Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Γιατι ποιο ειναι το καιριο θέμα για το οποιο πρέπει να νομοθετησει σημερα η Βουλή. Μα αυτο που καιει κάθε πολιτη. Ο μισθός του Προέδρου της ΕΡΤ να είναι ισόποσος με αυτόν του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ρε αλήτες, έλεος!!!


Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια για ψήφιση άλλη μια κοινοτική οδηγία για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, εμπλουτισμένη φυσικά με την εγχώρια κυβερνητική αντίληψη για τον τρόπο ελέγχου των δημόσιων ΜΜΕ. 

Αναλυτικά έχουμε σε προηγούμενα ρεπορτάζ αναφερθεί στην «Εφ.Συν.» στις διατάξεις του νομοσχεδίου. 

Εχει όμως ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμίσουμε ξανά κάποιες «ειδικές» τροποποιήσεις.

Λίγα χρόνια πριν από τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Ν.Δ. έγραφε: 

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια δημόσια τηλεόραση που θα είναι αντικειμενική! Το μαύρο στην πολυφωνία και στην ενημέρωση δεν θα περάσει. Αναδεικνύεται η νέα διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη. 

Στέλνω μήνυμα σε όλα τα οικονομικά συμφέροντα. Η Ν.Δ. δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται! Πρακτικές προνομιακών σχέσεων μέρους της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό σύστημα ανήκουν στο παρελθόν».

Διαβάζοντας αυτά τα tweets του σημερινού πρωθυπουργού που έσπευσε μόλις ανέλαβε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και βλέποντας τη σημερινή δημόσια τηλεόραση των κ. Γαμπρίτσου και Ζούλα,



 αλλά και τον τρόπο μετάδοσης των ειδήσεων του ΑΠΕ, αναρωτιέται κανείς αν όντως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Αναρωτιέται αν ήταν τελικά πιο συνεπής ο Αντώνης Σαμαράς στην ακραία λογική τού «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» που απλά έκλεισε τον διακόπτη των δημόσιων ΜΜΕ, αντί να μπει στον κόπο να διορίσει εκεί τους κολλητούς του και να τινάξει με νόμο στον αέρα τα οικονομικά της δημόσιας τηλεόρασης που είχε καταφέρει να ορθοποδήσει -σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία- επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε επίσης καταφέρει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για την ποιότητα και τον πλουραλισμό της. Αυτό δεν άρεσε τότε στη Ν.Δ., η οποία είχε κάνει μέχρι και εμπάργκο στην ΕΡΤ, τη στιγμή που σήμερα απλά διατάσσει τον τρόπο και τον χρόνο μετάδοσης των ειδήσεων.

Οπως για τα ιδιωτικά ΜΜΕ επί Ν.Δ. θεσπίστηκαν νόμοι ασυλίας, αδιαφάνειας, απαλλαγής των ιδιοκτητών από το Πόθεν Εσχες, αναστολής πληρωμής οφειλών και λίστες Πέτσα, έτσι τώρα και με τα υπέρογκα οικονομικά ανταλλάγματα στη μισθοδοσία των διοικούντων καλείται να ψηφίσει η Βουλή άλλον έναν νόμο που είναι βέβαιο ότι πέρα από τον πλήρη έλεγχο θα ρίξει την δημόσια τηλεόραση ξανά στα βράχια.

Δύο διατάξεις του νόμου για την «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 [...]» δημιουργούν τις προϋποθέσεις για όσα αναφέρουμε παραπάνω και περιέχονται στο κεφάλαιο «τροποποιήσεις Ρυθμίσεις για Ε.Σ.Ρ., ΕΡΤ Α.Ε. και Α.Π.Ε. – Μ.Π.Ε. Α.Ε. - Τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4354/2015».

● Η πρώτη: «Οι αποδοχές των προσώπων της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.) που είναι εξουσιοδοτημένα να σχεδιάζουν, να διευθύνουν και να ασκούν διοίκηση, όπως αυτή προκύπτει από την ιεραρχία της οργανωτικής δομής της εταιρείας, καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας».

● Η δεύτερη: «Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.), καθώς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου – Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Α.Ε. (Α.Π.Ε. – Μ.Π.Ε. Α.Ε.), τηρουμένου πάντως του ανωτάτου ορίου της περ. α).»

Με λίγα λόγια δηλαδή, οι μισθοί όλων αυτών των διορισμένων θα μπορούν να εξομοιωθούν με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά... όχι πάνω από αυτό το ανώτατο όριο. Επιπλέον, εκτός από τους επικεφαλής της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, ανάλογους μισθούς θα μπορούν να εισπράττουν και όλοι «όσοι σχεδιάζουν, διευθύνουν και ασκούν διοίκηση». Μπορεί δηλαδή στην κατηγορία αυτή να προστεθούν με άνεση όλοι οι σύμβουλοι, παρατρεχάμενοι και ειδικοί, χωρίς όριο στον αριθμό τους και χωρίς καμία άλλη απόφαση πλην της επιθυμίας των επικεφαλής να τους προσλάβουν. Στο εξής, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, με μια απλή υπουργική απόφαση οι αγνώστου αριθμού διοικούντες τα Δημόσια Μέσα θα μπορούν να λαμβάνουν από το κρατικό ταμείο όσα θέλουν και μάλιστα μόνο με δική τους εισήγηση-απόφαση του Δ.Σ.

«Σκοτεινά» σημεία

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν κι άλλα «σκοτεινά» σημεία. Οπως η κατάργηση της υποχρέωσης των καναλιών να διαθέτουν 400 εργαζόμενους. Αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να αποδίδουν το 1,5% των εσόδων στο ΕΚΟΜΕ αντί για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κάτι που στερεί από την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή μία σημαντική πηγή εσόδων, αφού το ΕΚΚ χρηματοδοτεί την παραγωγή ταινιών πριν από την έναρξη των γυρισμάτων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ζητά επίσης «τη δέσμευση από τα ιδιωτικά κανάλια στην απόδοση του 1,5% που έντεκα χρόνια επιδεικτικά αγνοούν αυτή τους την υποχρέωση». Και, εννοείται, πως εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο συνολικά.

Κερνάει μισθούς στους διορισμένους επικεφαλής | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου