Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς που «παίρνει σκαλπ»













Tην προηγούμενη εβδομάδα, το Tvxs δημοσίευσε την επιστολή που έστειλα στη Laura Codruța Kovesi, την πρώτη Ευρωπαία Γενική εισαγγελέα, για τη δίωξη και τις επιθέσεις εναντίον της Ε. Τουλουπάκη, που διερευνά το σκάνδαλο Novartis. 

Η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε γράψει ότι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς της Ρουμανίας είναι «μία ήσυχη, εισαγγελέας που παίρνει σκαλπ, σε μια μάχη κατά της διαφθοράς που δεν έχει όμοια στην Ανατολική Ευρώπη». 

Όσα τράβηξε η κυρία  Kovesi στη Ρουμανία, πριν εκλεγεί πανηγυρικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο πόστο του Ευρωπαίου Γενικού εισαγγελέα, θα μπορούσε να τα είχε πάθει και στην Ελλάδα.


Όταν διορίστηκε το 2006, η Kovesi ήταν η πρώτη γυναίκα και η νεότερη γενική Εισαγγελέας στην ιστορία της Ρουμανίας. 

Υπό την ηγεσία της, η DNA (Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς) σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο ενάντια στη διαφθορά. 

Έχει ασκήσει διώξεις σε δεκάδες δήμαρχους, πέντε βουλευτές, δύο πρώην υπουργούς και έναν πρώην πρωθυπουργό. 

Εκατοντάδες πρώην δικαστές και εισαγγελείς έχουν επίσης προσαχθεί στη δικαιοσύνη, με ποσοστό καταδίκης άνω του 90%. 

Το 2015, η DNA διερεύνησε 12 βουλευτές και υπουργούς. 

Στην  ετήσια έκθεση της την ίδια χρονιά, η Kovesi ανέφερε ότι οι υποθέσεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο αφορούσαν 431 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες.

Η Kovesi μέλος παρακράτους!
Η τύχη της άρχισε να αλλάζει το 2016, όταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) επανήλθε στην εξουσία και οι ηγέτες του ξεκίνησαν μια εκστρατεία κατά της DNA. 

Κατηγόρησαν τον θεσμό για καταχρήσεις και ότι είχε πολιτικά κίνητρα. 

Ανέφεραν επίσης ότι η Kovesi ήταν μέρος ενός παρακράτους, μιας εξωθεσμικής δομής  που είχε ως στόχο τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας στη Ρουμανία. 

Ο ηγέτης του PSD Liviu Dragnea, ο οποίος καταδικάστηκε για εκλογική απάτη το 2015, μετά από έρευνα της DNA και ήταν στόχος σε πολλές άλλες έρευνες διαφθοράς, έγινε ο κύριος αντίπαλος της Kovesi.
Η κυβέρνηση άρχισε να αλλάζει τον ποινικό κώδικα για να καταστήσει πιο δύσκολο για τους εισαγγελείς να διερευνήσουν πολιτικούς στην εξουσία. 

Τον Ιανουάριο του 2017 προσπάθησε να περάσει έναν έκτακτο νόμο για την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων, απαλλάσσοντας από τις κατηγορίες πολιτικούς που  κατηγορήθηκαν για κατάχρηση εξουσίας  

Η DNA αντέδρασε αμέσως, υποστηρίζοντας ότι η υιοθέτηση του θα έκανε τον αγώνα κατά της διαφθοράς λιγότερο αποτελεσματικό στη Ρουμανία. Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και προς υποστήριξη της DNA ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017 και συγκλόνισαν τη χώρα.
Και οι κοριοί εν δράσει..
 Το 2017, η Kovesi έγινε στόχος παράνομων  ηχογραφήσεων, στις οποίες φέρεται να ζητά από τους εισαγγελείς να στοχεύσουν τον πρωθυπουργό και να κινηθούν γρηγορότερα σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς. 

Το 2018, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το "Τμήμα Διερεύνησης Δικαστικών Αδικημάτων" ειδικά για τη διερεύνηση εισαγγελέων.

 Η Kovesi κλήθηκε από αυτό το όργανο να καταθέσει, ως ύποπτη για απιστία, δωροδοκία και ψευδή μαρτυρία, μετά από καταγγελία του Sebastian Ghiță, ενός πολιτικού και επιχειρηματία που είχε διωχθεί για διαφθορά αλλά κατέφυγε στην Σερβία, όπου ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο . 

Ένα μήνα μετά, κλήθηκε ως ύποπτη  και για μια δεύτερη υπόθεση, στην οποία κατηγορήθηκε για το συντονισμό μιας «οργανωμένης εγκληματικής ομάδας εισαγγελέων», η οποία διώκει πολίτες παράνομα.
Τον Φεβρουάριο του 2018, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκίνησε τη διαδικασία για την απομάκρυνση της Kovesi από το τιμόνι της DNA. Παρουσίασε μια έκθεση που περιελάμβανε κατηγορίες εναντίον της Kovesi, πολλές από τις οποίες βασίζονταν σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης. 

Η έκθεση κατηγορούσε την Kovesi,  μεταξύ των άλλων, ότι βλάπτει την εικόνα της Ρουμανίας στο εξωτερικό μιλώντας για την εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα σε διεθνή μέσα. Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis καθυστέρησε για σχεδόν έξι μήνες, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο τον ανάγκασε να υπογράψει την απόλυση τον Ιούλιο του 2018.
Η απόλυση της χαρακτηρίστηκε εκδίκηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) καθώς η Kovesi έχει ασκήσει διώξεις σε αρκετά σημαντικά μέλη του PSD. 

Ο αρχηγός του κόμματος, Liviu Dragnea, καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση το 2018 για το γεγονός ότι δύο υπάλληλοι του PSD «προσλήφθηκαν» από μια κρατική υπηρεσία προστασίας παιδιών, έτσι ώστε να λάβουν τους μισθούς τους από την υπηρεσία και όχι από το κόμμα.
Η προσπάθεια της ρουμανικής κυβέρνησης πέφτει στο κενό
Η τύχη άρχισε να χαμογελάει στη Laura Codruța Kovesi το 2019, όταν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας την έκρινε αθώα. 

Σε μια άλλη απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η  αποπομπή της παραβίασε το δικαίωμά σε δίκαιη δίκη, καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.  

Η Kovesi είχε υποβάλλει την υποψηφιότητά της για τη θέση της γενικής εισαγγελέως της νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), αλλά η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι ανανέωσε τις επιθέσεις εναντίον της, προσπαθώντας να εμποδίσει την εκλογή της. 

Η θέση της ρουμανικής κυβέρνησης φάνηκε να επικρατεί, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της Kovesi, που ανέλαβε τη θέση της πρώτης Ευρωπαίας Γενικής  εισαγγελέας. 
Η θητεία της ως επικεφαλής της DNA έχει αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

 Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του 2015 το 60% των Ρουμάνων εμπιστεύεται τη DNA (σε σύγκριση με το 61% για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας) και μόνο το 11% το Ρουμανικό κοινοβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου