Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Η αντίδραση του πρωθυπουργού, αλλά και τα ωιμέ των δημοσιολογούντων δείχνουν τη βαθιά αποστροφή προς οποιαδήποτε αυθόρμητη αντίδραση -εκτός κι αν είναι «ωσαννά» προς την εξουσία













https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/309858_skasmos-skasmos-loipon-milaei-o-ypoyrgos




Μια από τις αγαπημένες έννοιες της πολιτικής επιστήμης (και της δημοσιογραφίας) που ομνύει στην «αντικειμενικότητα», τις «ίσες αποστάσεις» και καταδικάζει μετά βδελυγμίας κάθε τι το λαϊκό ή έστω λαϊκότροπο, είναι ο «λαϊκισμός».

 Εγκριτοι και ακάματοι ερευνητές, όπως ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, έχουν αποδείξει πόσο εκ του πονηρού και πόσο εντέλει βαθιά στρατευμένες σε συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις είναι τέτοιου είδους επιστημονικοφανείς προσεγγίσεις, που βρίθουν μεθοδολογικών αλμάτων και έντεχνων χειραγωγήσεων των νοημάτων. 

Τα αναφέρω όλα αυτά εισαγωγικά, για να μιλήσω για τα δάχτυλα που υψώθηκαν κατά όσων τόλμησαν να γιουχάρουν τον πρωθυπουργό στο τελευταίο αντίο της Αθήνας προς τον Μίκη Θεοδωράκη.

Και τι δεν διαβάσαμε: ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι από ασεβείς προς τον νεκρό έως οιονεί φασίστες, ότι οι πλατείες του 2011 γέννησαν τη Χρυσή Αυγή και έτσι και τα γιούχα προς τον πρωθυπουργό εκκολάπτουν ξανά το αυγό του φιδιού μέχρι και πως... φταίει ο κ. Κουτσούμπας για την ιαχή του πλήθους «Μητσοτάκη κάθαρμα». 

Ο διάλογος όπως δημοσιεύθηκε (και δεν διαψεύσθηκε) έχει ως εξής: 

«Εσύ τους έφερες να με βρίζουν;», είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τον γ.γ. του ΚΚΕ να απαντάει «τι φταίω εγώ αν βρίζει ο κόσμος;».

Η αντίδραση του πρωθυπουργού, αλλά και τα ωιμέ των δημοσιολογούντων δείχνουν τη βαθιά αποστροφή προς οποιαδήποτε αυθόρμητη αντίδραση -εκτός κι αν είναι «ωσαννά» προς την εξουσία. Συνήθως, όταν σε φτύνουν, ψάχνεις να βρεις τι έκανες λάθος, δεν καμώνεσαι πως βρέχει. 

Εκτός κι αν πιστεύεις πως όλα καλώς καμωμένα είναι επί των ημερών σου.

 Εκτός κι αν νομίζεις πως είσαι υπεράνω (έστω και άκομψης) κριτικής. 

Εκτός κι αν έχεις βαθιά στο πολιτικό DNA σου εκείνο το «σκασμός, σκασμός λοιπόν, μιλάει ο υπουργός!»

*Τάσος Λειβαδίτης, Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου, Εκδόσεις Μετρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου