Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Αναμενόμενη ήττα από τον ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο με την Αθήνα να παρακολουθεί








Η ανάρτηση των συντεταγμένων που κατέθεσαν Τουρκία και η κυβέρνηση Σάρατζ από τη Λιβύη, μαζί με τη συμφωνία τους περί θαλασσίων ζωνών αναρτώνται τις επόμενες ημέρες από τον ΟΗΕ. Αναμενόμενη η εξέλιξη ,αλλά αυτό δε μειώνει και δεν εξαφανίζει το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Η ανάρτηση των συντεταγμένων από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα που αρκείται να χαρακτηρίζει τη συμφωνία άκυρη και παράνομη. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα από μόνο του.
Με βάση τις συντεταγμένες που κατατέθηκαν και τις οποίες αναρτά ο ΟΗΕ η Κρήτη έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και νησιά, όπως το Καστελλόριζο, δεν έχουν καμία επήρεια!
Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό στην ελληνική κυβέρνηση , η οποία έχει δώσει “πράσινο φως” για νέο κύκλο συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο οποίος ξεκινά σήμερα στην Αθήνα!
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τυπική διαδικασία που ακολουθεί ο ΟΗΕ θα δώσει στην Τουρκία επιχείρημα σε περίπτωση που θελήσει να ξεκινήσει έρευνες στη περιοχή του “θαλάσσιου διαδρόμου” που υποτίθεται τη “συνδέει” με την ΑΟΖ της Λιβύης.
Αν κάποιοι ποντάρουν στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει τη Λιβύη ο Χάφταρ και να ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. 
Οι πληροφορίες και τα σενάρια για τη Λιβύη λένε ότι ο Χάφταρ που στρατιωτικά έχει έτσι κι αλλιώς κυριαρχήσει, θα υποχρεωθεί να δεχτεί μια κυβέρνηση που θα λαμβάνει υπ΄ όψη και τους αντιπάλους του. Ας μην είμαστε λοιπόν καθόλου βέβαιοι ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα ακυρωθεί.
Σε περίπτωση που φανεί κάποιο αποτέλεσμα από τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, τότε αναμένεται να υπάρξει άνοιγμα διαύλου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, για περαιτέρω επαφές, ωστόσο γίνεται φανερό πως εξελίξεις όπως αυτή που αναλύθηκε παραπάνω, πιστοποιεί ότι στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου, η θέση της Ελλάδας δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα, την ώρα που η τουρκική πλευρά φαίνεται πως αδημονεί να αρχίσει τις έρευνες στη… γειτονιά της Κρήτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου