Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Ο ιός, οι γιαγιάδες και η προκαταβολή - λαιμητόμος














Αντί εισαγωγής...
Αγαπητέ κ. Σπύρο Παπαδόπουλε,
Σας άκουσα εκατοντάδες χιλιάδες φορές τις τελευταίες 45 ημέρες να λέτε «παππούδες, γιαγιάδες, μακριά από το μπέιμπι σίτινγκ στα εγγόνια" κ.λπ.
Χθες μάθαμε από τον κ. Τσιόδρα ότι Γάλλος μαθητής με κορωνοϊό που ήρθε σε επαφή με 109 ανήλικους και ενήλικες δεν κόλλησε κανέναν και μας διαβεβαίωσε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από παιδιά σε μεγάλους.
Τζάμπα δηλαδή το «σούπερ ντούπερ» σποτάκι και η στενοχώρια, αλλά και η απομόνωση τόσων και τόσων υπερηλίκων. Ξέρω... Άλλοι σας τα γράψανε. Και, εντέλει, οι παππούδες και οι γιαγιάδες φταίνε, που σας άκουγαν... σχολαστικά!
Πάμε τώρα στα οικονομικά μας...
Σε λίγο οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2019. Θα κληθούν να καταβάλουν φόρους, πληρώνοντας μάλιστα και επιπλέον προκαταβολή φόρου 95% για την επόμενη χρονιά. 
Και το μεν 2019 ήταν «κανονικό», τουλάχιστον οικονομικά, αλλά θα πρέπει οι φόροι του να πληρωθούν με τα ανύπαρκτα έσοδα μιας χρονιάς -της φετινής- με άγνωστη κατάληξη για εκατομμύρια ανθρώπους. Και για μεν τους οικονομικούς γίγαντες που έκλεισαν την περασμένη χρονιά με κέρδη 50, 100, 200, 300 και πλέον εκατομμύρια το πρόβλημα είναι άλλου μεγέθους.
Όμως για τον αυτοαπασχολούμενο μάστορα ή δικηγόρο ή μηχανικό ή όποιον άλλον αυτής της συνομοταξίας ή τη μικροεπιχείρηση με τα οριακά κέρδη των μερικών χιλιάδων ευρώ, που έχει και χίλιες δυο άλλες ανάγκες και απασχολεί και κόσμο, το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.
Υπό τοιαύτας συνθήκας, η πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% αποκτά δραματική επικαιρότητα για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Για τους αυτοαπασχολούμενους όμως, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις τόσες κατηγορίες των πληττομένων εκτάκτως για φέτος η προκαταβολή πρέπει να μηδενιστεί, ώστε μ' αυτόν τον τρόπο να συμψηφιστεί μεγάλο μέρος των φετινών τους υποχρεώσεων. 
Γιατί η δανειοδότηση από το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας με επιτόκιο 8%, έστω με επιδότηση επιτοκίου, τις τράπεζες βοηθάει, γιατί τους εξασφαλίζει σίγουρα έσοδα.
Όμως, το δυστύχημα είναι ότι τα δάνεια κάποτε πρέπει να αποπληρωθούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου