Ο πρωθυπουργός εκτέθηκε διπλά χθες στην Βουλή.
Αφενός πήρε πάνω του την, ιστορικού κυνισμού, δήλωση Γεραπετρίτη για τους «νεκρούς των ΜΕΘ» και, αφετέρου, εκνευρίστηκε με την κριτική του Αλέξη Τσίπρα.
Ως προς το πρώτο δεν έμεινε απλώς στην στήριξη του υπουργού του, αλλά πρόσφερε και πλήρη ταύτιση: Η θέση Γεραπετρίτη, ανεξαρτήτως διατυπώσεων, έγινε και θέση Μητσοτάκη - το πρώτο ζητούμενο είναι η πρόληψη δια της «ατομικής ευθύνης» για να μην φθάσουμε στην ανάγκη των ΜΕΘ. Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό λέει ο ίδιος, κι αυτό είπε και ο υπουργός Επικρατείας. Εστω και δια γλωσσικού – και ηθικού – ολισθήματος.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η θέση αυτή κρύβει και την δυσανεξία της κυβέρνησης για το ΕΣΥ: Η ενίσχυσή του δεν είναι προτεραιότητά της, δεν αισθάνεται άνετα με το – κοινωνικό πια – αίτημα στήριξής του, και η πανδημία δεν βοηθά το σχέδιό της για την είσοδο των ιδιωτών στην δημόσια Υγεία.
Εδώ, του λόγου το αληθές μπορεί να επιβεβαιώνει... γραπτώς και η ΚΥΑ που ήρθε αργά χθες το βράδυ και δίνει νέο, διπλό μπόνους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια:
Οι δαπάνες για την Υγεία και το ΕΣΥ δεν αυξάνονται, αλλά η κυβέρνηση διπλασιάζει την ημερήσια αποζημίωση προς τις ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού, και δεσμεύεται να τις πληρώνει ανεξάρτητα από το αν εν τέλει θα νοσηλεύονται ή όχι ασθενείς.
Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για «προκλητική» συμφωνία και για ενδοτικότητα της κυβέρνησης.
Οι υψηλοί τόνοι της κριτικής για το ΕΣΥ, που κυριάρχησαν και στην Βουλή, οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δεύτερο φάουλ – σε ένα κρεσέντο αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση: Κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα για πλειοδοσία παροχών, για αναξιοπιστία, τον κατηγόρησε ότι «δεν ενθαρρύνει τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα» και «να κυκλοφορούν λιγότερο».
Στο τέλος, περίπου από το πουθενά, θυμήθηκε και ότι όταν πήγε στο Μαξίμου δεν βρήκε εκεί ούτε… το ρούτερ του Internet.
Ως προς το παραπολιτικό, και γλαφυρό, σκέλος της υπόθεσης η τότε γενική γραμματέας του γραφείου Τσίπρα, Γιάννα Πεπέ, τον διέψευσε – επικαλούμενη έγγραφη παράδοση και του… ρούτερ και της λοιπής υλικοτεχνικής υποδομής -, αλλά απάντηση από το νυν πρωθυπουργικό επιτελείο δεν δόθηκε.
Ως προς την ουσία, το πολιτικό ρούτερ του Μαξίμου μάλλον εκπέμπει νεύρα. Και εκπέμπει νεύρα για τρεις λόγους.
Ο πρώτος είναι πως η επικοινωνιακή ομπρέλα δεν μπορεί πια να κρύψει τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Με 100 νεκρούς την ημέρα, ακόμη κι εάν παίζουν τρίτο θέμα στα δελτία ειδήσεων, η κοινωνία αναζητά ευθύνες για την έκρηξη της πανδημίας και απαιτεί μέτρα. Και τα απαιτεί από την κυβέρνηση και όχι από την αντιπολίτευση.
Μετά την Κάπα Research, και η MRB χθες έδειξε ότι το 64% των πολιτών δεν θεωρεί αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.
Εδειξε και προβάδισμα 15,9 μονάδων υπέρ της ΝΔ με καθηλωμένο πάντοτε τον ΣΥΡΙΖΑ – έδειξε όμως και μια φουσκωμένη αδιευκρίνιστη ψήφο, που φθάνει πια στο 20%.
Η δεύτερη πηγή του κυβερνητικού εκνευρισμού είναι πως το αφήγημα του «ολετήρα ΣΥΡΙΖΑ» μάλλον εκμέτρησε το ζειν. Δεν περνάει πια – ή τουλάχιστον, δεν περνάει ως άλλοθι, στην τραγική πραγματικότητα της υγειονομικής κρίσης.
Σε τρίτο, αλλά όχι έσχατο, επίπεδο, τα νεύρα του Μαξίμου ανεβάζει η αντάρα των υπουργών.
Η μετάθεση ευθυνών και το άγχος της προσωπικής επιβίωσης έχει στείλει το μισό υπουργικό συμβούλιο σε οικειοθελές σιωπητήριο, και το άλλο μισό στα τηλεπαράθυρα σε διαγωνισμό πολιτικού τορπιλισμού: Όταν δεν πανηγυρίζει ο Αδωνις γιατί έχουμε λιγότερους νεκρούς από το Βέλγιο, βγαίνει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης για να πει ότι «η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά», ή ο Βασίλης Κικίλιας για να… διαφημίσει το έργο του στο υπουργείο Υγείας.
Χθες το απόγευμα, με 87 νεκρούς και νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, ο υπουργός Υγείας έδειχνε, επί ένα τέταρτο σε πανεθνικό δίκτυο, διαφάνειες για την δράση του ΕΟΔΥ.
Η εν λόγω εικόνα δεν συνιστά επιτομή του «επιτελικού κράτους». Εδώ, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο – προαναγγελθείς - ανασχηματισμός μπορεί να είναι μια κάποια λύση.
Ο εκνευρισμός του όμως μπορεί και να εντείνεται από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας φροντίζει να «καίει» το χαρτί της κυβερνητικής αναδόμησης σχεδόν σε καθημερινή βάση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου