Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Ασφυκτικό κλοιό επιχειρεί να βάλει στο μιντιακό σύστημα της χώρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλλοντας τη γραμμή της σκληρής επιτήρησης με παραδειγματικές «ποινές» για όποιον κινηθεί εκτός πεπατημένης








Τρεις μέρες μετά την ωμή λογοκρισία στην Έλενα Ακρίτα, η διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας Το Βήμα Δήμητρα Κρουστάλλη εξωθήθηκε σε παραίτηση.

Σε ασφυκτικό κλοιό επιχειρεί να βάλει το μιντιακό σύστημα της χώρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλλοντας τη γραμμή της σκληρής επιτήρησης σε μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους με παραδειγματικές «ποινές» για όποιον κινηθεί εκτός πεπατημένης.

Τρεις μέρες μετά την ωμή λογοκρισία στην αρθρογράφο  Έλενα Ακρίτα στην εφημερίδα Τα Νέα, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτησή της, νέο κρούσμα παρέμβασης σημειώνεται στο συγκρότημα της  Άλτερ  Έγκο, αυτή τη φορά στη διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας Το Βήμα Δήμητρα Κρουστάλλη, η οποία εξωθήθηκε επίσης σε παραίτηση. 

Είναι η ίδια που δύο εβδομάδες πριν υπέγραφε το ρεπορτάζ στο Βήμα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, που (μαζί με ανάλογο δημοσίευμα της Δημοκρατίας) είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου και έντονη διαμάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση καιΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτησή της στο fb η δημοσιογράφος ενημερώνει για «ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου». 

Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

«Τη Δευτέρα αποχώρησα από το Βήμα και ομολογώ ότι αυτό ήταν ένα ενδεχόμενο που δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό.  Έπειτα από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για το παράλληλο και ατελέσφορο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΔΥ ασκήθηκε ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή μετατράπηκε σε εσωτερική ένταση και με έφερε ενώπιον του διλήμματος: προσωπικός και επαγγελματικός ευτελισμός ή παραίτηση».

Η Δήμητρα Κρουστάλλη δεν ήταν μια δημοσιογράφος αριστερών καταβολών. Κι αυτό γίνεται γνωστό από την ίδια ανάρτηση της: 

«Ο αγώνας που δώσαμε οι δημοσιογράφοι του Βήματος και των Νέων ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. για να μείνουν ζωντανές και όρθιες οι δύο εφημερίδες με βοηθά να τοποθετήσω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».

Τι πήγε στραβά λοιπόν;

 Για ποιον λόγο αναγκάστηκε σε παραίτηση;

Ουσιαστικά απολύθηκε; 

Παρότι το ρεπορτάζ της ήταν ολόσωστο; 

Η «ενόχληση» του Μαξίμου για το δημοσίευμα έγινε γνωστή από την πρώτη κιόλας μέρα. Κάποιοι λένε ότι η πληροφορία διοχετεύθηκε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό όμως δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. 

Το βέβαιο είναι, το αναφέρει η ίδια, ότι οι πιέσεις από το Μαξίμου ήταν ασφυκτικές. Προφανώς ως τιμωρία για ό,τι έγραψε, και μάλιστα παραδειγματική τιμωρία για τους υπόλοιπους.

Ήδη μεταξύ των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στο συγκρότημα της  Άλτερ  Έγκο επικρατεί αναβρασμός. 

Αντιλαμβάνονται όλοι ότι θεωρούνται αναλώσιμοι και ότι με την παραμικρή αιχμή μπορεί να έρθει η σειρά τους. Αυτές είναι απαράδεκτες συνθήκες για να εργάζονται δημοσιογράφοι. 

Ο φόβος απέναντι στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση ότι μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου και απέναντι στην πολιτική εξουσία είναι συνθήκες ανελεύθερες, που απαντώνται μόνο σε αυταρχικά και μη δημοκρατικά καθεστώτα.

Ακόμα ένας πόλος είναι ο διευθυντής της εφημερίδας Αντώνης Καρακούσης, του οποίου η Δήμητρα Κρουστάλλη ήταν προσωπική επιλογή για τη θέση της διευθύντριας σύνταξης.

 Ο διευθυντής του Βήματος έχει αποτελέσει στόχο εδώ και καιρό από διάφορους κύκλους, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα Παραπολιτικά, μέσω της οποίας δέχεται επιθέσεις για τις πολιτικές του απόψεις και την κριτική που ασκεί ως δημοσιογράφος. 

Θα τολμήσει η ιδιοκτησία Μαρινάκη να απολύσει και τον διευθυντή του Βήματος;  Όπως δέχεται τις συμβουλές ορισμένων; 

Θα τολμήσει να πάρει μια τέτοια ευθύνη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου