Οι Έλληνες υπουργοί θα πρέπει να παρακολουθούν και τις διεθνείς εξελίξεις.
Παραδείγματος χάριν ο κ. Χρυσοχοΐδης, καταφέρθηκε τις προάλλες εναντίον του «βιντεοσκοπικού ακτιβισμού», των περιστατικών δηλαδή αστυνομικής αυθαιρεσίας που καταγράφονται από τα κινητά τηλέφωνα.
«Ειδικές ενεργές μειοψηφίες», έγραψε ο θυμωμένος υπουργός στο «Βήμα», «κυκλοφορούν κυριολεκτικά με το κινητό στο χέρι, παράγοντας με καταχρηστικό τρόπο αποσπάσματα δήθεν άσκησης βίας».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φαίνεται να έχει ενημερωθεί για το περιστατικό της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ:
το βίντεο του πνιγμού του από αστυνομικό, που κατέγραψε μια θαρραλέα ακτιβίστρια με το κινητό της,
προκάλεσε στις ΗΠΑ και σε όλο τον πλανήτη περισσότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και από αυτές του πολέμου στο Βιετνάμ.
προκάλεσε στις ΗΠΑ και σε όλο τον πλανήτη περισσότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και από αυτές του πολέμου στο Βιετνάμ.
Οδήγησε σε αποκαθηλώσεις αγαλμάτων στην Αμερική και την Ευρώπη, και στη μεγαλύτερη αναθεώρηση των σχέσεων Λευκών Μαύρων και των τελευταίων με την Αποικιοκρατία, από τη δεκαετία του 60, όταν ψηφίστηκαν οι αντιρατσιστικοί νόμοι στις ΗΠΑ και μια σειρά από χώρες απελευθερώθηκαν από τα αποικιακά ζυγά.
Δεν πήρε είδηση ο κ. Χρυσοχοΐδης για όλα αυτά ή μήπως πνέει και αυτός, όπως ο Τραμπ, μένεα με την ακτιβίστρια που κυκλοφορούσε με το «κινητό στο χέρι», επειδή έκανε τη ζημιά;
Απασχολημένος με το ξυλοκόπημα των ιθαγενών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προφανώς αγνοεί ότι υπάρχει μία φημισμένη οργάνωση στις ΗΠΑ που κάνει ακριβώς αυτό! Η «Witness», την οποία ίδρυσε και στηρίζει οικονομικά ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο τραγουδιστής των περίφημων Genesis (μάλλον δεν τους ξέρει, προς το χουντο-καλαματιανό το βλέπω) δωρίζει βιντεοκαμέρες και εκπαιδεύει ακτιβιστές ανά τον κόσμο προκειμένου να καταγράφουν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Χάρις στις κάμερες της Witness, μια σειρά από περιστατικά αστυνομικής βίας έχουν αποκαλυφθεί και αθώοι που κατηγορήθηκαν άδικα από την αστυνομία (κάτι σαν Ινδαρέδες δηλαδή, αλήθεια τι έγινε με την έρευνα για την υπόθεση;) έχουν βρει το δίκιο τους. Η παρακάτω περίπτωση είναι μία από αυτές.
Ο Ακσία Σαμπούρ καθόταν το 2010 στη Φιλαδέλφεια με τον ξάδερφο του έξω από ένα εστιατόριο όταν τους πλησίασαν οι αστυνομικοί και τους είπαν να φύγουν.
Απάντησαν ότι απλώς περιμένουν το φαγητό τους αλλά η αστυνομία δεν πείστηκε και ξεκίνησε επίθεση.
Βίντεο από περαστικούς δείχνουν τους αστυνομικούς να επιτίθενται και προς αυτούς.
Συνέλαβαν μια γυναίκα που παρακολουθούσε το περιστατικό και της κατέσχεσαν το κινητό τηλέφωνο. Ένας άλλος απομακρύνθηκε ώστε να μην συμβεί το ίδιο.
Χάρη στο δικό του βίντεο, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Σαμπούρ ήταν αθώος για την κατηγορία της επίθεσης κατά των Αρχών, και τον απελευθέρωσε, αφού όμως είχε περάσει δύο χρόνια στην φυλακή.
Στο τέλος του άρθρου, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς βίντεο και από άλλες ανάλογες περιπτώσεις, όπου οι κάμερες των κινητών και η Witness έκαναν θαύματα.
Εκεί θα δει πως η αμερικανική αστυνομία κυνηγάει τους πολίτες που καταγράφουν τη βία.
Στο τέλος του άρθρου, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς βίντεο και από άλλες ανάλογες περιπτώσεις, όπου οι κάμερες των κινητών και η Witness έκαναν θαύματα.
Εκεί θα δει πως η αμερικανική αστυνομία κυνηγάει τους πολίτες που καταγράφουν τη βία.
Όταν ο Έλληνας υπουργός γράφει ότι όσοι πολίτες κάνουν το ίδιο στην Ελλάδα «μερικές φορές στο άλλο χέρι κρατάνε πέτρες ή μολότοφ», στην ουσία καλεί τους αστυνομία να επιτίθεται και να συλλαμβάνει όσους προσπαθούν να καταγράψουν παρόμοια περιστατικά.
Ο Έλληνας υπουργός δεν θέλει ούτε ντοκουμέντα, ούτε ενεργούς πολίτες.
Θα πρέπει να μελετήσει την υπόθεση Φλόιντ.
Θα μάθει τότε ότι ο δράστης του εγκλήματος που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή είχε απασχολήσει και άλλες φορές την υπηρεσία του (την οποία επίσης έβλαψε ανεπανόρθωτα - η αστυνομία στη Μινεάπολη διαλύθηκε) στα 19 χρόνια της θητείας του στο Αστυνομικό Σώμα. Εδώ όλο το ιστορικό του.
Η ατιμωρησία τον οδήγησε στο έγκλημα και το ίδιο πράσινο φως ανοίγει ο υπουργός συγκαλύπτοντας συστηματικά την αστυνομική βία και στρέφοντας την τώρα σε αυτούς που την καταγράφουν με το κινητό τους.
Υστερόγραφο: ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ WITNESS.
Περίπτωση Γουάιτ:
Τον Μάρτιο του 2015, στο Βάηνλαντ των ΗΠΑ, η αστυνομία λαμβάνει μια κλήση για κάποιο επεισόδιο. Ότι συνέβη μεταξύ των αστυνομικών και του Φίλιπ Γουάιτ καταγράφηκε σε βίντεο από περαστικούς. Κατά την διακομιδή του στο νοσοκομείο ο Φίλιπ Γουάιτ απεβίωσε.
Η υπόθεση έλαβε ελάχιστη κάλυψη και δεν ασκήθηκαν διώξεις.
Τα βίντεο δείχνουν τους αστυνομικούς να πλησιάζουν τους περαστικούς και να ζητούν τα κινητά τους τηλέφωνα γιατί περιείχαν αποδεικτικά στοιχεία…
Περίπτωση Μουάμπα:
Στη Βαλτιμόρη το 2014, η Κιάνγκα Μουάμπα επέστρεφε σπίτι της όταν είδε αστυνομικούς να χτυπούν έναν άνθρωπο με χειροπέδες.
Σταμάτησε και κατέγραψε το περιστατικό με το κινητό της τηλέφωνο.
Συνελήφθη και κατηγορήθηκε για επίθεση κατά των αρχών και για άρνηση σύλληψης.
Όταν βγήκε από το κρατητήριο το βίντεο δεν υπήρχε πια στο κινητό της, όμως χάρη στις ρυθμίσεις είχε γίνει αντίγραφο.
Οι δικηγόροι της έδειξαν το βίντεο στις αρχές και οι κατηγορίες ήρθησαν.
Το γραφείο του Εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου