Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Εάν ήταν γιατρός μας θα ζητούσαμε και «δεύτερη γνώμη»






Mια μέρα πριν τον τερματισμό της καραντίνας και την άρση των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται για τα μέτρα και εφαρμόζει τη λογική του «ράβε-ξήλωνε», εντείνοντας τα σοβαρά ερωτήματα και τις ανησυχίες για την προσέγγιση, την επιστημονική τεκμηρίωση και το σχεδιασμό της επόμενης κρίσιμης φάσης της εξόδου. 
Πέρα από την πολυσυζητημένη χρήση της μάσκας και τις παλινωδίες που καταγράφονται από την αρχή της πανδημίας - από απαραίτητη έως επιβλαβής και πάλι απαραίτητη - είναι πολλά τα ζητήματα που δείχνουν αμφιλεγόμενες αποφάσεις και «αβεβαιότητες». 
 Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται να αμφισβητήσει την επιστημονική επάρκεια όσων αποφασίζουν αλλά πρωτίστως θέλει να γνωρίζει υπεύθυνα ποιοι είναι οι κίνδυνοι για να προστατευτεί. 
Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο και ενώ είχαν ήδη ανακοινωθεί οι αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής, η κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει και πάλι τους κανόνες. 
Σύμφωνα με αυτούς, η χρήση της μάσκας δεν θα είναι τελικά υποχρεωτική για τους πελάτες στα σούπερ μάρκετ και τα κομμωτήρια. 
Δεν ήταν ποτέ υποχρεωτική στην εκκλησία, τη μόνιμη παραφωνία της κυβέρνησης που υποχωρεί διαρκώς στις πιέσεις της Ιεραρχίας ενώ είναι γνωστό ότι οι αρμόδιες αρχές έκαναν συνεχώς  "τα στραβά" μάτια, στις παραβιάσεις κληρικών. 
Άλλωστε, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής, η λοιμοξιωλόγος Ελένη Γιαμαρέλου, φρόντισε να μας πληροφορήσει ότι θα πάει άμεσα να κοινωνήσει μόλις ανοίξουν οι εκκλησίες γιατί «αν πιστεύεις δεν κολλάς», κάνοντας τους νοήμονες πολίτες να αναρωτιούνται αν το πτυχίο της το πήρε από Ιατρική Σχολή ή κάποια Μητρόπολη. 
Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για το άνοιγμα των σχολείων που αποφάσισε η κυβέρνηση.
 Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας μέσα σε λίγα 24ωρα, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες, τη μεταστροφή στις θέσεις της επιτροπής, αλλά και το γεγονός πως χώρες όπως η Γερμανία ανακαλούν σχετικές αποφάσεις μετά από ευρήματα νέων επιστημονικών μελετών,  έχει μιλήσει για «επιφυλάξεις», «αβεβαιότητες» και «ρίσκο».
 «Τα παιδιά ξέρουμε ότι νοσούν λιγότερο, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο τον μεταδίδουν», έχει δηλώσει μεταξύ άλλων, αναιρώντας προηγούμενες θέσεις. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τα τεστ, ο μικρός αριθμός των οποίων εξυπηρέτησε σημαντικά τους επικοινωνιακούς στόχους της κυβέρνησης, όμως δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για το πέρασμα στην επόμενη φάση της εξόδου.
 Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας μιλούν για την ανάγκη μαζικών τεστ, ενώ προηγουμένως απέρριπταν αυτή τη στρατηγική. 
Οι αποφάσεις, οι παλινωδίες και οι παραφωνίες αυτές δείχνουν ότι η δημόσια υγεία έχει υποταχθεί εδώ και καιρό στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς και τις πολιτικές σκοπιμότητες. Σε επίπεδο πολιτικό, η κατάλληλη έκφραση θα ήταν «πάρτε επιτέλους μια απόφαση». 
Σε επίπεδο επιστημονικό, αν ένας γιατρός μας έδινε κάθε εβδομάδα διαφορετική οδηγία και αγωγή για την ίδια πάθηση, δικαιολογημένα θα αναζητούσαμε και μια δεύτερη γνώμη. 
Μόνο που στην περίπτωση αυτή δεν μας δίνεται αυτή η επιλογή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου