Ο κόσμος στη δυτική Μακεδονία είναι «στα κάγκελα». Με την παρουσίαση του μάστερ πλαν, που δεν είναι τίποτε άλλο από «έκθεση ιδεών», όπως λένε, η κυβέρνηση ομολογεί τη βίαιη, αναίτια και πρωτοφανή επιλογή του πρωθυπουργού να κλείσει με ξαφνικό θάνατο τις λιγνιτικές μονάδες. Μιλούν για ξένα, αλλά και «πολύ προσωπικά» συμφέροντα...
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν διστάζει να καταστρέψει την ανάπτυξη της δυτικής Μακεδονίας, με συμβολή σχεδόν 2 δισ. στο ετήσιο ΑΕΠ, να προκαλέσει απώλεια περίπου 20 χιλιάδων παραγωγικών θέσεων εργασίας, να πλήξει εμπόριο, επαγγελματικές δραστηριότητες και επιχειρηματικότητα (εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία και απασχολούν μεγάλο αριθμό ανέργων).
Δεσμεύει επίσης παραγωγική γη και βοσκοτόπια πλήττοντας γεωργία και κτηνοτροφία για να «βόσκουν» φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες...
«Οποιοδήποτε μάστερ πλαν δεν μπορεί ούτε στο 1% να αναπληρώσει αυτό που θα χαθεί. Οι πολίτες της δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τη λαίλαπα που θα τους σαρώσει. Θα χαθούν πάνω από 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 3 χιλιάδες μόνιμων υπαλλήλων, άλλες τόσες εργολαβικών, 2 χιλιάδες οκταμηνιτών συμβασιούχων και πάνω από 10-12 χιλιάδες παρεμφερών επαγγελμάτων που ζουν από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Καταλαβαίνετε τι ύφεση και τι ανεργία θα βιώσει η δυτική Μακεδονία που χρόνια τώρα έχε προσφέρει τα πάντα στη χώρα...
Και αντ’ αυτού, θα απομείνουν τελικά 30 θέσεις φυλάκων για το μεγάλο φωτοβολταϊκό που θα εγκαταστήσουν», αναφέρει ο πρόεδρος του «Σπάρτακου».
Για «έκθεση ιδεών που δεν απαντάει σε κανένα από τα ζητήματα της επόμενης μέρας και δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε σωστό» μιλάει στην «Εφ.Συν.» και ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς (αριστερά), προερχόμενος από τη Ν.Δ. «Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν δεν είναι μάστερ πλαν, είναι η ταφόπλακα της πόλης και της περιοχής μας», λέει.
Σε ανάλογο πνεύμα κινείται και ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης (δεξιά). «Η περίπτωση απολιγνιτοποίησης της δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως μιας βίαιης μετάβασης.
Το μάστερ πλαν δεν μας απαντάει πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον της περιοχής μας, ούτε αναφέρει ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση της περιοχής μας. Βέβαιο είναι ότι το μάστερ πλαν θέλει επεξεργασία. Προτάσεις έχουμε, αλλά πρώτα πρώτα χρειάζεται ένας ουσιαστικός διάλογος, χρειάζεται πραγματικός σχεδιασμός ώστε να εξασφαλιστούν πρώτα οι θέσεις εργασίας και μετά να καταργήσουμε τις λιγνιτικές δραστηριότητες..», αναφέρει.
«Οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, άλλοι που έπρεπε να πρωτοστατήσουν, όπως ο περιφερειάρχης, προκειμένου να μην καταστραφεί η περιοχή, δεν αντέδρασαν.
Πρέπει να γίνει πανστρατιά εδώ πέρα, να βγάλουμε δυναμικά την αντίδρασή μας.
Ποτέ δεν είναι αργά για να δώσουμε έναν αγώνα που θα περισώσει κάτι απ’ αυτά που προσπαθούν να μας πάρουν», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ Μόσχος Μόσχου.
Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, αφήνοντας μάλιστα μήνυμα στο γραφείο του και ενημέρωση για ποιο ακριβώς θέμα τον αναζητούσαμε, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου