Από το ερμητικό lockdown έως το… ο σώζων εαυτόν σωθείτω, η απόσταση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν τελικά μόλις δύο μήνες. Και, παρά τις συνεχείς διακηρύξεις για τα «έγκαιρα μέτρα» που απέτρεψαν την έξαρση της πανδημίας, το «σχέδιο» ανοίγματος της οικονομίας που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός οδηγεί απ’ ευθείας στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση – στην «ανοσία της αγέλης», τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο.
Το σχέδιο που θα ανακοινωθεί το απόγευμα αφορά τρεις τομείς: την φορολογική στήριξη όσων έχουν πληγεί περισσότερο από το lockdown, τα εργασιακά, και το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς.
Στο φορολογικό πεδίο, το «πακέτο Μητσοτάκη» με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, παραπέμπει περισσότερα σε… θερινά μπαλώματα, παρά σε συμπαγές και στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πέντε άμεσα μέτρα, κυρίως για τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία:
- Μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης – δηλαδή, μείωση ΦΠΑ για τον… καφέ και τα ροφήματα, τα οποία είναι και τα μόνα είδη στην εστίαση που παραμένουν στον συντελεστή ΦΠΑ του 24%.
- Μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και εισαγωγή του χαμηλού συντελεστού 6% από το 13% που είναι σήμερα.
- Μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.
- Μείωση ΦΠΑ, από το 24% στο 13% για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός.
- Αντίστοιχη μείωση ΦΠΑ, από το 24% στο 13% για τις αεροπορικές μεταφορές.
Ένα δεύτερο φορολογικό «πακέτο στήριξης», κατά τις ίδιες πληροφορίες, παραπέμπεται στον Σεπτέμβριο και αναμένεται να περιλαμβάνει μείωση ή και κατάργηση για ένα έτος της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως μείωση και του τέλους επιτηδεύματος. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει πρώτα πλήρη εικόνα από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα έσοδα για να καταλήξει στο εύρος των παρεμβάσεων – παρεμβάσεων, όμως, που και πάλι εμφανίζουν αποσπασματικό και προσωρινό χαρακτήρα.
Η χειρότερη εικόνα, όμως, εκπέμπεται από το μέτωπο των εργασιακών, όπου δρομολογείται η παγίωση της εκ περιτροπής και των ευέλικτων μορφών εργασίας με παράλληλες μειώσεις μισθών.
Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Ιούνιο, με μερική κάλυψη των αποδοχών των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE το μέτρο θα επεκταθεί, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο εάν θα τεθεί όριο στο χρονικό διάστημα για το οποίο οι εργοδότες θα μπορούν να έχουν το προσωπικό στο καθεστώς «μισές δουλειές – μισός μισθός».
Το εν λόγω μοντέλο συνεπάγεται γενικές μειώσεις μισθών.
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου εκτίμησε χθες πως το νέο σχήμα θα παγιωθεί «και το κράτος θα συμπληρώνει κάτι, πιθανόν το μισό του μισού από τον μισθό. Εαν αυτό συμβεί οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν μειώσεις της τάξης του 20%-30%».
Η ίδια προειδοποίησε πως «δεν υπάρχει καμία προστασία για τον κατώτατο μισθό και κινδυνεύουμε να δημιουργηθεί ένας νέος υποκατώτατος μισθός» και ότι «η νέα εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με μερική απασχόληση, οδηγώντας σε μισθούς 200 ευρώ τον μήνα».
Προς «ανοσία της αγέλης» φαίνεται να οδεύει η κυβέρνηση και στο υγειονομικό μέτωπο, παρ’ ότι επί δύο μήνες έκλεισε ερμητικά την οικονομία και την κοινωνία στο όνομα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από την πανδημία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό το αργότερο από την 1η Ιουλίου και για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ζώνης Σένγκεν, και το Ισραήλ.
Το άνοιγμα θα γίνει χωρίς υποχρέωση υποβολής σε τεστ κορονοϊού για τους τουρίστες πριν έρθουν στην Ελλάδα, χωρίς πρόβλεψη καραντίνας, και με τα αεροπλάνα να έρχονται και να φεύγουν γεμάτα χωρίς κενά ενδιάμεσα καθίσματα.
Δεν αποκλείεται τα σύνορα να ανοίξουν και νωρίτερα, στις 15 Ιουνίου, εάν υπάρχει ζήτηση από την Ευρώπη, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα περιοριστούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν για τα ξενοδοχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου