Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Η Novartis, η δημοσιογραφία και τα σκουπίδια-Αντα Ψαρρά




Εκτός εαυτού ο βουλευτής της Ν.Δ. που υμνούσε τη φαρμακευτική εταιρεία.

Μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση προκύπτει από τη χτεσινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την υμνητική αρθρογραφία υπέρ της Novartis του βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλου, τον οποίο η Ν.Δ. είχε τοποθετήσει στην Προανακριτική Επιτροπή.

Η Ν.Δ. δεν αντέδρασε μέχρι στιγμής, παρά τη σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινοβουλευτικές πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι «οι αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις μέλους της Προανακριτικής Επιτροπής, του βουλευτή της Ν.Δ., Δημήτρη Μαρκόπουλου, με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, καταδεικνύουν τον μηχανισμό και τα πλοκάμια του τεράστιου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «είναι τουλάχιστον υποκρισία και προκλητικότητα να αναγορεύεσαι σε κατήγορο, όταν σχετίζεσαι και καθοδηγείσαι από τους ενορχηστρωτές του τεράστιου σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα. Ποιος άραγε να έκανε τις ιδιόχειρες παρεμβάσεις στο άρθρο του κ. Μαρκόπουλου; Και, εντέλει, ποια η πραγματική σχέση του με τη φαρμακοβιομηχανία;»

Απάντηση στο Facebook

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος ο βουλευτής της Ν.Δ. επιχείρησε να απαντήσει επιθετικά από το Facebook, χωρίς να καταφέρει να κρύψει την αμηχανία του και τον εκνευρισμό του: 
«Είναι τόσο απελπισμένοι που στο τέλος θα ψάξουν ακόμα και τις εκθέσεις που έγραφα στο γυμνάσιο προκειμένου να σπιλώσουν. Με τη λογική της “Εφ.Συν.” και τη δημοσιογραφία για τα σκουπίδια που ασκεί, τότε θα πρέπει να περιμένουμε αύριο ανάλογο δημοσίευμα για το ραντεβού του Νίκου Φίλη ως διευθυντή της Αυγής με τον Φρουζή (όπως αποκαλύφθηκε στην επιτροπή) και το δημοσίευμα υπέρ φαρμάκου της Novartis που ακολούθησε. 
Οπως επίσης κι ένα ακόμα “αποκαλυπτικό” ρεπορτάζ για τις συναντήσεις Φρουζή - Τσίπρα, Φρουζή - Σταθάκη, Φρουζή - Ξανθού και φυσικά Φρουζή - Βαξεβάνη. Η “Εφ.Συν.” σήμερα επάξια πήρε τη σκυτάλη ως εφημερίδα - πιστόλι του ΣΥΡΙΖΑ».
Παρόμοια επιχειρήματα χρησιμοποίησε ο κ. Μαρκόπουλος και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Γελάω γιατί σκέφτομαι ότι θα ψάχνουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στην “Εφ.Συν.” ακόμα και τις εκθέσεις που έχω γράψει στο Δημοτικό, για να δουν αν έχω γράψει οτιδήποτε υπέρ οποιουδήποτε». 
Επανέλαβε το ότι πρέπει εμείς να γράψουμε για το ραντεβού του κ. Φίλη με τον κ. Φρουζή, ενώ κάπου έχασε την ψυχραιμία του. «Με γελοίους και με γελοιότητες δεν ασχολούμαι. […] Ποινικοποιούν τη δημοσιογραφική μου εργασία. Κι εσείς θα μπορούσατε να έχετε πάρει συνέντευξη από τον Βαγγέλη Ρωχάμη. […] Ξέρω ποιος τα έχει δώσει στην κυρία Ψαρρά τα στοιχεία. Οι κουκουλοφόροι. […] Η “Εφ.Συν.” είναι κατάπτυστη».
Και η κατάληξη: «Δεν τόλμησαν να γράψουν ότι το ρεπορτάζ αυτό το έγραψα γιατί έχω πάρει λεφτά. Τους προκαλώ. Η κυρία Ψαρρά πρέπει να ντρέπεται σήμερα γιατί ουσιαστικά ποινικοποιεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Δεν ασχολούμαι με αστείους και αστεία δημοσιεύματα».
Αποδεχόμαστε την πρόκληση. Αλλά την απάντηση στον κ. Μαρκόπουλο έχει προλάβει να τη δώσει από χτες το πρωί στην ΕΡΤ1 ο συνάδελφός του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης. Του έθεσε το ζήτημα η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη και εκείνος –εκνευρισμένος κι αυτός– ότι το ρεπορτάζ έγινε «πριν από δέκα χρόνια» και ότι και η «Αυγή» έβαζε κομμάτια υπέρ της Novartis.
Ο κ. Καραγκούνης έκανε και το λάθος να επικαλείται τη θεσμική ιδιότητα του κ. Φρουζή ως προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ενώ βέβαια το επίμαχο «αφιέρωμα» ήταν για τη Novartis. Αλλά σημασία έχει η βασική θέση του κ. Καραγκούνη: «Δεν καταλαβαίνω πώς είναι μομφή για το στέλεχος της Ν.Δ. αν γράφτηκε πριν από δέκα χρόνια ένα διαφημιστικό πρόγραμμα». Η κ. Αυγέρη αμέσως επισήμανε τη δήλωση αυτή: «Δηλαδή θεωρείτε πληρωμένη διαφήμιση το ρεπορτάζ;»
Εδώ βρίσκεται η ουσία του ζητήματος. Ο ίδιος ο κ. Καραγκούνης παραδέχεται ότι επρόκειτο για ένα «διαφημιστικό πρόγραμμα»! 
Το αν πληρώθηκε ο ίδιος ο κ. Μαρκόπουλος ή μόνο το έντυπο στο οποίο εργαζόταν δεν έχει καμιά σημασία. Μπορεί να το έμαθε αυτός τελευταίος ότι τα διαφημιστικά προγράμματα πληρώνονται. Σημασία έχει ότι συνεργάστηκε με τον κ. Φρουζή για τη διαφημιστική προβολή της Novartis. Δεν το λέω εγώ ούτε κάποιος κουκουλοφόρος. Το λέει ο συνάδελφός του, κ. Καραγκούνης.

Η κόκκινη γραμμή

Να λοιπόν γιατί επιμένει να μιλά για την «Αυγή», τον κ. Φίλη ή τον κ. Βαξεβάνη. Αλλά αυτοί, ως διευθυντές εντύπων, πολύ καλά έκαναν και διεκδίκησαν διαφημιστικές καταχωρίσεις. Σκόπιμα ο κ. Μαρκόπουλος μπερδεύει τα έσοδα από διαφημίσεις που διεκδικούν όλα τα μέσα ενημέρωσης με τα κατευθυνόμενα ρεπορτάζ που εμφανίζονται ως «έρευνες» ή «συνεντεύξεις», ενώ στην πραγματικότητα είναι κρυμμένες διαφημίσεις.
Εδώ και έναν αιώνα δεν υπάρχει μέσο ενημέρωσης που να μη στηρίζεται στη διαφήμιση. Αλλά υπάρχει ένα σαφές όριο, μια κόκκινη γραμμή. Πρέπει ο αναγνώστης να μπορεί να διακρίνει την πληρωμένη καταχώριση από τη δημοσιογραφική ύλη. Ο δημοσιογράφος ποτέ δεν υπογράφει διαφημίσεις. Αυτό είναι μια από τις πρώτες αρχές της δημοσιογραφίας. 
Τόσο στοιχειώδης, ώστε περιλαμβάνεται στις «Αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος» της ΕΣΗΕΑ που ψηφίστηκαν από τη Γ.Σ. της ένωσής μας το 1998. Στο άρθρο 1γ διαβάζουμε: «Ο δημοσιογράφος οφείλει να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος».
Προφανώς ο κ. Μαρκόπουλος έχει άλλο στον νου του όταν μιλά για δημοσιογραφία. Δικαίωμά του. Αλλά αν δεν γνωρίζει ούτε αυτά τα στοιχειώδη, τότε δεν μπορεί να καταλάβει ποια είναι «η δημοσιογραφία για τα σκουπίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου