Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Εγκαίνια Kassiopi Project ή σύσκεψη Υπουργικού Συμβουλίου; Ένας Πρωθυπουργός, 5 Υπουργοί, 2 Υφυπουργοί και 2 Γενικοί Γραμματείς μέσα σε 24 ώρες στην Κέρκυρα.










https://left.gr/news/egkainia-kassiopi-project-i-syskepsi-ypoyrgikoy-symvoylioy

Πέρσι που τέτοια εποχή είχαμε εκλογές θα μπορούσαμε να το περιμένουμε, φέτος όχι δεν μπορούμε να το πούμε αυτό… τουλάχιστον προς το παρών.
Αλλά σίγουρα δεν μας προκαλεί και απορία. Ξέρουμε γιατί ήρθαν… Για τα εγκαίνια (;)της επένδυσης στην Κασσιωπη (Ερημίτης).
Πραγματικά δεν νομίζω ποτέ στο παρελθόν να έχει ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο ακόμα και σε σπουδαίες επενδύσεις.
Τέτοια «πρεμιέρα» εργασιών δεν είδαμε ούτε στο Ελληνικό, πλην βέβαια από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη που «μαύρισε» επειδή ήταν όλη μέρα στις εργασίες όπως δήλωσε ο ίδιος…
Πάντως μου έκανε εντύπωση η δήλωση του Πρωθυπουργού που είδα σε βίντεο από τοπικό site να μιλάει με δημοτικούς συμβούλους της περιοχής και να αναφέρει ότι: «κάποια στιγμή θα καεί… Θα καεί και μετά θα λέγαμε άλλα… Οπότε νομίζω Ότι κάναμε το σωστό». Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτε παραπάνω. Τα λέει όλα αυτή η δήλωση και για ακόμα μια φορά ο τρόπος που σκέφτεται αυτή η Κυβέρνηση.
Αυτό πάντως το γεγονός της έλευσης του μισού Υπουργικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς με τον τρόπο αυτό τον «πανηγυρικό» εκφράζεται όλος ο αυθορμητισμός, όλες οι φιλοδοξίες αλλά και το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης.
Δεν μιλάμε για κάτι επιφανειακό αλλά για ένα αρκετά βαθύτερο ζήτημα διότι μέσα από τέτοιες τυμπανοκρουσίες βλέπουμε πως η νέα δημοκρατία παρουσιάζει στο κοινό ότι θα έρθει η ανάπτυξη έχοντας ως πρότυπα μοντέλα ανάπτυξης τα έργα τύπου Eρημίτη.
«Πλασάρει» στον κόσμο μεγάλα έργα που στόχο όπως λέει έχουν την ανάπτυξη του τόπου και τις θέσεις εργασίας ενώ στην ουσία ο στόχος είναι η ανάπτυξη των υποδομών και η βελτίωση τους σε επίπεδο Εθνικό με την διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος.
Ξεχνάμε και ίσως είναι λογικό γιατί μας έχει θαμπώσει η «χρυσόσκονη» των εγκαινίων ότι μιλάμε για μια καθαρά ιδιωτική επένδυση, δεν είναι ένα έργο εθνικής υποδομής αλλά αναπτυξιακό
– τουριστικό. 
Η Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει σε τέτοιες επενδύσεις της τάξεως των 150εκ ευρώ και παραπάνω ίσως, με την κατασκευή πεντάστερων και όχι μόνο Ξενοδοχείων, Βίλες και καταλύματα, αλλά ποτέ δεν είδαμε να γίνεται τόση διαφήμιση για αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η επένδυση IKOS. Δεν θυμάμαι να είχε έρθει κάποιος έστω Γενικός Γραμματέας Υπουργείου να «χειροκροτήσει» αυτή την επένδυση η οποία μάλιστα δώρισε σε Δήμο και Περιφέρεια όλο τον εξοπλισμό του Παλαιού ξενοδοχείου;
Δεν αφήνω σκιές για το αν πίσω από kassiopi project  κρύβεται κάτι άλλο που τουλάχιστον εμείς οι Κερκυραίοι δεν μπορούμε να καταλάβουμε, αλλά λέω ανοιχτά ότι από τον τρόπο που εκδηλώνεται η συγκεκριμένη διαδικασία ταυτόχρονα υποδηλώνει και τα χαρακτηριστικά της επένδυσης από εδώ και στο εξής.
Ο κόσμος και η κοινωνία κυρίως την συγκεκριμένη περίοδο με το μέλλον να είναι αβέβαιο, με τους εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού να πρέπει να ζήσουν με 534 ευρώ, και τους καταστηματάρχες να αναρωτιούνται τι θα γίνει τον χειμώνα που θα έρθει, δεν έχουν ανάγκη από εγκαίνιά ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως τέτοιας μορφής. 
Και αν πει κάποιος «μα θα δώσουν θέσεις εργασίας», φυσικά και δεν θα διαφωνήσω, αλλά μιλάμε για ένα έργο που δεν έχει τουλάχιστον στην πλειοψηφία την κοινωνική συναίνεση και φάνηκε αυτό αφενός από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (πριν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Κυβέρνηση) και αφετέρου από την μεγαλειώδη συγκέντρωση που έγινε χτες στην ελαιουργία Σινιών παρουσία και μελών του κοινοβουλίου.
Ένα μικρό σχόλιο σε αυτό αναρωτιέμαι τι φοβήθηκαν και δεν αφήσαν την πορεία να πλησιάσει στο σημείο που είχαν εξαγγειλει εδώ και μέρες, που στην πρώτη γραμμή ήταν η Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σακοράφα, ο Βουλευτής Α. Αυλωνίτης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυραςς Γ. Μαχειμάρης και τόσοι άλλοι, …
Πραγματικά δεν είναι θέμα προσωπικό με τον επενδυτή, ο οποίος ορθά συνεχίζει να κάνει αυτό που του έχει ανατεθεί, αλλά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η συγκεκριμένη μία πρότυπη επενδυτική τακτική (όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς της ΝΔ).
Άλλαξε θέση συνεδρίασης του Υπουργικό συμβούλιο.
Βλέποντας πάντως τις φωτογραφίες από την χτεσινή εκδήλωση στον Ερημίτη, και την πανηγυρική έναρξη των εργασιών από τον Πρωθυπουργό εγώ προσωπικά ένιωσα ότι πρόκειται για μια συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου που άπλα άλλαξε θέση λόγω δροσιάς στην περιοχή παρουσία επενδυτών…
Η χειραγώγηση για το «καλό» όλων μας…
Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (βλ. Δήμο Βόρειας Κέρκυρας), όταν ο Δήμαρχος και Δημοτικοί σύμβουλοι (που εκπροσωπούν την περιοχή και που θα έχουν πάντα την ευθύνη για αυτήν) ήταν στον δρόμο και οι Υπουργοί βρισκόταν στον χώρο αυτό σε μία εκδήλωση prive και με face control αφού αντίστοιχα μέλη του Κοινοβουλίου βρισκόταν στον χώρο της ελαιουργίας Σινιών μαζί με τους διαδηλωτές (Αντιπρόεδρος βουλής Σακοράφα, Βουλευτής Κέρκυρας Αυλωνίτης ).
Είναι σαφές ότι όταν δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός Εθνικού Αναπτυξιακού μοντέλου επενδύσεων ή και Υποδομών αυτά είναι βέβαια να αντιμετωπίζονται κατ’ επιλογή. Η συγκεκριμένη επένδυση (αρχικό project κυβέρνηση Σαμαρά 2012) έδωσε το στίγμα Αναπτυξιακού μοντέλου που θα ερχόταν δεσμεύοντας έτσι αυτόν τον απίστευτης ομορφιάς τόπο. 
Η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα 2015 ≤θυσίασε≥ την επένδυση στο πακέτο τον συμφωνημένων και προαπαιτούμενων για την οικονομική σωτηρία της χώρας, και βέβαια η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε πανηγυρικά να αξιοποιήσει αυτήν την επένδυση η οποία αποτελεί και συμβολική αφετηρία επενδύσεων που έρχονται.
Είναι όμως εντυπωσιακό πώς η Πολιτική-(οί) στον βωμό της ψηφοθηρίας και εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης παραβλέπουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών για στήριξη και αλληλεγγύη και προσπαθούν να οικιοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις με αυστηρά οικονομικά πρότυπα ανάπτυξης ώστε να επικοινωνήσουν στον κόσμο ότι όλα βελτιώνονται με τον τρόπο που οραματιζόμαστε.
Μόνο που αυτά τα χαρακτηριστικά δεν εκπροσωπούν το κοινωνικό σύνολο πάρα μόνο ένα ελάχιστο μέρος αυτού (μεγάλων επενδύσεων με οικονομικούς όρους ανάπτυξης).
Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση ποιότητας των ανθρώπων αλλά στον παρανομαστή θα πρέπει πέρα από το οικονομικό στοιχείο να υπάρχει και το κοινωνικό, περιβαλλοντικό, λειτουργικό και όλα ως μέτρο σύγκρισης με το ανταποδοτικό όφελος που αποδίδει αυτό στους πολίτες.
*Νικόλαος Κορακιανίτης, Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου