Κλειστά τα ταμεία του κράτους για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους κρατάει η κυβέρνηση, παρά την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 30,5 δισ., αλλά δεν τα δίνει για την ανακούφιση των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων.
Ο προδότης της μεσαίας τάξης
Το δεύτερο στοιχείο που κυριάρχησε στη Βουλή ήταν η πρόταση Τσίπρα για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων, αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής.
Αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στην κυβέρνηση και ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται προνομιακά στο κρίσιμο εκλογικό μέγεθος που είναι η μεσαία τάξη (ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, αγρότες, εποχικά εργαζόμενοι, εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού).
Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθούσε επί 100 λεπτά να φιλοτεχνήσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης ισχυριζόμενος ότι αποτελεί κεντρική επιλογή η μείωση των ανισοτήτων, ενώ την ίδια ώρα υπερασπίστηκε με πάθος την έκθεση Πισσαρίδη.
Οι αντιφάσεις και το άγχος του πρωθυπουργού έγιναν φανερά ακόμα και όταν ανακοίνωσε ότι για δύο μήνες οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου τους. «Και αυτά για το μεγάλο κεφάλαιο είναι;» φώναξε και, αναφερόμενος στην αποτυχία του click away, πρόσθεσε: «Δεν θα απολογηθούμε που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σωθεί το λιανεμπόριο!».
Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήρεμος και απέφυγε τους οξείς χαρακτηρισμούς. «Παρότι εκλεγήκατε στο όνομα της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εσείς κυβερνάτε στο όνομα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών» είπε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «προδώσατε τη μεσαία τάξη».
Απομόνωση Μητσοτάκη και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ο Κ. Μητσοτάκης βίωσε και χθες την πολιτική απομόνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φώφη Γεννηματά υπερασπιζόμενη την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεκαθάρισε ότι «κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της κυβέρνησης», σημείωσε ότι «η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ένα ευχολόγιο» και κατέληξε δηλώνοντας ότι «σε αυτά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι έτοιμο να ανταποκριθεί».
Αμέσως ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εύλογο το αίτημα να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση». Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε το μήνυμα της απομόνωσής του και απάντησε με άσκηση συνεχούς κριτικής στην Φ. Γεννηματά...
Εθνική ήττα
Η αντιπαράθεση εστιάστηκε στα ελληνοτουρκικά με φόντο την αποτυχία Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής. Ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε, και δεν επεχείρησε καν, να εξηγήσει τι του συνέβη και πήγε ζητώντας κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά έφυγε χωρίς να πετύχει κυρώσεις, παρά μόνο μελλοντική επέκταση της λίστας των κυρώσεων.
Ο Αλ. Τσίπρας τον προειδοποίησε για την επερχόμενη «εθνική ήττα της γενιάς μας» και έθεσε τους κανόνες: δεν θα δεχτεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για απλή επικύρωση των αποφάσεων Μητσοτάκη. Επίσης δεν θα δεχτεί συζήτηση για γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στην Κύπρο.
Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν με προσφυγή στην πατριδοκαπηλία της Δεξιάς. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δήλωσε «παρών» στις αμυντικές δαπάνες και έκανε λόγο για «πατριωτισμό με ξένα κόλλυβα» και υποκριτική συμμετοχή της Αριστεράς στο εθνικό μέτωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου