Η κυβέρνηση παίζει με την – αντιδημοκρατική – φωτιά και το κάνει συνειδητά.
Με την πανδημία στην κορύφωσή της και την κοινωνία στα όρια ψυχικής και οικονομικής διάλυσης περιστέλλει στην πράξη, και για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης, το άρθρο 11 του συντάγματος, «διατάσσει» την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη την χώρα με απλή απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ και χωρίς καν ενημέρωση της Βουλής, και απειλεί να μετατρέψει την 17η Νοεμβρίου και την επέτειο του Πολυτεχνείου σε πεδίο διχασμού.
H απόφαση προκαλεί θύελλα από την αντιπολίτευση – το ΚΚΕ καταγγέλλει «μνημείο αυταρχισμού» και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνει λόγο για «προετοιμασία εκτροπής» - ενώ η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωση της ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική και πρέπει να ανακληθεί άμεσα.
Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση εξηγεί ότι «το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».
Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο.
Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί».
Την ίδια ώρα, έγκριτοι νομικοί υπενθυμίζουν ότι καθολική αναστολή του άρθρου 11 του συντάγματος στο παρελθόν έχει γίνει μόνον δύο φορές - στις 21 Απριλίου του 1967 και στις 17 Νοεμβρίου του 1973.
Η απόφαση δυναμιτίζει και οδηγεί στα άκρα την σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, με στελέχη απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν πλέον όχι μόνον για επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις βαριές ευθύνες που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη έκρηξη της πανδημίας, αλλά ακόμη και για «κυβερνητική επιχείρηση προβοκάτσιας».
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση στήνει συνειδητά παγίδα «για να κατεβάσει κόσμο στους δρόμους», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, και να χρεώσει την διασπορά του κορονοϊού και την έκρηξη της υγειονομικής βόμβας στις διαδηλώσεις και στην αριστερά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει άμεσα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή στάση στο θέμα τόσο της πανδημίας όσο και της διαφύλαξης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με αφορμή το Πολυτεχνείο να στήσει «τεχνητό σκηνικό έντασης», καταγγέλλει «πρωτοφανή και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων και καλεί «τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο «κατόπιν ραντεβού με την αστυνομία» και πως αντιπροσωπεία του θα αποδώσει τιμή στον χώρο του ΕΑΤ –ΕΣΑ.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει «μνημείο αυταρχισμού με πρόσχημα την πανδημία» και προειδοποιεί ότι οι «απαγορεύσεις θα καταργηθούν στην πράξη», ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο twitter παραθέτει πρωτοσέλιδο με το διάγγελμα του δικτάτορα Παπαδόπουλου για την απαγόρευση των συναθροίσεων, μαζί με το σχόλιο «και εις ανώτερα κύριε Μητσοτάκη».
Το δόγμα Μητσοτάκη, πάντως, για το «τέλος στα ιδεολογικά άβατα» φαίνεται πως θα φθάσει μέχρι τέλους με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την εξέλιξη της Τρίτης, και με δεδομένη την σταθερή θέση του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ότι μπορεί να γίνει πορεία με όλα τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης επανέλαβε σήμερα, στην συνέντευξή του στην Καθημερινή» ότι «δεν θα υπάρξει πορεία, θα ήταν συνάμα άδικο και επικίνδυνο αυτό», καθώς «δεν υπήρξε παρέλαση την 25η Μαρτίου και πιο πρόσφατα την 28η Οκτωβρίου.
Δεν γιορτάστηκε σε εκκλησίες η Ανάσταση, δεν γιορτάστηκε το Πάσχα», ενώ το μέτωπο με το ΚΚΕ υποδαυλίζει και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Πολυτεχνείου, με συνέντευξή του στο liberal.gr δηλώνει πως «ούτε οι διοργανωτές της πορείας του Πολυτεχνείου δεν πιστεύουν σε αυτήν, απλώς λατρεύουν ένα «τοτέμ» που δεν τολμούν να θάψουν», και προσθέτει πως «είναι παράδοξο να επιμένει το ΚΚΕ στην υλοποίηση της πορείας τη στιγμή που το ίδιο είχε καταγγείλει το γεγονός ως έργο 350 προβοκατόρων»…
https://tvxs.gr/news/ellada/kybernitiki-narki-sti-dimokratia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου