Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ;











Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ένας χρήσιμος δείκτης για να κατανοήσουμε το χτύπημα που έχει λάβει μια χώρα από τον κοροναϊό είναι ο αριθμός των θυμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.
 Προχωρώντας σε μια ομαδοποίηση των ευρωπαϊκών χωρών, ανάλογα με τον αριθμό των θυμάτων/εκ., έχουμε 3 ομάδες:
1. χώρες με 0-40 νεκρούς/εκ. (πράσινο)
2. χώρες με 41-100 νεκρούς/εκ. (κίτρινο)
3. χώρες με 101+ νεκρούς/εκ. (κόκκινο).

Αν κοιτάξουμε τον χάρτη της Ευρώπης θα δούμε ότι αντίστοιχα χαμηλό αριθμό νεκρών με την Ελλάδα (πράσινο χρώμα) έχουν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
 Είναι σύμπτωση; Προφανώς και όχι. 

Ας προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε την πορεία της εξάπλωσης του ιού, ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη!

1. Το πρώτο κύμα ξεκινάει στην Βόρεια Ιταλία και σταδιακά περνάει σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης που έχουν στενές οικονομικές και τουριστικές σχέσεις με αυτήν, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Ο ιός μεταδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς επειδή δεν έχουν παρθεί ακόμα περιοριστικά μέτρα. Έτσι αυτές οι χώρες έχουν πάνω από 100 νεκρούς/εκ (κόκκινο).

2. Το δεύτερο κύμα επεκτείνεται σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία. Είναι η περίοδος που αρχίζουν να εφαρμόζονται περιοριστικά , με αποτέλεσμα η επέκταση του ιού να επιβραδυνθεί και οι νεκροί σε αυτές τις χώρες να περιοριστούν σε 40-100/εκ (κίτρινο).

3. Το τρίτο κύμα αφορά την Ελλάδα και άλλες χώρες τις Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης. Λόγω της απόστασης τους προλαβαίνουν να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα πριν υπάρξει μαζική επέκταση του ιού με αποτέλεσμα να καταγράφουν λιγότερους από 40 νεκρούς/εκ.

4. Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα είναι η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες έλαβαν ηπιότερα μέτρα (Σουηδία) ή άργησαν να τα λάβουν (Μεγάλη Βρετανία-ανοσία της αγέλης), με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο γκρουπ των χωρών με πάνω από 100 νεκρούς/εκ (κόκκινο).

ΜΥΘΟΣ 1: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Είναι λογικό η οποιαδήποτε κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την πραγματικότητα στα μέτρα της. Το ίδιο συμβαίνει στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο. 

Ενώ το σύνολο των χωρών της Βόρειας & Ανατολικής Ευρώπης έχουν παρόμοιο αριθμό νεκρών/εκ., τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δημιούργησαν μια εικονική πραγματικότητα «ελληνικού success story», όπου η Ευρώπη μας κοιτάει με θαυμασμό. 
Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Απλώς, έτυχε να βρεθούμε μακριά από το επίκεντρο της επιδημίας, οπότε είχαμε άπλετο χρόνο να αντιδράσουμε.

ΜΥΘΟΣ 2: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ 2500 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Ένας δεύτερος μύθος αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 
Τα στοιχεία της 1ης Μαϊου αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει 2500 κρούσματα και 140 νεκρούς, δηλαδή μια θνητότητα 5,6%.
 Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η πραγματική θνητότητα του ιού βρίσκεται κοντά στο 0,3%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να είναι 50.000 ή και περισσότερα.

ΣΟΥΗΔΙΑ: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Από της αρχές της επιδημίας η Σουηδία αντιμετωπίστηκε ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Την ώρα που η μια μετά την άλλη χώρα προχωρούσε σε καραντίνα, η Σουηδία είχε ανοιχτά σχολεία, εστιατόρια και καταστήματα. 
Βέβαια, ουδείς ανέφερε τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι ή μια σειρά άλλων μέτρων που συνέβαλλαν σε μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού.
Η στρατηγική της Σουηδίας ψευδώς χαρακτηρίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως «ανοσία της αγέλης». Η αρμόδια υπηρεσία της χώρας έχει καταστρώσει ένα σχέδιο με δύο βασικούς άξονες:
1. Παίρνει ως δεδομένο ότι η μάχη ενάντια στον κοροναϊό δεν είναι ένα σπρίντ μερικών εβδομάδων, αλλά μαραθώνιος πολλών μηνών, οπότε η καραντίνα δεν κρίνεται ως το κατάλληλο όπλο, μιας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς για μεγάλο διάστημα.

2. Προσπαθεί να μειώσει την ταχύτητα επέκτασης του ιού στον υγιή πληθυσμό με ήπια περιοριστικά μέτρα, ενώ εισάγει αυστηρότερα μέτρα προστασίας των ομάδων υψηλού κινδύνου. Παράλληλα αυξάνει την χωρητικότητα του συστήματος υγείας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικές εξάρσεις.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Έπειτα από δύο μήνες καραντίνας, η υιοθέτηση του «σουηδικού δρόμου» είναι πλέον ευρωπαϊκός μονόδρομος. 
Οι πολίτες έχουν εξαντληθεί, η οικονομία έχει υποστεί δυσθεώρητη ζημιά, ενώ και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο κοροναϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο θεωρούσαμε.

Το χαλάρωμα των μέτρων και η επιλογή του «σουηδικού δρόμου» είναι όμως μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική απόφαση, ειδικά στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση έχει χτίσει ένα «success story» πάνω στον χαμηλό αριθμό θυμάτων, ενώ παράλληλα τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την Σουηδία ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. 

Πως θα δικαιολογηθεί το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων, ενώ ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται; 
Πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν σε ένα μήνα υπάρξει μια νέα έξαρση θυμάτων;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και άλλες κυβερνήσεις, προσπάθησε να αξιοποιήσει συγκυριακά δεδομένα ώστε να χτίσει ένα προφίλ ικανότητας και αποτελεσματικότητας. 

Ακόμα και σήμερα, με τα χειρότερα να έρχονται, δεν λέει την αλήθεια, δεν προετοιμάζει τους πολίτες. 
Υπάρχει άραγε κάποιος επιστήμονας που πιστεύει ότι μια χώρα της οποίας το 99% του πληθυσμού δεν έχει αντισώματα, έχει «νικήσει» τον κοροναϊό; 
Τι θα κάνει η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο νέας έξαρσης της επιδημίας, σε μια οικονομία ρημαγμένη;
Θα κάνει πρόωρες εκλογές πριν την συνθλίψει το πολιτικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου