Θα πρέπει να είναι ο μεγάλος τρόμος της κυβέρνησης. Γιατί; Διότι η υπεροχή των social media βάζει τέλος στην επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων και της πολιτικής από την κυβέρνηση.
Το κυβερνητικό σανό σερβίρεται αποτελεσματικά από την τηλεόραση ή αν προτιμάτε η “λίστα Πέτσα” με τα 20 εκατομμύρια κατάφερε να κάνει…πέτσινη την τηλεοπτική ενημέρωση.
Οποια επιλογή κι΄αν κάνετε επιβεβαιώνεστε από τη δημοσκόπηση της Prorata. Και είναι αυτό ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση η οποία μέτρησε τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των πολιτών αναλογικά με την πηγή από την οποία ενημερώνονται.
Η τηλεοπτική ενημέρωση παράγει θετικές εντυπώσεις για την ενημέρωση, ενώ τα social media αρνητικές. Αν το πολιτικοποιούσαμε θα λέγαμε πως η κυβέρνηση χάρη στον πλήρη έλεγχο των καναλιών περιορίζει τη φθορά της και η αντιπολίτευση απαντά αποτελεσματικά μέσω του διαδικτύου και των social media.
Ενα ακόμα εντυπωσιακό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τη μελέτη των στοιχείων της δημοσκόπησης είναι πως τα social media υπερτερούν της τηλεόρασης, αφού συνολικά οι αρνητικές γνώμες για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι περισσότερες των θετικών.
Αρα το “μπούκωμα” των καναλιών και των φιλοκυβερνητικών σάιτ αδυνατεί να επιβάλλει την κυβερνητική ηγεμονία στην ενημέρωση, γιατί οι πολίτες στρέφονται στα εναλλακτικά δίκτυα.
Τέλος, σκεφτείτε ποια θα ήταν τα ποσοστά αποδοχής των κυβερνητικών πολιτικών, αν κανάλια και φιλοκυβερνητικά σάιτ, τηρούσαν μία έντιμη στάση απέναντι στην πληροφορία, την είδηση και την αντιπολίτευση, αν ενημέρωναν σωστά και έντιμα χωρίς να κρύβουν ή να διαστρεβλώνουν πληροφορίες .
Και για απόδειξη των προαναφερόμενων διαβάστε αμέσως μετά τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης για το θέμα της επίδρασης των καναλιών και των social media.
H συχνότητα με την οποία ενημερώνεται κανείς για τις εξελίξεις μέσω της τηλεόρασης και μέσω των social media επηρεάζει με καταλυτικό τρόπο τη στάση του/της απέναντι σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.
Ενδεικτικά, μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο οι θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν το 21%.
Αντίστροφα, μεταξύ όσων ενημερώνονται σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες από τα social media το 63% αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από τα social media το ποσοστό θετικών αξιολογήσεων μειώνεται αισθητά στο 46%.
Τέλος, παρόμοια εικόνα ανιχνεύεται και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του ιού, καθώς μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 57% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ή αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του κορoνοϊού φέρουν οι πολίτες ατομικά, ενώ αντίστροφη εικόνα καταγράφεται μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο, καθώς το 69% αυτών απαντάει πως την αποκλειστική ή μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου