Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Η εισαγγελέας χτυπάει πάντα τρεις φορές

 






Νέα παραληρηματική προσπάθεια της Οικονόμου να κρατήσει εκτός φυλακής τους ναζί: πρότεινε αναστολή για όλους πλην Ρουπακιά

Η αλήθεια είναι ότι κανένας από τους συντελεστές της δίκης δεν μπορεί να πει πως «εξεπλάγη» από τη χθεσινή πρόταση επί των αναστολών που κατέθεσε η Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελέας της πιο ιστορικής δίκης της μεταπολιτευτικής Ελλάδας έχει άλλωστε κερδίσει με το σπαθί της ανάμεσα στους δημοσιογράφους που την καλύπτουν και όσους βρίσκονται καθημερινά στο Εφετείο προσωνύμια όπως «η χρυσαυγίτισσα με την τήβεννο» ή το «51ο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης».

Ωστόσο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής με δυσκολία έκρυβαν τον εκνευρισμό τους την ώρα που άκουγαν την ανεκδιήγητη αυτή γυναίκα να επιχειρεί για τρίτη φορά να κρατήσει τη Χρυσή Αυγή έξω από τη φυλακή, αδιαφορώντας πλήρως για το ότι τις δύο προηγούμενες φορές το δικαστήριο αγνόησε επιδεικτικά τις προτάσεις της -και αυτό οφείλει να κάνει και τώρα.

Οριζόντια ελαφρυντικά

Μετά την πρόταση για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων πλην Ρουπακιά τον περασμένο Δεκέμβριο και την πρόταση για την αναγνώριση ενός οριζόντιου ελαφρυντικού, που θα περιόριζε όλες τις ποινές κατά 3-5 χρόνια, την οποία επιχείρησε να κρύψει πίσω από την παραπειστική φράση «δεν μπορώ να αναγνωρίσω ελαφρυντικά», η εισαγγελέας πρότεινε χθες να έχει ανασταλτική ισχύ η έφεση για όλους τους κατηγορουμένους. 

Και πάλι πλην του Ρουπακιά, για τον οποίον δείχνει να μοιράζεται με τους χρυσαυγίτες το παράπονο ότι «ανέκοψε την πορεία του κόμματος».

Ήταν τέτοιος ο ζήλος της Οικονόμου ώστε πρότεινε να δοθεί αναστολή και στον Γιάννη Λαγό, ο οποίος με επιστολή του στο δικαστήριο είχε δηλώσει ότι δεν τη ζητάει, αναγνωρίζοντάς του επίσης ότι δεν είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό. 

Κάτι απολύτως σωστό: δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό ο τελευταίος των ναζί κοινοβουλευτικών, δεδομένου ότι το έχει κάνει ήδη από τις 12 Οκτωβρίου, υπό συνθήκες που γεννούν ερωτήματα.

Αντιφάσεις... και αμαρτίες

Παράλληλα η Οικονόμου αναφέρθηκε στο «λευκό ποινικό μητρώο» των χρυσαυγιτών, κάτι εξαιρετικά χαριτωμένο, δεδομένου ότι όλοι τους καταδικάστηκαν για ένα διαρκές έγκλημα, αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο κρατάει στην πράξη κάποιες δεκαετίες. 

Χωρίς βέβαια να συνυπολογίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των καταδικασμένων έχουν καταδικαστεί ήδη πρωτόδικα και για άλλα εγκλήματα, έχουν παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους αποφυλάκισής τους το 2013 ή έχουν καταδικαστεί για βαριά αδικήματα κατά το παρελθόν.

Όπως ο φύρερ Νίκος Μιχαλολιάκος, που κουβαλάει καταδίκη για βομβιστική επίθεση σε κινηματογράφο, την οποία η Οικονόμου χαρακτήρισε «απλά» θυμίζοντας το διαβόητο «μια απλή ανθρωποκτονία» του Ρουπακιά.

Στην τελική ευθεία

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ξαναπήραν τον λόγο μετά την Οικονόμου, προκειμένου να εξάρουν την πρότασή της και να συνταχθούν μαζί της. Λογικά η διαδικασία αυτή θα τελειώσει σήμερα, καθώς το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει δεύτερη εμφάνιση οδυρόμενων μαμάδων και αόμματων μπαμπάδων.

Την Τετάρτη το πρωί η έδρα είναι πιθανό να ανακοινώσει την τελική της απόφαση επί των αναστολών, η οποία οφείλει να βάλει τέρμα στο κακόγουστο τσίρκο που παρακολουθούμε εδώ και μία εβδομάδα στο Εφετείο. 

Την ίδια δηλαδή μέρα που λίγα μέτρα πιο πέρα θα αρχίσει η εκδίκαση μιας άλλης υπόθεσης που αφορά τη φασιστική βία, όχι την οργανωμένη, αλλά την κοινωνική αυτή τη φορά: τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου.

* Λήψη αιτήματος των ελληνικών αρχών για την άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας του Γ. Λαγού ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Παρέμενε πάντως ασαφές εάν αυτό αφορά τη δίκη που τελειώνει ή άλλη υπόθεση.

https://www.avgi.gr/koinonia/369637_i-eisaggeleas-htypaei-panta-treis-fores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου