Καίρια ερωτήματα έχουν τεθεί προς την ελληνική κυβέρνηση ως προς τον τρόπο υπολογισμού του δημόσιου χρέους, το οποίο η ΕΛ.ΣΤΑΤ. πρόσφατα προσδιόρισε στο 206% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) ζητάει αναλυτικές εξηγήσεις από τις ελληνικές υπηρεσίες για το τεράστιο ύψος των εγγυήσεων που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έχουν δοθεί σχετικές εγγυήσεις ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ερωτήματα της Eurostat έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα σε μια εποχή που στην Ε.Ε. έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα -μετά την πανδημία- στις χώρες - μέλη.
Όπως γράφαμε σε αυτήν τη στήλη και χθες, ο ESM διατύπωσε προτάσεις για τη μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ για τις χώρες - μέλη σε προοπτική εικοσαετίας. Κάτι που ίσως να είναι ήπια πολιτική προσαρμογής για χώρες με χρέος λίγο πάνω από το 100%. Για χώρες όμως όπως η Ελλάδα μια τέτοια πρόταση σημαίνει μια εικοσαετία σκληρής λιτότητας (μέση μείωση 5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως).
Οι εγγυήσεις των 23 δισ. μεταφράζονται εν δυνάμει σε κρυφό χρέος ίσο με 14 μονάδες του ΑΕΠ περίπου, κάτι που ανεβάζει το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο 220% και, αν συνυπολογιστούν και τα οφειλόμενα στους συνταξιούχους 4,5 δισ. ευρώ, το χρέος φτάνει το 223% περίπου.
Πρόκειται για βραδυφλεγή βόμβα στα ήδη σαθρά θεμέλια των δημόσιων οικονομικών. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να μην υπογραμμιστεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δίνει δικαστικώς αποφασισμένα αναδρομικά 4,5 δισ. στους συνταξιούχους ενώ ταυτόχρονα παραχωρεί εγγυήσεις εξαπλάσιου ύψους στους τραπεζίτες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου