεύεται ότι επιδιώκει να επιστρέψουν  οι νέοι στην Ελλάδα κλπ.

Τώρα, γιατί ενώ δεν έχει ο πολίτης ούτε για καυσόξυλα, πληρώνουμε τα λεφτά μπροστά;, ρώτησα τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού,  Στρατηγό ε.α. Γεώργιο Καμπά. 

«Είναι λάθος όλες αυτές οι υψηλές δαπάνες να γίνονται  εμπροσθοβαρώς», μου απάντησε.

 «Ασφαλώς εν μέρει είναι απαραίτητες οι δαπάνες (όχι σε αυτές τις ποσότητες) θα μπορούσε όμως να υπάρχει μία ισορροπία όσον αφορά το βάθος αποπληρωμής αλλά και το ποσοστό αποπληρωμής κάθε έτος.
 
..παλιότερα τις αγορές τις κάναμε με σεβασμό στον ελληνικό λαό, σε βάθος χρόνου και οπισθοβαρείς, έτσι ώστε να είναι πιο οικονομικά ανεκτές από την κοινωνία μας αλλά και από το δημόσιο».
 
Ο κ. Καμπάς μου επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα χειριστεί τα νέα όπλα, αλλά αυτό είναι γενικό πρόβλημα. 

Ενώ το κύμα της ακρίβειας με τη διεθνή άνοδο των τιμών θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν  στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, με τις απαραίτητες αλλαγές για ενίσχυση της κοινωνίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πληρώνει μπροστάντζα τις βιομηχανίες και τους εμπόρους όπλων. 
Και τα κορόιδα οι ιθαγενείς ούτε καν το έχουν αντιληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου